Het BIG register
De Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg beschermt patiënten tegen ondeskundig handelen.
Wet BIG
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) werd op 9 november 1993 zonder stemming door de eerste kamer aanvaard.
Doel
De Wet BIG is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorg geleverd door beroepsbeoefenaren te bevorderen. Daarnaast is het de bedoeling met deze wet om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of zorgvuldig handelen.
Geschiedenis
In 1865 wordt Wet uitoefening geneeskunst aangenomen. Deze wet bepaalde dat uitoefening van geneeskunst als beroep alleen door degene gedaan mocht worden die bevoegdheid had. De bevoegdheid werd door deze wet toegekend. Voortaan waren alleen academisch gevormde 'geneesheren' geheel bevoegd en de vroedvrouwen voor een gedeelte. De wet was bedoelt op om een eind te maken aan de kwakzalverij. In 1876 werden ook tandartsen toegekend, in 1963 kwamen daar de paramedische beroepsbeoefenaren bij en uiteindelijk in 1989 de tandprothetici. Ondanks de strenge wet bleef het voorkomen dat iemand ongeoorloofd deze beroepen uitvoerde.
In 1973 heeft de staatscommissie-De Vreeze een rapport over een stelsel van titelbescherming uitgebracht. Dit werd de basis van de huidige Wet BIG. Echter werd er na dit rapport niet gelijk actie ondernomen dit kwam na een brief van het hoofdbestuur van het KNMG in 1975. In januari 1976 stuurde de staatssecretaris een nota aan de Tweede kamer, waarin instemming werd betuigd en gevraagd met de hoofdlijnen van het rapport uit 1973. Na dat het sein op groen werd gezet kon het ontwerp van de WET BIG plaatsvinden.
De Wet BIG is uiteindelijk op 23 december 1993 in het Staatsblad geplaatst en daarna in fases in werking getreden. De eerste fase begon in januari 1994 met het aanstellen van de Raad BIG. Verpleegkundigen werden als grootste beroepsgroep tussen december 1995 en december 1997 als eersten geregistreerd. De registratie van de andere beroepsgroepen startte op 1 december 1997. De Raad BIG werd op 1 januari 1997 opgeheven en de taken zijn hierna overgenomen door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg.
Welke beroepen zijn geregistreerd
De Wet BIG verdeelt beroepen die onder deze wet vallen in twee groepen namelijk de zogenaamde artikel 3- en artikel 34 beroepen. Alleen de artikel 3 beroepen staan geregistreerd in het BIG-register.
Artikel 3-beroepen
De beroepen in de artikel 3 beroepen hebben een wettelijk beschermde beroepstitel, zijn opgenomen in het BIG-register en vallen onder het tuchtrecht.
- Apotheker
- Arts
- Fysiotherapeut
- Gezondheidszorgpsycholoog
- Psychotherapeut
- Tandarts
- Verloskundige
- Verpleegkundige
Artikel 34-beroepen
De beroepen die onder dit artikel vallen hebben een wettelijk beschermde opleidingstitel hebben geen wettelijk register en geen tuchtrecht.
- Apothekersassistent
- Diëtist
- Ergotherapeut
- Huidtherapeut
- Klinische fysicus
- Logopedist
- Mondhygiënist
- Oefentherapeut Cesar
- Oefentherapeut Mensendieck
- Optometrist
- Orthoptist
- Podotherapeut
- Radiodiagnostisch laborant
- Radiotherapeutisch laborant
- Tandprotheticus
- Verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG'er)