Nieuwjaarsdag: Goede voornemens

Nieuwjaarsdag. Vuurwerk, oliebollen en gezelligheid zijn kenmerkend voor deze dag. Het inluiden van het nieuwe jaar. Maar wat wil je verbeteren aan jezelf? In dit artikel de populairste 'goede voornemens' van 2012 en enkele tips om dit ook vol te houden, zodat jij voor 2013 ook een goed voornemen hebt.

Oorsprong

Nieuwjaar werd vroeg op allerlei verschillende datums gevierd, zoals op Pasen, Eerste Kerstdag en 'gewoon' op 1 januari. De Franse koning Karel IX verklaarde in 1563 dat Nieuwjaar voortaan op 1 januari moest worden gevierd en na het ontstaan van de Gregoriaanse kalender zoals wij die nu kennen, gingen steeds meer landen dit voorbeeld volgen. Vroeger was het een Christelijke feestdag waarbij ze de besnijdenis van Jezus 8 dagen later gingen herdenken. Nu is het niet alleen meer een Christelijk feestdag, maar wordt de jaarwisseling gevierd.

Gebruiken

Op 31 december komen vaak grote vrienden- en familiegroepen bijeen om zo het nieuwe jaar met elkaar in te luiden. Dit is een mooie gelegenheid om elkaar na lange tijd weer te spreken onder het genot van een oliebol en een wijntje of champagne. Anderen vieren het in een restaurant of gaan naar andere uitgaansgelegenheden om de jaarwisseling daar te vieren. Het is dan ook niet per se een familieaangelegenheid. Maar wat hun wijze van feestviering ook is, iedereen telt vlak voor 12 uur af en wanneer het moment daar is feliciteert iedereen elkaar 'een gelukkig nieuwjaar' en begint vuurpijlen de lucht in te schieten tot de late uurtjes.
Maar wat ook veel voorkomt zijn de goede voornemens die mensen stellen. "Ik ga dit jaar beginnen met daten." of "Ik neem voortaan de fiets i.p.v. de auto." zijn voorbeelden van zulke voornemens. Alleen wat zijn nou de populairste en nog veel belangrijker, hoe zorg ik ervoor dat ik deze goede voornemens ook daadwerkelijk na blijf leven?

Populairste goede voornemens

Wat je uit de onderstaande bronnen kunt afleiden is toch wel dat zowel mannen als vrouwen hun gezondheid en uiterlijk erg belangrijk vinden en hier over het algemeen niet tevreden over zijn. Ze willen graag afvallen, meer sporten of minder snoepen. Ook willen ze graag betere leefomstandigheden zoals beter voor zichzelf opkomen en zich minder druk maken zodat het leven wat gemakkelijker en relaxter wordt. Verder wordt de portemonnee steeds belangrijker wat waarschijnlijk ook in de goede voornemens van 2013 terug te zien zullen zijn. Mannen en vrouwen hebben toch wel dezelfde belangen, hier verschillen ze niet zo veel van elkaar.

Mannen

Hieronder een top 5 van 2012:
  1. Afvallen
  2. Minder druk maken
  3. Zuiniger leven
  4. Meer sporten/bewegen
  5. Beter voor mezelf opkomen

Vrouwen

Hieronder een top 5 van 2012:
  1. Afvallen
  2. Minder druk maken
  3. Beter voor mezelf opkomen
  4. Zuiniger leven
  5. Minder snoepen/snacken

Tips om voornemens vol te houden

Goede voornemens zijn altijd leuk om te maken. De meesten geloven er ook in dat ze het vol gaan houden. Maar de eerstvolgende dag hebben ze zich er al niet meer aan gehouden. De voornaamste oorzaak van het zo snel opgeven van je goede voornemen is dat het meer een formaliteit is geworden. Je verzint gewoon iets leuks, wat je ook echt wel zou willen, alleen niet zo graag dat het de opoffering van iets anders waard is. Of je doet niet de moeite om je er genoeg voor in te spannen. Dit is natuurlijk een voorwaarde voor het slagen van je voornemen. Je moet er echt in geloven en het echt graag willen. Als je het niets boeit of je het wel of niet lukt kan je net zo goed geen goed voornemen vaststellen want dit zal sowieso mislukken.
Maar wat kan je doen om het makkelijker te maken deze voornemens ook daadwerkelijk na te leven? Hieronder enkele tips:
  1. Vertel je naasten wat je van plan bent, wat je doel is zodat ze je daarbij kunnen helpen. Is je doel bijvoorbeeld afvallen, kunnen zij je afraden dat ene gebakje te nemen maar een gezondere keuze te nemen.
  2. Schrijf alle voordelen/beloningen op zodat wanneer je in een dip zit, dit je kan motiveren om vol te houden en niet te verzwakken.
  3. Stel niet teveel goede voornemens tegelijk. Focus je op één tegelijkertijd.
  4. Gaat het toch een keertje mis? Verval dan niet in dit patroon en zorg ervoor dat je de goede draad weer op pakt.
  5. Je mag je jezelf best een keer belonen, maar net zoals tip 4, verval niet in dit patroon.

Veel succes en nog fijne feestdagen gewenst!
© 2012 - 2024 Economieboy16, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Als het jaar bijna is afgelopen, komt de tijd om goede voornemens te maken. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij wil v…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…

Wat betekent het woord 'swag'Wat betekent het woord 'swag'Tegenwoordig is het woord ‘swag’ een populair woord onder jongeren. Vooral op social media zoals Twitter komt het woord…
Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuurImmaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuurImmaterieel erfgoed zijn gebruiken en traditionele feesten die onderdeel uitmaken van het leven van bepaalde groepen men…
Bronnen en referenties
  • ING Economisch Bureau, december 2012 - Goede voornemens 2012: http://www.ing.nl/Images/Goede_voornemens_2012_tcm7-101822.pdf
Economieboy16 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.