Wat kun je doen tijdens een slecht sollicitatiegesprek?

Wat kun je doen tijdens een slecht sollicitatiegesprek? Een sollicitatiegesprek is een momentopname waarop jij jezelf moet verkopen. Ook al ben je goed voorbereid, er kan altijd iets mis gaan. Zo kun je tijdens het gesprek merken dat de werkgever weinig interesse toont of het verloopt stroef. Misschien was je de zenuwen niet helemaal goed de baas. Het kan zijn dat je er geen goed gevoel over hebt en dat de baan uiteindelijk aan je voorbij gaat. Toch is het belangrijk om tijdens het gesprek opgewekt te blijven, assertief en proactief, ook al weet je dat het niet wat gaat worden.

Een slecht gesprek

Je bent blij dat je op gesprek mag komen en bent goed voorbereid. Toch kan het gebeuren dat het tijdens het gesprek niet zo soepel gaat en het een hele andere kant op gaat dan je had gehoopt. Het geeft je geen goed gevoel en je vraagt je nu af wat je het beste kunt doen. Het kan geen kwaad om in dat geval direct te zijn en te vragen wat je gesprekspartner van je vindt. Pas jij in het bedrijf en ben je geschikt voor de functie? Het kan zijn dat je een eerlijk antwoord krijgt, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Je mag best proactief zijn, zonder dat je arrogant bent.

Blijf positief

Ook al gaat een gesprek niet zo lekker, je kunt er toch voor zorgen dat je met een goed gevoel weg gaat. Als de werkgever weinig interesse toont of het gesprek verloopt stroef, blijf dan toch opgewekt. Jij bent bezig met het geven van jouw eerste indruk, dus benut de beschikbare tijd dan goed om dit te doen. Zorg dat je vriendelijk blijft lachen, ook al heb je last van stress. Ontspan je gezicht en laat jezelf van je beste kant zien. Wil je toch graag de baan na een slecht gesprek, stuur dan een e-mail waarin je aangeeft dat het fijn was dat je op gesprek mocht komen en dat je met plezier nog een keer wil langskomen.

Pas je gesprek aan

Wanneer je tijdens het gesprek merkt dat je eventuele toekomstige werkgever minder interesse toont, wordt het tijd om van onderwerp te veranderen. Misschien moet je gaan vertellen over je andere werkervaring, je opleidingen of hobby’s. Een hobby kan iets vertellen over je persoonlijkheid en kan je helpen vaardigheden aan te geven die van belang zijn voor de baan. Misschien kun je een klein grapje maken om het ijs te breken. Let hierbij goed op wat de lichaamstaal is van de persoon die tegenover je zit.

Laat je niet ontmoedigen

Je was de zenuwen niet de baas, kwam niet zo goed uit je woorden en voor je gevoel heb je het daardoor verprutst. Je stond met je mond vol tanden bij simpele vragen, bijvoorbeeld bij de vraag wat je sterke punten zijn. Probeer je hierdoor niet te laten ontmoedigen, maar leer ervan. Probeer je zenuwen zoveel mogelijk onder controle te houden. Bedenk dat degene die het gesprek voert ook gewoon een mens is en hoopt de juiste kandidaat te treffen tussen al die sollicitaties. Geloof in jezelf en haal rustig adem. Je beschikt over de kwaliteiten die er worden gevraagd en daar mag je trots op zijn.

Na het gesprek

Zie het niet als een gemiste kans als een gesprek niet goed is verlopen, maar probeer er van te leren. Schrijf zo snel mogelijk na het gesprek op wat er wel goed ging en wat niet. Wacht er niet te lang mee omdat je anders al weer dingen bent vergeten. Niet alles aan een gesprek is slecht. Schrijf daarom ook de positieve punten op en focus je op alle opgeschreven dingen.

Voorbereiding

Hoewel je allerlei standaardvragen kunt vinden die je tijdens het gesprek kunt verwachten, kun je jezelf niet altijd overal op voorbereiden. Probeer in plaats van standaardantwoorden concrete voorbeelden te noemen als antwoord, waarmee je aangeeft hoe je bijvoorbeeld andere mensen motiveert, hoe je met bepaalde problemen omging of met moeilijke situaties. Leg de nadruk op je sterke kanten. De belangrijkste vragen die je kunt verwachten zijn:
  • Wat zijn je sterke eigenschappen en wat zijn je verbeterpunten?
  • Waarom is deze baan geschikt voor jou?
  • Hoe zie jij jezelf over vijf jaar?
  • Kun je jezelf omschrijven?
  • Waarom wil je voor ons bedrijf werken?
  • Wat weet je over onze organisatie?
  • Waarin onderscheid je jezelf van anderen?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Verplaats je in de werkgever

Probeer jezelf tijdens het gesprek te verplaatsen in de interviewer en vraag jezelf af hoe jij past in het beeld dat hij heeft van de sollicitant. Wat voor een iemand zou jij willen voor die functie? Toch moet je proberen om zoveel mogelijk jezelf te blijven. Jij moet zelf ook echt vinden dat die baan bij je past. Het is daarom niet zinvol om niet eerlijk te zijn over je vaardigheden, dit voorkomt een hoop teleurstelling aan beide kanten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?Door de juiste vragen te stellen probeert de werkgever de juiste persoon te selecteren voor de beschikbare functie. Een…

Het concurrentiebeding: waar moet je op lettenHet concurrentiebeding: waar moet je op lettenHet concurrentiebeding zit in een groot deel van alle arbeidscontracten die worden afgesloten. Dit beding beperkt de wer…
Top 10 van vreemde beroepen volgens LinkedInTop 10 van vreemde beroepen volgens LinkedInUit een onderzoek van het online sociale netwerk LinkedIn uit 2014 is een top 10 van vreemde en verrassende beroepen gek…
Bronnen en referenties
  • www.stepstone. nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.