Wat betekent het woord 'swag'

Wat betekent het woord 'swag' Tegenwoordig is het woord ‘swag’ een populair woord onder jongeren. Vooral op social media zoals Twitter komt het woord nogal eens voorbij. Jongeren hebben aan dit woord een eigen betekenis gegeven. In dit artikel staat beschreven wat het woord ‘swag’ inhoudt en in welke context dit woord gebruikelijk is.

De betekenis van swag

Het woord swag heeft meerdere betekenissen. Zo is het woord een afkorting onder homosexuele jongeren waarbij het woord swag het volgende betekent:‘secretly we are gay’. Deze betekenis is echter niet erg bekend.

In de jaren tachtig was het woord swag ook populair. Swag was toen der tijd een synoniem voor gestolen spullen. Het woord werd toen vaak in films gebruikt in de context ‘give me the swag’ Deze zin komt vooral veel voor in actiefilms waarbij boeven een buit stolen en daarbij deze zin gebruikten, of juist andersom dat de 'good guy' de spullen terug wilde.

De betekenis die jongeren bij het woord swag hebben is echter geen van de twee bovenstaande. Het woord swag, wat in sommige gevallen ook als swagg wordt geschreven is eigenlijk niets anders dan een stijl die je uit. De stijl die met swag bedoeld wordt is stoer, relaxt en chill. Het is een uitstraling die je hebt of jezelf aanleert, cool zijn dus. Deze stijl komt veel voor bij rappers en hiphop groepen. Vooral jongeren zien deze groepen als voorbeeld en nemen daarom deze stijl en het woord over.

De geschiedenis achter het woord swag

Oorspronkelijk komt het woord swagger, waar swag van is afgeleid uit Schotland. Het was een manier waarop sommige Schotten lopen, in een slingerende, stoere beweging die ook vaak te zien is bij rappers die over het podium lopen. De Engelsen hebben dit woord vervolgens verkeerd geïnterpreteerd en hebben van het woord 'de manier waarop iemand zich presenteert' gemaakt. Deze betekenis komt al erg in de buurt van het woord swag wat jongeren tegenwoordig bedoelen: de manier van uitstralen, een stoere, coole en relaxte uitstraling. Het woord met de betekenis vanuit Engeland ging al snel de wereld over naar de Verenigde Staten en is zo uitgegroeid tot de kreet zoals we hem tegenwoordig over de hele wereld kennen.

Gebruikers van het woord swag

Vooral jongeren gebruiken het woord swag. Maar jongeren moeten deze woorden ook ergens van geleerd hebben. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de jongeren de woorden overgenomen van rappers, zangers en films. Zo zingt Black Eyed Peas in het lied Boom Boom Pow het volgende:

I like that boom boom pow
Them chickens jackin my style
They try copy my swagger
I'm on that next shit now


In deze context bedoelen The Black Eyed Peas ook dat men de stijl die zij hebben probeert te kopiëren. Naast The Black Eyed Peas zijn er natuurlijk veel meer beroemdheden die dit woord gebruiken. Nu je weet wat dit woord is en wat het betekent zul je het woord ook een stuk vaker tegen gaan komen in het dagelijkse leven.

Ook op Twitter, zoals in de inleiding staat beschreven, wordt dit woord veel gebruikt. Ook hier zie je dat het een bepaalde slag volk is, vooral jongeren die stoer willen zijn tegenover iemand, die dit woord gebruiken.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel volgers krijgen op TwitterVeel volgers krijgen op TwitterTwitter is tegenwoordig één van de populairste sites ter wereld en ook in Nederland is het helemaal aangeslagen. Beroemd…
Artsen waarschuwen: Twitter spam kan psychose veroorzakenArtsen waarschuwen: Twitter spam kan psychose veroorzakenUit onderzoek is gebleken dat het gebruik van sociale platformen psychotische symptomen kan verergeren of veroorzaken in…
Twitter taal voor dummiesTwitter taal voor dummiesMet de toename van communicatie via chat, sms en de social media, is er ook een nieuwe communicatietaal ontstaan. De bed…
Onbekende nederlandse spreekwoordenOnbekende nederlandse spreekwoordenHieronder heb ik een aantal spreekwoorden uit de nederlandse taal verzameld, die wat minder bekend zijn. Ik heb ze geran…

Harlem shake - Wat is het?Harlem shake - Wat is het?Begin 2013 neemt de internetrage "Harlem Shake" het web over. Er verschijnen duizenden clips op YouTube met zogenoemde H…
Nieuwjaarsdag: Goede voornemensNieuwjaarsdag. Vuurwerk, oliebollen en gezelligheid zijn kenmerkend voor deze dag. Het inluiden van het nieuwe jaar. Maa…
Bronnen en referenties
  • http://www.watja.nl/nieuws/wat-betekent-swag.html
  • http://www.betekenis-de
  • http://www.urbandictionary.com/define.php?term=swagfinitie.nl/swag
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 25-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.