Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?

Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol? Als het jaar bijna is afgelopen, komt de tijd om goede voornemens te maken. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij wil veranderen in het nieuwe jaar. Het is niet altijd makkelijk om te bedenken wat je je wilt voornemen voor het nieuwe jaar en het is zeker niet altijd makkelijk om je voornemens waar te maken. Wat zijn nou goede of nuttige dingen om je voor te nemen voor het nieuwe jaar, en hoe houd je deze voornemens ook echt vol?

Goede voornemens

Het verschilt natuurlijk voor iedereen wat je in het nieuwe jaar wil veranderen, verbeteren of verminderen. Als je wel graag goede voornemens wil maken, maar niet zo goed weet welke, zijn hier een aantal suggesties:
 • Een bepaald aantal kilo afvallen
 • Stoppen met roken
 • Minder alcohol drinken
 • Een diploma halen
 • Meer leuke dingen doen
 • Gezonder eten
 • Meer sporten
 • Een nieuwe taal leren
 • Naar een land reizen waar je nog nooit bent geweest
 • Boek uitlezen
 • Bepaalde films zien
 • Nieuwe vrienden maken
 • Beter met geld omgaan
 • Schulden aflossen
 • Meer tijd maken voor andere mensen
 • Sparen voor iets wat je graag wil hebben

Zoals je ziet kunnen goede voornemens van alles zijn. Het hoeven niet per se 'grote' dingen te zijn die maanden of het hele jaar duren, maar je kunt je ook 'kleine' dingen voornemen. Maak een lijstje met de dingen die bij jou passen en die jij zelf graag wilt. Niks moet en alles kan en mag.

Hoe houd je de goede voornemens vol?

Als je je aan onderstaande tips houdt, dan hou je je goede voornemens gegarandeerd een stuk langer vol!

Hou het overzichtelijk

Maak van je goede voornemens een overzichtelijke checklist. Hierdoor hou je het overzicht en als je een goed voornemen kunt aanvinken of doorstrepen, werkt dit motiverend om de andere voornemens ook te halen.

Maak ook goede voornemens die makkelijk te halen zijn

Zorg ook dat je 'kleine', relatief gemakkelijk te halen voornemens op je lijstje zet. Als je een voornemen haalt, werkt dit motiverend om ook door te gaan om al je goede voornemens te halen voor dat jaar.

Hou het realistisch

Zorg dat je goede voornemens haalbaar en realistisch zijn. Natuurlijk kun je je ook dingen voornemen die wat moeilijker te bereiken zijn, maar als je alleen maar hele moeilijke voornemens hebt waardoor je ze bijna niet waar kan maken, werkt dit heel demotiverend en zul je er eerder geen zin meer in hebben en je goede voornemens opgeven.

Het is niet verplicht

Onthoud dat het niet uitmaakt als je een voornemen of een doel niet haalt. Het is geen verplichting, dus wees niet te streng voor jezelf en ga niet bij de pakken neerzitten als het niet helemaal gaat zoals je zou willen met je goede voornemens. Als iets niet lukt, kun je het altijd veel opnieuw proberen.

Denk aan je doel

Denk vooral aan wat je bereikt als je goede voornemen lukt, door dat beeld in gedachten te houden zul je nog gemotiveerder worden. Of het nou gaat om een nieuwe tas, een streefgewicht of een diploma, als je denkt aan het resultaat zal dit altijd positief werken.

Maak je goede voornemens bekend

Deel je goede voornemens ook met vrienden en familie. Zij kunnen er dan naar vragen en je helpen motiveren als het even wat moeilijker gaat. Als iemand hetzelfde goede voornemen heeft als jij, kun je elkaar motiveren en op de been houden.

Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een voornemen hebt gehaald of als je op de goede weg bent. Belonen werkt ontzettend motiverend en hierdoor krijg je meer zin om tot het einde vol te houden.

Waardoor is het moeilijk om goede voornemens vol te houden?

Als je het moeilijk vindt om je aan je gemaakte goede voornemens te houden, dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek is gebleken, dat de dingen die mensen op de automatische piloot doen, worden gestuurd door het reptielenbrein. Het reptielenbrein is het gedeelte van de hersenen dat mensen gemeen hebben met dieren, dit gedeelte van de hersenen is gericht op overleven en voortplanten en bepaalt het daadwerkelijke gedrag dat we vertonen.

Het maken van goede voornemens doe je echter met je mensenbrein. Dit gedeelte van de hersenen is meer gericht op emoties en gevoelens. Je houden aan de goede voornemens vergt veel discipline, en dit is heel moeilijk vol te houden omdat je dit niet op de automatische piloot doet. Om je aan je goede voornemens te houden en bepaalde acties te ondernemen, dingen te laten of bepaalde dingen juist wel te doen, moet je actief nadenken en actief met het realiseren van je goede voornemens aan de slag gaan. De meeste mensen hebben het ook nog eens erg druk, en dan is het vaak moeilijk om tijd en aandacht aan nieuwe dingen zoals goede voornemens te besteden. Op de automatische piloot ga je al je goede voornemens helaas niet realiseren. Als je je realiseert dat je actief moet nadenken en handelen om je goede voornemens te realiseren, dan ben je al een heel eind.
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…

Oudejaarsavond thuisOudejaarsavond thuisDe oudejaarsavond is de laatste dag van het jaar en de meeste Nederlander brengen deze avond thuis door. Dat klinkt saai…
Bronnen en referenties
 • http://www.telegraaf.nl/dft/geld/experts/olaf_simonse/22226309/__Reptielenbrein_hindert_voornemens__.html
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.