Top 10 van vreemde beroepen volgens LinkedIn

Top 10 van vreemde beroepen volgens LinkedIn Uit een onderzoek van het online sociale netwerk LinkedIn uit 2014 is een top 10 van vreemde en verrassende beroepen gekomen. Het onderzoek is gehouden onder meer dan 1100 personen in Nederland met een leeftijd van vijftig jaar of ouder met kinderen. In de top 10 vinden we onder andere de Bitcoinhandelaar, Drone-operator, iPhone-glazenmaker en Crowdfundingspecialist terug. Welke beroepen vinden we nog meer terug in de top 10, hoeveel kun je er mee verdienen en wat houden deze beroepen in?

Top 10


Het onderzoek van LinkedIn

Omdat, volgens het sociale netwerk LinkedIn, 1 op de 3 ouders niet goed weet wat hun kinderen op het werk uitvoeren, is er een onderzoek uitgevoerd naar de meest vreemde en verrassende beroepen volgens ouders. Het gaat hier om ‘nieuwe’ beroepen die tien jaar geleden nog niet bestonden. Het onderzoek is in 2014 uitgevoerd in Nederland onder ruim 1100 ouders in de leeftijdscategorie van vijftig jaar en ouder. Uit dit onderzoek zijn tien beroepen naar voren gekomen.

1. Bitcoinhandelaar

Het principe achter de digitale valuta Bitcoin klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk is het relatief simpel. Bitcoin is elektronisch geld waar geen bank of overheid aan te pas komt. Een Bitcoin kan direct naar iemand toegestuurd worden of mee betaald worden in (web)winkels. In 2014 is de betaaldienst PayPal begonnen met het accepteren van deze digitale munt. In Nederland zijn er steeds meer experts en bitcoinhandelaren te vinden. Een enkele Bitcoin was ooit een paar cent waard en is in 2014 gestegen naar 1200 Amerikaanse dollar om later weer te dalen naar 300 dollar. Slimme handelaren hebben in deze tijd miljoenen euro’s verdient.

Salaris

Hoeveel salaris je verdient als je het beroep bitcoinhandelaar kiest is erg onzeker. De koers van de Bitcoin is nog nooit voor langere tijd stabiel geweest. Je baan opzeggen en voor dit beroep kiezen is nog niet de meest verstandige keuze. Recreatief handelen in Bitcoin of alternatieve munten is wel een optie.

2. Drone-operator

Een drone is een onbemand vliegtuig dat wordt bestuurd door iemand op de grond. Deze drones worden onder andere gebruikt om luchtopnames te maken voor speelfilms en gemeenten. Particulier worden ze veelvuldig gebruikt door recreanten. Deze particulieren worden vaak ingehuurd voor filmprojecten, bruiloften of om gebieden in kaart te brengen voor de overheid. Drones worden ook in oorlogsgebieden ingezet om deze in kaart te brengen of voor dodelijke doeleinden. Een drone kan door particulieren worden aangeschaft in normale winkels of via online webwinkels. Nadat men veel ervaring heeft opgedaan kan er worden ingegaan op vacatures voor projecten.

Salaris

Een drone-operator in dienst van het leger of gemeente verdient een salaris conform het desbetreffende cao. Over het algemeen werken deze operators op projectbasis en zijn ze als ZZP’er in te huren. Vergoeding voor projecten kunnen variëren van €50 euro per dag tot €1900 voor grotere projecten. Veel ervaring is in alle gevallen een vereiste.

3. Vlogger

Vloggers zijn videobloggers die via online video’s op YouTube een kijkje in hun leven geven. Dit kunnen simpele dagelijkse beslommeringen zijn, maar ook heftige video’s met veel emotie. Iemand met veel volgers op YouTube krijgt hier grof voor betaald. Er zijn succesverhalen over de hele wereld bekend van mensen die door het maken van simpele video’s een stabiel inkomen verdienen. Om een vlogger te worden heb je enkel een camera en een internetverbinding nodig.

Salaris

Er gaan wilde verhalen in het rond over de inkomsten van bekende vloggers. Zo heeft een bekende vlogger toegegeven dat er per 1 miljoen views op een filmpje, 500 dollar uitgekeerd wordt door bedrijven. In sommige gevallen sponsort YouTube ook bekende mensen om video’s te uploaden, omdat dit de naamsbekendheid en het aantal views per dag van YouTube zelf vergroot. Het salaris voor dit beroep kan stabiel worden en je zou er in theorie van kunnen leven. Voordat het zover is moet je eerst zorgen dat je heel populair wordt en dat er veel mensen jouw kanaal bekijken of volgen.

4. iPhone-glazenmaker

Glas kapot van je smartphone? Een reparatie kan honderden euro’s kosten als je de telefoon niet hebt verzekert. Gelukkig zijn er genoeg handige mensen die het glas van jouw telefoon kunnen vervangen. Sinds de opkomst van de iPhone in 2007 is dit nieuwe beroep ontstaan. Dit beroep wordt veel door handige jongeren uitgevoerd om zo een zakcentje te kunnen verdienen. Sinds 2013 zijn er ook reparatiekits op de markt om zelf je iPhone of andere smartphone te repareren, maar omdat dit alsnog best lastig is wordt er vaak gebruik gemaakt van een handig persoon.

Salaris

Een reparatiekit voor een gemiddelde smartphone kun je op internet vinden voor een bedrag tussen de €9,99 en €49,95. Een glazenmaker van smartphones vraagt gemiddeld tussen de 50 á 100 euro per reparatie. Dit is afhankelijk van de soort schade en de soort smartphone. Een leuke bijbaan voor jongeren.

5. Draagdoekconsulent

In 2009 is er een vereniging opgericht voor draagdoekconsulenten. Naast het geven van het advies over het kiezen van de juiste draagdoek leren ze particulieren ook om de beste knopen te maken in de doeken en hoe het contact met de baby verbetert kan worden. Er zijn kinderen die niet in een draagdoek willen. Een draagdoekconsulent kan dan helpen om de juiste handelingen te verrichten. Bij dit beroep worden vaak ook andere adviezen gegeven die te maken hebben met het opvoeden van kinderen en baby’s. Draagdoekconsulent worden? Er zijn zelfs cursussen voor!

Salaris

Het salaris van een consulent voor draagdoeken is geen vast gegeven. Voor een consult met tips van anderhalf uur wordt voor gemiddeld €50 gegeven. Een dubbel consult (met een partner) kost rond de €75. Daarnaast is het ook mogelijk om voor bedragen rond de €200 voor een grotere groep een consulent in te huren.

6. Cupcake designer

Het versieren en maken van cakejes is ‘hot’. Een cupcake is een Engels wordt dat eigenlijk een klein gebakje betekent. Ze worden over het algemeen gepresenteerd in een klein bakje van papier of aluminium. Deze kleine, vaak schattige, gebakjes zijn sinds 2009 een trend geworden in Nederland. De cupcake bedrijven schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Volgens de KVK (Kamer van Koophandel)zijn er 61 officieel geregistreerde bedrijven in Nederland die de focus hebben gelegd op het maken en versieren van cupcakes.

Salaris

Een cupcake maken, versieren en verkopen kan een leuk bijbaantje voor kinderen of studenten zijn. Als je dan voor al de verjaardagen, bruiloften en begrafenissen van je vrienden voor de cake mag zorgen dan kun je al snel 0,50ct tot 2 euro per stuk vragen. Ben je professioneler dan lopen de prijzen soms op tot de 5 euro per stuk voor de hele bijzonder mooi versierde cupcakes.

7. 3D specialist

Als 3D specialist maak je modellen op de computer in 3D of 2D. Het gaat dan om 3D animaties, visualisaties, grafische componenten, videoproducties en digitale fotografie. Over het algemeen is zo’n specialist werkzaam als ‘tekenaar’ binnen een bedrijf. Je moet hier vaak een opleiding in een technische richting voor volgen.

Salaris

Omdat een baan als 3D specialist een goede MBO of HBO opleiding vereist, is het salaris een stuk hoger dan de meeste beroepen in deze lijst. Een technisch illustrator met één jaar ervaring verdient per maand tussen de €2095,- en €2373,- met een gemiddeld salaris van €2215,-

8. Moleculair kok

Moleculair koken wordt ook wel moleculaire gastronomie genoemd. Binnen dit beroep wordt wetenschap losgelaten op het bereiden van voedsel. Sinds het begin van de 21e eeuw is het een hype geworden onder internationaal bekende koks, maar ook duizenden thuiskoks. Een moleculair kok houdt zich bijvoorbeeld bezig met hoeveel graden het eten moet zijn, wat de beste temperatuur is om een biefstuk te bakken, hoe groot de ideale appel is voor een appeltaart en wat de beste vleessoort en structuur is voor een zelfgemaakte gehaktbal.

Salaris

Het salaris van een moleculair kok valt lastig te schatten. Er zijn topkoks als Heston Blumenthal van het wereldberoemde restaurant The Fat Duck die tonnen per jaar binnenslepen met experimenten in de voedselindustrie. Een vast salaris verdienen is enkel voor de expert binnen de moleculaire gastronomie weggelegd.

9. Crowdfunding specialist

Vroeger moest een particulier persoonlijk vrienden, bekenden en eventueel bedrijven enthousiast maken om geld te krijgen voor een project. Kleine projecten hadden hierdoor vaak geen schijn van kans. Tegenwoordig is er een alternatieve wijze van het financieren van project: crowdfunding. Iemand met een idee hoeft geen krediet meer af te sluiten bij een bank of bij vrienden langs te gaan om geld te krijgen. Het idee wordt op websites als Kickstarter geplaatst met een beoogd doel als bedrag. Iedereen kan geld investeren in het idee. Als investeerder krijg je vaak een deel of het gehele product als het uiteindelijk gemaakt is. Mocht een project het doelbedrag niet behalen wordt het geld weer teruggestort. Een crowdfunding specialist helpt met het zoeken naar het juiste platform om je idee te lanceren, helpt met het vinden van de juiste investeerders en geeft tips over hoe je jouw idee over moet brengen op het publiek.

Salaris

Een maandsalaris rond de €2400 bruto is normaal voor een specialist met enkele jaren ervaring. Echter is het meestal gebruikelijk om bepaald percentage over het eindproduct te ontvangen als salaris. Het bedrag is dan afhankelijk van de opbrengst van het project.

10. Scrum master

Het beroep scrum master veroorzaakt bij de ondervraagde ouders van dit onderzoek de meeste vraagtekens op naast GU ontwikkelaar (dat de top 10 niet heeft gehaald). Scrum is een manier om (software)producten te maken. Er wordt bij een scrum gewerkt in teams die op korte termijn een product af kunnen leveren. Deze manier van werken wordt vaak ingezet als het eindproduct nog niet duidelijk is voor de klant zelf. Het geheel staat onder leiding van een scrum master. Hij of zij verzorgt ook alle trainingen, vergaderingen, werkruimte, hardware en software. Het grote verschil met een projectleider is het gebrek aan personele activiteiten als sollicitaties en beoordelingsgesprekken.

Salaris

Om een scrum master te worden heb je een certificaat of een volledige opleiding nodig richting techniek en ICT. Het startsalaris van een scrum master is tussen de €2400 en €3000 bruto per maand. Een zeer ervaren scrum master kan het dubbele makkelijk vragen bij belangrijke projecten.
© 2014 - 2023 Eddwin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: de meest stressvolste beroepenWerkstress: de meest stressvolste beroepenWat zijn de meest stressvolle beroepen en banen? Welke beroepsgroepen lopen de grootste kans op ernstige stress? Drie ve…
Het BIG registerHet BIG registerDe Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg beschermt patiënten tegen ondeskundig handelen.
Best betaalde beroepenBest betaalde beroepenEr is nog steeds een verschil in salarissen tussen mannen en vrouwen. In dit artikel treft u de best betaalde beroepen a…
Werken door de TijdWerken door de TijdBeroepen komen en beroepen gaan. Door het veranderende levenspatroon ontstaan er steeds nieuwe beroepen. Soms verdwijnen…

Wat kun je doen tijdens een slecht sollicitatiegesprek?Wat kun je doen tijdens een slecht sollicitatiegesprek?Een sollicitatiegesprek is een momentopname waarop jij jezelf moet verkopen. Ook al ben je goed voorbereid, er kan altij…
Werken als administratief medewerkerWerken als administratief medewerkerEr zijn steeds minder administratieve banen. Dat komt omdat steeds meer processen worden geautomatiseerd. Daar komt bij…
Bronnen en referenties
 • http://www.nuzakelijk.nl/overig/3882163/top-tien-meest-verrassende-beroepen.html
 • http://www.hi-re.nl/wp-content/uploads/Linkedin-verrassende-beroepen-biyp.jpg
 • http://www.iphone4schermvervangen.nl/product/iphone-4s-scherm-wit-compleet/
 • http://simonwinder.com/wp-content/uploads/2014/01/Screen-Shot-2014-01-05-at-7.53.19-PM-2.png
 • http://www.draagdoekconsulenten.nl/index.php?p=10
 • http://www.mamarijk.nl/draagdoekconsulent-amersfoort-workshops-draagdoek-knopen/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cupcake
 • http://www.kvk.nl/zoeken/handelsregister/#!uitgebreid-zoeken&handelsnaam=cupcake&kvknummer=&straat=&postcode=&huisnummer=&plaats=&hoofdvestiging=true&rechtspersoon=true&nevenvestiging=true&zoekvervallen=0&zoekuitgeschreven=1&start=0&initial=0&searchfield=uitgebreidzoeken
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Scrum_(softwareontwikkelmethode)
 • http://www.loonwijzer.nl/home/salaris/salarischeck?job-id=3118020000000
 • http://www.indeed.nl/Tekenaar-3d-Specialist-vacatures
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Moleculaire_gastronomie
Eddwin (1 artikelen)
Laatste update: 16-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.