Opvoeding - Pubertijd, hoe ermee om te gaan

Opvoeding - Pubertijd, hoe ermee om te gaan De pubertijd wordt door veel mensen omschreven als de slechtste periode uit hun leven. Waarom is dat? En waarom zijn er ook mensen die helemaal geen last hebben gehad van puberaal gedrag? Als ouder van een puber is het behoorlijk zwaar. Ze zitten vaak met hun handen in het haar en hebben geen idee hoe ze met hun kind om moeten gaan en wat ze moeten doen. Hieronder zal ik proberen u een beetje inzicht te geven in de gevoelens van pubers. Opvoeden is zwaar voor ouders, dat blijkt keer op keer. Ouders zitten soms met hun handen in het haar en weten niet wat ze met hun kinderen aanmoeten. Opvoeden is één van de moeilijkste dingen die u als ouder moet volbrengen, gepaard gaande met ruzies en constante twijfel. De pubertijd is dan ook zo’n fase waarin ouders en hun kinderen elkaar moeilijk begrijpen. In deze tijd is er vaak ruzie binnen een gezin.

Wat gebeurt er met uw kind?

U merkt het snel genoeg wanneer uw altijd zo rustige zoon of dochter wat tegenstrijdiger wordt. Hij of zij wordt drukker en gaat een flinke discussie niet meer uit de weg. Alles wat u zegt of doet is verkeerd en u heeft het altijd mis als u voor de zoveelste keer een gesprek aanknoopt. Uw kind heeft de fase van de pubertijd bereikt. U maakt zich meer dan eens zorgen over de welzijn van uw kind en probeert het zo goed en zo kwaad mogelijk op het rechte pad te houden. U weet niet meer wat te doen.

Als een kind de pubertijd nadert gebeurt er heel wat in dat lichaam. Alles verandert. Het lichaam krijgt andere vormen, er groeit ineens haar op de raarste plekken, en het kind begrijpt er niet veel van. Natuurlijk heeft het kind wel het één en ander geleerd op school of met klasgenootjes over gepraat, maar om dit alles mee te maken geeft toch een behoorlijke klap op het zelfvertrouwen. Alles is ineens belangrijk. Hoe het eruit ziet, wat voor kleren het draagt. Alles moet volgens de laatste mode, en als dat niet kan dan breekt de hel los thuis.

Juist omdat ze deze verandering ondergaan is het belangrijk dat ze lekker in hun vel zitten. En dan is het prettig als u uzelf kan kleden en eruit kan zien volgens het ideaalbeeld. Dit is natuurlijk maar één van de vele voorbeelden van waar uw kind mee kan worstelen. Vaak worden deze kinderen zo onhandelbaar dat er geen fatsoenlijk gesprek meer mee te voeren is. Wat kunt u dan het beste doen als ouder? Dat is de grote vraag waar veel ouders mee worstelen.

Het antwoord op die vraag ligt voor elk kind anders. Iedereen is immers uniek. En iedereen kent zijn eigen kind het beste. Maar wat heel belangrijk is, is dat er met het kind gecommuniceerd moet worden. In alle opzichten die er maar zijn.
Wees altijd open en eerlijk als het met vragen naar u toe komt. Uw kind moet immers het gevoel hebben dat het met alle problemen naar u toe kan komen, hoe onredelijk het af en toe ook geweest is. Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kind bijvoorbeeld over sex of drugs te praten. In dit geval zal uw kind daar dus niet snel met u over praten, maar ermee naar iemand anders gaan. Dat is natuurlijk geen probleem zolang die personen daarin ook te vertrouwen zijn, maar als ouder wilt u natuurlijk op de hoogte zijn met wie uw kind omgaat en met wie het praat. Ik ben van mening dat er over bepaalde onderwerpen het beste met één van de ouders gepraat kan worden over bepaalde onderwerpen, zodat u weet wat u tegen uw kind zegt. U weet immers niet wat een ander uw kind allemaal wijs kan maken.

Zolang de communicatie tussen ouders en kind goed is, hoeft u zich niet zoveel zorgen te maken. Als uw kind problemen heeft dan zal het toch als eerste naar u toekomen omdat het immers alles kan bespreken met u. Dat geeft veel ouders een opluchting, omdat ze op de hoogte blijven van wat er op dat moment allemaal speelt in het leven van hun puber.
Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk altijd professionele hulp inschakelen. Ook kan ik u als kinderpsycholoog helpen met uw problemen. U kunt dan een mailtje sturen naar kwulletje1983@live.nl
Dit is uiteraard geheel kosteloos.
© 2008 - 2024 Kwulletje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
Is opvoeden moeilijker gewordenOpvoeden lijkt de dag van vandaag moeilijker dan vroeger, Toch is het zo dat in de meeste gezinnen er geen opvoedingspro…
Psychologie: periode van de puberteit en de adolescentiePsychologie: periode van de puberteit en de adolescentieHet woord adolescentie wordt gebruikt voor de 'psychologische periode tussen de kinderjaren en de volwassenheid. In deze…
Invloed van de omgeving op opvoedenDe gebruikelijke manier van opvoeden vindt niet alleen zijn oorsprong in de sociale en culturele omgeving van het gezin,…

Benaderingen van de Cognitieve PsychologieBenaderingen van de Cognitieve PsychologieDe cognitieve psychologie bestudeert de mentale processen in het menselijk brein. Er zijn verschillende benaderingsvorme…
Zelfacceptatie: de sleutel tot vrijheidZelfacceptatie: de sleutel tot vrijheidZelfacceptatie kan een lastig proces zijn als je dit in je eentje wilt doen. Er is echter een andere weg: je kunt al je…
Bronnen en referenties
Reactie

Iris, 29-01-2014
Hallo mijn dochter is nu 15 jaar en zit niet lekker in haar vel en is heel emotioneel. Ze weet niet goed wat ze moet beslissen en of ze de goede beslissing heeft gemaakt. Ik probeer haar zo goed mogelijk te adviseren maar ik vind dit heel moeilijk.
Ze heeft een vriendje en weet niet of ze daarmee door moet gaan. Ik weet ook niet goed wat ik haar moet adviseren hierin.
Wat kan ik het beste doen? En zijn er hulpverleners die ons daarbij kunnen helpen?
Wij wonen in Roermond, in Limburg. Reactie infoteur, 04-02-2014
Hallo Iris,

Ik heb een paar linkjes voor je gevonden waarmee je contact kunt opnemen om hulp te krijgen voor je dochter. Er zijn hulpverleners die je dochter hierbij kunnen helpen. Misschien kan ik je adviseren als ik wat meer details heb. Mocht je dat willen voel je dan vrij een mail te sturen naar gsmeets83@gmail.com. Wellicht kan ik je helpen met dit probleem.

Groetjes,

Gerda Smeets

http://www.depressie.org/hulp/inst.htm
http://www.nationalehulpgids.nl/begeleiding/Roermond

Kwulletje (2 artikelen)
Laatste update: 08-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.