Nieuwsmijder – afkeer van het dagelijkse nieuws en media

Nieuwsmijder – afkeer van het dagelijkse nieuws en media We hebben de krant, het tijdschrift, televisie, radio en internet. Nieuws komt op verschillende manieren tot ons en sinds de opmars van de smartphone hebben we de actuele berichten altijd en overal bij de hand. Het is veel meer dan de ochtendkrant doorspitten en via het achtuurjournaal bijgepraat worden over wat er in de wereld is gebeurd. We zijn op de hoogte van elke aanslag, elke brandhaard en ieder ongeluk op elk moment van de dag. Voor sommige mensen is dit te veel, ze raken overspoeld met negatief nieuws en dreigen erin te verdrinken. Een deel van die mensen keert zich af van het rotnieuws en volgt helemaal geen nieuws meer: ze worden nieuwsmijder. Met minder nieuws functioneren ze beter en kunnen ze beter de kop boven water houden. Wat is dit voor een fenomeen en is het goed dat mensen zich afsluiten van de wereldgebeurtenissen?

Afkeer van al het beschikbare nieuws


Het dagelijkse nieuws - altijd en overal

Sinds de opkomst van het online nieuws zijn de actualiteiten altijd en overal beschikbaar. Waren het voorheen vooral papieren nieuwsdragers die je moest kopen, waarvoor je naar de tijdschriftenhandel moest of waarvoor je een abonnement moest afsluiten zodat hij thuis werd bezorgd, is het nieuws in de 21ste eeuw overal digitaal aanwezig. Media brengen ook veel nieuws, interessant nieuws en feiten waar je als consument iets aan hebt, maar ook nutteloos nieuws en slecht en negatief nieuws. Er zit veel ruis tussen en zaken die er eigenlijk niet toe doen.

Verstrooiing en sensatie

Het zijn niet de boeken, kranten en tijdschriften met achtergrondartikelen die ons te veel worden. Dat leeswerk vraagt tevens denkwerk en daar word je beter van. Het zijn de hapklare brokken van schreeuwende koppen zonder informatieve artikelen eronder, van flitsende nieuwsuitzendingen op tv en van het online nieuws, die ons overvoeren. Al die flitsen werken als gif voor de doorsnee nieuwsconsument die gemakkelijk bevredigd is, maar nooit verzadigd. De consument blijkt een grote behoefte aan banale verstrooiing te hebben en een niet te blussen zucht naar sensatie.

Aanslagen en vliegtuigrampen

Een bomaanslag ver weg, een terroristische aanslag dichtbij, een vliegtuigcrash met vele slachtoffers, een brand met desastreuze gevolgen of een tsunami met honderdduizenden doden. Het negatieve nieuws staat tussen al het positieve nieuws, maar het zijn berichten over narigheid die de grootste impact op ons hebben.

Wat is een nieuwsmijder?

Een nieuwsmijders sluit zich af voor al de vreselijke gebeurtenissen in de wereld. Een nieuwsmijder kijkt geen nieuwsprogramma's op televisie, luistert alleen naar muziek op de radio, heeft het abonnement op de krant opgezegd en leest hem ook niet als hij hem tegenkomt op een leestafel. Hij volgt ook geen online nieuwssites. Nieuws komt van alle kanten, zodat iemand die het nieuws wil mijden daar heel bewust voor kiest en moeite voor doet.

Waarom word je nieuwsmijder?

Mensen worden nieuwsmijder omdat ze ervaren dat veel nieuws overbodig of zelfs slecht voor ze is. Ze worden er depressief van. Tussen al het nieuws zit te veel slecht nieuws en nieuwsmijders worden gelukkiger als ze daar niet mee geconfronteerd worden. Een nieuwsmijder vraagt zich af of hij er iets mee opschiet als hij het nieuws volgt. Neemt hij betere beslissingen over belangrijke levensvraagstukken als hij de informatie tot zich neemt en begrijpt hij de wereld beter? Als het antwoord op die vraag doorslaat naar ‘nee’ dan is de logische conclusie voor die persoon om het nieuws te gaan mijden. Soms kunnen mensen al het nieuws en al die meningen niet meer bolwerken en draagt de hoeveelheid en beschikbaarheid niet bij tot meer begrip. Er ontstaat juist verwarring en mensen raken verstrikt. Het is een reden om de tv uit te zetten of te gaan zappen. Zij hebben genoeg aan vriendschap, liefde, boeken en muziek.

Nieuwsobesitas

Zoals heel veel mensen last hebben van obesitas door de beschikbaarheid van veel voedsel en onmatig eten, zo is er ook een soort nieuwsobesitas ontstaan. Mensen raken te vol van het nieuws. Nieuws, en dan vooral het slechte nieuws, is voor de geest wat suiker is voor het lichaam. Sommige mensen gaan op nieuws-dieet of sluiten zich helemaal af voor de dagelijkse portie ellende: ze worden nieuwsmijder.

Nieuws als gif

Een overvloed aan nieuws kan als gif voor het lichaam worden gezien. Het prikkelt voortdurend het limbische systeem, stimuleert paniekaanvallen en een onmatige productie van cortisol. Dit hormoon dereguleert het immuunsysteem en remt de afgifte van groeihormonen. Met andere woorden, het lichaam met nieuwsobesitas is onderhevig aan een chronische stress. De spijsvertering gaat minder, de groei van cellen, haar en bot wordt geremd, nervositeit neemt toe net als gevoeligheid voor infecties. Mogelijke bijwerkingen zijn angstaanvallen, agressie, tunnelvisie en ongevoeligheid.

Angstcentrum in de hersenen

Het angstcentrum in de hersenen kan overprikkeld raken. Als we nieuws tot ons krijgen dat ons bang maakt, dan worden de primaire reacties geactiveerd. Er wordt een verband gelegd tussen de informatie die binnenkomt en de emotie die we erbij voelen. We worden bang, vrolijk of dapper: bij bedreigende informatie willen we vluchten of vechten of bevriezen we.

Amygdala

In onze hersenen zitten twee amygdalae, ze worden ook wel amandelkernen genoemd. Die gebiedjes in de hersenen koppelen emoties aan de informatie die via verschillende zintuigen binnenkomt. Het zijn de mensen die agressief te keer gaan op social media die in de vechtstand zijn beland en het zijn de nieuwsmijders die bevriezen, die er niets meer mee te maken willen hebben.

Hoe word je nieuwsmijder?

De enige manier om nieuwsmijder te worden is door geen actualiteiten meer te consumeren, abonnementen op kranten en tijdschriften op te zeggen, niet steeds het online nieuws op je smartphone te volgen en bewuster met social media om te gaan.

Groepen nieuwsmijders

Nieuwsmijders zijn in te delen in drie groepen:
  1. Mensen die bang zijn;
  2. mensen die hun stemming niet willen laten beïnvloeden door de ellende in de wereld;
  3. mensen met politieke motieven.

Angst

De eerste groep wordt nieuwsmijder om zichzelf te beschermen.

Stemming

De tweede groep heeft genoeg aan zijn eigen gedachten over de wereld en de gebeurtenissen en wil die niet laten sturen door berichten van anderen.

Politiek

Nieuwsmijders met politieke motieven willen niet met hun klikgedrag bijdragen aan het verdienmodel van producenten van sensationeel nieuws.

Het gevaar voor de nieuwsmijder

Wie helemaal geen nieuws meer tot zich neemt loopt het gevaar de wereld niet meer te begrijpen, omdat hij de context van de gebeurtenissen kwijt is. Er ontstaat een kloof tussen hij die het nieuws wel volgt en de nieuwsmijder. Weten wat er speelt betekent tevens dat je op tijd kunt inspelen op de ontwikkelingen en dat je je kunt behoeden voor ongewenste situaties.

Inspelen op de ontwikkelingen

Bij een ongeluk in een fabriek, waarbij een chemische wolk is ontsnapt, brengen de (regionale) media berichten en waarschuwingen. Zij melden bijvoorbeeld dat het verstandig is om binnen te blijven en ramen en deuren voor een bepaalde tijd gesloten te houden. De media brengen ook het nieuws dat de kust weer veilig is. Wie geen radio luistert of tv kijkt hoort die waarschuwingen niet en kan zichzelf en zijn gezin niet beschermen tegen de giftige lucht.

Basiskennis

De actualiteit, het nieuws, is ook een gemene deler in de basiskennis van mensen en als je die basiskennis ontbeert communiceert het minder soepel.

Wat kunnen de media doen?

De media bestaan bij de gratie van nieuws. Zij kunnen een bijdrage leveren in het voorkomen dat mensen het nieuws gaan mijden door constructieve journalistiek te bedrijven. Niet alleen de gruwelijke feiten worden dan in beeld gebracht en in woord beschreven; de nadruk ligt op de oplossing, op de achtergronden en op de manieren om ellende te voorkomen.

Constructief nieuws

Constructief nieuws is daarbij niet hetzelfde als positief nieuws. Positief nieuws beurt de nieuwsconsument op en bij constructief nieuws wordt het probleem aangekaart en oplossingen geboden.

Hoeveel nieuwsmijders zijn er?

Het aantal nieuwsmijders lijkt in de 21ste eeuw te groeien. In 2013 is minder dan één op de tien Nederlanders een nieuwsmijder. In 2017 raadpleegt vier op de tien niet meer dagelijks het nieuws op radio, televisie, krant of internet.

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: stress kan leiden tot angst en depressie bij kindZwanger: stress kan leiden tot angst en depressie bij kindVeel mensen hebben last van stress en van ziekten die stress kan veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om stress zoveel…
Faalangst, hoe werkt dat in de hersenen?Vanuit een psychologische kijk is het ook interessant om te kijken wat er in de hersenen gebeurt bij leerlingen met faal…
Anatomie hersenen: limbische systeemHet limbische systeem is het centrum van emoties en motivatie. Dit deel van de hersenen kan actiever worden als je bijvo…
Piekeren: hippocampus, amygdala en prefrontale cortexPiekeren: hippocampus, amygdala en prefrontale cortexWanneer iemand veel piekert wil dit zeggen dat er een verstoorde hersenactiviteit plaatsvindt. Stress en piekeren gaan h…

Kwartiermaken ter ondersteuning van kwetsbare mensenKwartiermaken ter ondersteuning van kwetsbare mensenWanneer men kwartier maakt, probeert men mensen die dreigen buiten de boot te vallen te integreren in de samenleving. Di…
Spontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdSpontaan lachen, ook wel de Duchenne-lach genoemdHet verschil tussen echt lachen en neplachen is duidelijk te zien rondom de ogen. Wanneer we echt spontaan lachen, spann…
Bronnen en referenties
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/25/weg-met-die-foute-wereld-3338264-a1513226 geraadpleegd op 22 juli 2017
  • http://www.rtllatenight.nl/item/2908/nieuwsmijder_is_klaar_met_het_nieuws geraadpleegd op 22 juli 2017
  • http://www.humo.be/humo-archief/377553/waarom-steeds-meer-mensen-het-nieuws-mijden-de-krant-en-het-journaal-zijn-zo-deprimerend-dat-je-spontaan-een-vork-in-je-oog-zou-steken geraadpleegd op 22 juli 2017
  • http://www.journalismlab.nl/minder-dan-10-van-de-nederlanders-is-nieuwsmijder/ geraadpleegd op 22 juli 2017
  • https://deonderkast.wordpress.com/2016/02/19/volg-jij-het-nieuws-niet/ geraadpleegd op 22 juli 2017
  • https://www.theguardian.com/media/2013/apr/12/news-is-bad-rolf-dobelli geraadpleegd op 22 juli 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Amygdala geraadpleegd op 22 juli 2017
  • http://www.drimble.nl/overige/media/44390301/nieuwsmijders.html geraadpleegd op 22 juli 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.