Invloed van de burger door middel van democratie

‘Zoveel mensen, zoveel wensen’ wordt wel eens gezegd. Dit kan een probleem opleveren als je het hebt over het bestuur van een land. Er zijn te veel mensen die verschillende dingen willen, dit levert vaak problemen op met het bestuur van een land. Toch probeert Nederland dit zo goed mogelijk te doen met het systeem van evenredige vertegenwoordiging. Een vorm van democratie waar mensen kunnen stemmen op hun favoriete partij. De regering en ons koningshuis spelen hierbij een grote rol. Hoe belangri

Democratie

Een democratie is een vorm van bestuur waar burgers inspraak hebben op het bestuur van een land. De burgers hebben recht om te stemmen op hun voorkeurspartij, deze partij komt vervolgens in het parlement mits zij genoeg stemmen krijgt. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar een verkiezing aan moet voldoen. Iedereen moet kunnen stemmen, er moeten verschillende politieke partijen zijn waarop de burgers kunnen stemmen, de verkiezingen moeten geheim zijn en de politieke partijen moeten voldoende toegang hebben tot de media om zo kiezers te kunnen overtuigen. In een democratie moet de wil van het volk gerepresenteerd worden in de politieke partijen die de beslissingen nemen. Het parlement moet een afspiegeling zijn van wat het volk wil. Dit is niet altijd makkelijk omdat ieder mens iets anders wil.

Er zitten zowel nadelen als voordelen aan een democratie, één van de voordelen is dat de burgers meer inspraak hebben op het bestuur van een land. Zo ontstaat er geen dictatuur, meestal worden mensen niet onderdrukt in een democratie in tegenstelling tot een dictatuur. Vaak is het economisch ook beter gesteld in een democratisch land dan in een land dat geen democratie heeft. Een nadeel is dat de burger te veel macht krijgt, bijvoorbeeld in Amerika. Wat er nu gebeurt in Amerika, is dat er wetsvoorstellen (via referenda) ingediend worden, die de politiek dwingen meer geld uit te geven aan bijvoorbeeld scholen. Dit moet natuurlijk betaald worden zonder dat er meer belasting wordt geheven, wat er toe leidt dat de schuldenlast alsmaar groeit.

Evenredige vertegenwoordiging

Sinds 1918 maken wij gebruik van het systeem dat ‘evenredige vertegenwoordiging’ heet. Bij dit systeem wordt het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels. In de Tweede Kamer zijn dit 150 zetels. De uitkomst daarvan wordt de kiesdeler genoemd. Het aantal zetels dat een partij krijgt wordt dan als volgt berekend, het aantal stemmen gedeeld door de kiesdeler. In figuur 1 ziet u een rekenvoorbeeld. Als een partij niet genoeg stemmen heeft voor één zetel krijgt de partij geen zetel. Alles wordt namelijk naar beneden afgerond.

Er blijven aan het eind nog zetels over omdat kleinere partijen niet genoeg stemmen hebben gehaald voor een zetel. Deze zetels worden dan verdeeld over de grotere partijen. De restzetelverdeling gaat volgens de methode van de grootste gemiddelden. Hierbij wordt voor iedere lijst één zetel opgeteld bij het behaalde aantal volle zetels. Het aantal op de lijst uitgebrachte stemmen wordt gedeeld door dit aantal; zo wordt dus het gemiddeld aantal stemmen per lijst per zetel berekend voor het geval de te verdelen restzetel naar die lijst zou gaan. De lijst met het grootste gemiddelde krijgt een restzetel toebedeeld. Deze procedure wordt net zolang herhaald totdat de restzetels op zijn. Het is dus mogelijk dat een partij meer dan één restzetel haalt.

Er zit ook een nadeel aan dit systeem. Veel mensen vinden dat de band tussen gekozen mensen en kiezers relatief zwak is omdat veel mensen alleen maar de lijsttrekkers kennen en de overige kandidaten die op de lijst staan kennen ze vrijwel of helemaal niet. Het voordeel is echter dat kleinere partijen een grotere kans maken om een zetel te krijgen.

Figuur 1

Rekenvoorbeeld
Stel in een land worden 3 miljoen stemmen uitgebracht, terwijl er 100 zetels zijn. De kiesdeler is dan 3 miljoen : 100 = 30.000
  • Partij A haalt 1,20 miljoen stemmen
  • Partij B haalt 0,81 miljoen stemmen
  • Partij C haalt 0,51 miljoen stemmen
  • Partij D haalt 0,39 miljoen stemmen
  • Partij E haalt 0,06 miljoen stemmen
  • Partij F haalt 0,03 miljoen stemmen
  • Partij G haalt 0,01 miljoen stemmen

De zetelverdeling is dan:
  • Voor A: 1,20 miljoen : 30.000 = 40 zetels
  • Voor B: 0,81 miljoen : 30.000 = 27 zetels
  • Voor C: 0,51 miljoen : 30.000 = 17 zetels
  • Voor D: 0,39 miljoen : 30.000 = 13 zetels
  • Voor E: 0,06 miljoen : 30.000 = 2 zetels
  • Voor F: 0,03 miljoen : 30.000 = 1 zetel
  • Voor G: 0,01 miljoen : 30.000 = 0 zetels

Districtenstelsel

In het districten stelsel is maar één zetel per district te verdelen. Het is een enkelvoudig systeem wat slaat op die ene zetel. Om een zetel te bemachtigen moet de partij de meerderheid van de stemmen hebben. De stemmen die op andere partijen zijn gegeven vervallen dan. Het is hierdoor moeilijk om voor kleine partijen binnen te komen omdat ze de meeste stemmen moeten krijgen. Bij een districten stelsel vertegenwoordigd elk parlementslid een district. Sommige landen hebben zo’n kiessysteem, landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten werken via dit systeem. Vroeger heeft Nederland ook gebruik gemaakt van een districten stelsel.

Aan dit systeem zitten nadelen, namelijk dat kleinere partijen heel moeilijk binnen komen. Ook wordt de wil van het volk niet goed gerepresenteerd, omdat er maar één partij een district vertegenwoordigd. Aan de andere kant zijn er minder kleine partijen omdat partijen die dezelfde ideeën hebben met elkaar gaan fuseren (dit kan weliswaar ook een nadeel zijn omdat de bevolking zo uit minder partijen kunnen kiezen). Doordat ze gaan fuseren worden ‘onzinpartijen’ geweerd.

Maar hoe belangrijk is democratie voor de burger precies?

Democratie is zeer belangrijk voor een burger. Hierdoor krijgen ze een gevoel dat ze toch ergens bijhoren en belangen hebben bij het bestuur van een land. Het is belangrijk dat de bevolking wordt afgespiegeld in het parlement. Hierdoor wordt er meer aandacht besteed aan het volk, bijvoorbeeld aan onderwijs en recreatie. Ook wordt er meer aandacht besteed aan de arme mensen en verdwijnen de klassenverschillen grotendeels. Democratie maakt ons een eenheid en maakt ons samen sterk, het versterkt het gevoel van saamhorigheid. De burger mag echter niet te veel macht krijgen, ze mogen niet zomaar een wet kunnen indienen of aanpassen. Het systeem van evenredige vertegenwoordiging is een beter systeem omdat er meer zetels zijn te verdelen en er dus een grotere mate aan representativiteit aanwezig is. Er kunnen meer partijen in het parlement in tegenstelling tot het districtenstelsel. Het systeem van evenredige vertegenwoordiging is het meest democratisch. Alle voordelen en nadelen afwegend vind ik dat Nederland het beste af is met een democratie zoals die nu is, iedereen mag vrij stemmen. Ook heeft de burger niet te veel en niet te weinig invloed in de politiek.
© 2010 - 2024 Michelle93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Democratie en dictatuurDemocratie en dictatuurNederland wordt een democratie genoemd. Democratie is afgeleid van de Griekse woorden 'demos' (volk) en 'kratein' (reger…
Nederland: een parlementaire democratieNederland is een democratie. In een democratie heeft de bevolking zeggenschap over de overheid. Ook heeft Nederland een…
Democratie in NederlandDemocratie in NederlandWat is een democratie, in een land zoals Nederland. Wat voor rechten hebben wij, als inwoners op deze democratie. Je heb…
Democratie en politiek in NederlandDemocratie en politiek in NederlandIn Nederland hebben wij, net zoals de meeste landen in het Westen, als staatsvorm een democratie. Dit kan vrij vertaald…

Wat is een rijksbegroting?Wat is een rijksbegroting?Een rijksbegroting is te vergelijken met het huishoudboekje binnen een gezin. Jaarlijks wordt de rijksbegroting gepresen…
Het fundament van de IslamiseringTwintig jaar na het overwinnen van het allesverwoestende nazitijdperk, kwamen de eerste migranten naar Nederland toe. Ho…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh8lnhrp1x0a http://www.encyclo.nl/begrip/districtenstelsel
Michelle93 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.