Werken met plezier: wat kun je er zelf aan doen?

Werken met plezier: wat kun je er zelf aan doen? Er zijn veel mensen die meer tijd door brengen met collega's dan met zijn of haar eigen partner. Velen van hen brengen het grootste deel van de dag op het werk door en beleven daaraan geen plezier. Hierdoor kun je erg ongelukkig worden. Je kunt er zelf een hoop aan bijdragen om meer arbeidsgeluk te vinden. Zo wordt werken leuker als je iets doet waar je goed in bent. Er zijn een aantal punten waar je eens stil bij kunt staan. Soms is het beter om op zoek te gaan naar ander werk.

Wat vind je belangrijk aan het werk

Heb je genoeg vrijheid in je werk om je dag zelf in te delen? Het hebben van deze vrijheid maakt het werk plezieriger dan indien dit niet het geval is. Het is goed om niet op je tenen te hoeven lopen en toch nog genoeg uitdaging hebt. Te weinig uitdaging is ook niet goed omdat het dan saai wordt. Dan kan er verveling toeslaan waardoor de dag erg lang gaat duren. Dit is niet bevordelijk om plezier te beleven in je werk. Je wilt je ook graag nuttig voelen en daarom heb je uitdaging nodig. Deze uitdaging verschilt per persoon. Probeer er eens bij stil te staan wat jou uitdaging geeft. Het is daarnaast ook belangrijk om goede sociale contacten te hebben met je collega's. De waardering van je baas is ook een erg motiverende factor.

Sterke en zwakke kanten

Denk eens na over je sterke kanten en over je minder sterkere kanten. Probeer er minstens 3 van elk te bedenken. Voorbeelden kunnen zijn: ambitieus zijn, doorzetten, flexibel zijn, goed kunnen plannen, sociaal, goed met cijfers of goed met computers zijn. Komen jouw sterke kanten goed tot hun recht in je werk? Je wordt er vrolijker van als je dingen kunt doen waar je goed in bent. Het is goed om te werken aan je minder sterkere kanten, maar dit moet niet de overhand krijgen. Mocht jouw werkdag grotendeels bestaan uit dingen waar je minder goed in bent, kun je eens kijken naar de mogelijkheden om je sterke kanten wat meer naar voren te laten komen.

Wat kun je er zelf aan doen

Vraag jezelf eens af wat je eraan kunt doen om gelukkiger te worden op je werk. Bekijk de taken die je doet eens uitvoerig. Zijn er bijvoorbeeld taken die je niet leuk vindt? Kunnen deze taken misschien geruild worden met collega's die dit wel leuk vinden om te doen? Zit er te weinig uitdaging in je taken? Misschien wordt het tijd om eens een gesprek met je leidinggevende te hebben om te kijken naar de mogelijkheden. Is de werksfeer niet zo gezellig? Misschien is het dan leuk om een gezellig bedrijfsuitje te plannen om elkaar eens op een ander manier te leren kennen.

Welke invloed heeft mijn karakter

Iedereen heeft zijn eigen basisniveau van gelukkig zijn. Dit basisniveau wordt voortdurend beïnvloed door de dingen die gebeuren, maar uiteindelijk kom je steeds weer terug bij de basis. Als je basisniveau "ongelukkig zijn" is, dan zal je in je werk ook ongelukkiger zijn. Mensen die net begonnen zijn aan een nieuwe baan zijn meestal in het begin gelukkiger. Na een tijdje zullen ze weer terug komen in hun basisniveau van hoe zij geluk ervaren.

Denkpatronen bekijken

Vooral als je ergens een langere tijd werkzaam bent kun je vastgeroest raken in bepaalde denkpatronen. Als dit negatieve denkpatronen zijn kun je er ongelukkig van worden. Dit zie je vaak als mensen zichzelf vergelijken met anderen. Ze zien bijvoorbeeld dat de ander leukere taken heeft, meer salaris heeft of een beter contact heeft met de leidinggevende. Probeer positief om te gaan met denkpatronen. Probeer te kijken naar wat wel leuk is aan je werk en welke dingen er wel goed zijn. Door vaker bij positieve kanten stil te staan zul je ook gelukkiger worden.

Beloning

Een goed salaris is fijn om te voorzien in je levensonderhoud. Met een beter salaris kun je dingen kopen waardoor het leven gemakkelijker kan worden. Let er wel op dat als je een bepaald welstandsniveau hebt bereikt, meer inkomen je niet gelukkiger maakt. Het harder moeten werken voor meer geld kan ook meer stress geven waardoor je niet gelukkiger wordt.

Een andere baan

Als je tot de ontdekking komt dat er geen verbeteringen mogelijk zijn in je werk en je ziet jezelf echt niet gelukkiger worden is het misschien beter om te kijken naar een andere baan. In deze tijden is het misschien erg moeilijk om een andere baan te vinden. Misschien durf je een vast contract niet op te geven voor de onzekerheid van een tijdelijk contract. Misschien is het dan een mogelijkheid om je te richten op leuke dingen doen naast het werk. Besteed eens wat extra tijd in hobby's en dingen die je leuk vindt. Daar wordt je ook gelukkiger van.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een functie bekleden die te zwaar isIemand die fulltime werkt, moet een baan hebben die geen te zware belasting vormt. U kunt niet een functie bekleden die…
Help, wat moet ik met mijn werk?Help, wat moet ik met mijn werk?Twijfels over je werk hebben is iets dat vrijwel iedereen wel eens mee zal maken. Hoe kan ik meer plezier krijgen in mij…
Werken op het juiste niveauWanneer je op zoek gaat naar een baan, dan kun je ervoor kiezen om voor een "gemakkelijk" baantje of voor een verantwoor…
Wat houdt urenaftrek en inkomstenaftrek in?Wat houdt urenaftrek en inkomstenaftrek in?Werklozen die recht hebben op een WW-uitkering en weer gaan werken, kunnen te maken krijgen met urenaftrek of inkomstena…

Huilen en emoties op je werkHuilen op kantoor, heb jij het wel eens gedaan? Moet het kunnen: huilen op je werk? Je tranen en je emoties tonen op je…
Blunders bij het sollicitatiegesprek: ter lering en vermaakBlunders bij het sollicitatiegesprek: ter lering en vermaakSolliciteren. Een belangrijk proces voor je toekomst. Ook een proces waarin veel goed én fout kan gaan. Robert Half, bem…
Bronnen en referenties
  • - Psychologie magazine april 2010
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.