Het kweken van buitenwiet

Als je van plan bent om zelf een plant in je tuin te gaan zetten is een goed plan van aanpak belangrijk. Er komt immers vrij veel kijken bij het kweken van een wietplant. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de teelt van wietplanten in principe verboden is. Bij minder dan vijf planten zal de politie echter niet tot vervolging overgaan. Wel worden de planten in beslag genomen. Wat zijn belangrijke punten bij het kweken van buitenwiet?

Het werkschema

  • Informatie verzamelen over het kweken.
  • Locatie zoeken om de planten neer te zetten.
  • Mest en andere voedingsstoffen kopen.
  • Zaad of stekkie verkrijgen.
  • Het begin van de teelt: de plantjes uitkiemen en in potjes zetten.
  • De goede planten selecteren en buiten neerzetten.
  • Laten groeien en bloeien.
  • Oogsten.

Drie manieren om wietplanten te kweken

Buiten

De meest gebruikelijke en eenvoudige methode, met een redelijk goede opbrengst. Deze methode zal in dit artikel ook behandeld worden. Als een plant goed groeit is de opbrengst ongeveer 50 tot 200 gram. Uitgedrukt in vierkante meters is dit ongeveer 10 tot 50 gram per m2.

In een kas

Moeilijker dan buiten kweken, maar als het goed uitgevoerd wordt is de opbrengst erg hoog. De planten zijn erg afhankelijk van de teler. De kwaliteit hangt sterk samen met gebruikte middelen zoals grond voedingsstoffen en belichting. Er worden ongeveer 1 tot 10 planten per vierkante meter geplant. Wat overeenkomt met een opbrengst van ongeveer 50 tot 250 gram per vierkante meter.

Binnen onder kunstlicht

De moeilijkste methode, omdat je alle factoren zelf moet controleren( Licht, temperatuur, vochtigheid, lucht). De lampen die gebruikt worden voor deze methode zijn hoge druk natrium lampen gebruikt. Bij deze methode is een hoge opbrengst van 50 tot 250 gram per vierkante meter mogelijk. Omdat het groeien van de plant ongeveer 3 maanden duurt kan er in een jaar 4 keer geoogst worden.

Buitenteelt van cannabis

Zorg er bij de groei van je planten voor dat ze op een veilige en goed belichte plek staan. Bij gebrek aan zon groeien je planten wel, maar zullen de toppen uiteindelijk een stuk kleiner zijn. Hoe meer ruimte hoe beter, zodat dit de groei niet belemmerd. Heb je een tuin tot je beschikking dan is ongeveer 2 vierkante meter per plant ideaal. Als je van plan bent de planten in potten te doen, zorg dan voor een groot volume. Verder kunnen de planten goed tegen wind, toch is een beetje bescherming wel aan te raden. Omdat grote toppen redelijk veel gewicht met zich meedragen, bij regelmatige wind zullen deze toppen kleiner en dunner zijn.

Nog een factor die erg belangrijk is is de hoeveelheid voedingsstoffen en water in de bodem. In ons kikkerlandje is water meestal geen probleem. Extra voedingsstoffen zijn dus het enige dat toegevoegd moet worden. Verder moet de grond luchtig zijn en een pH hebben van 7(neutraal). Als deze pH hoger of lager is, is het verstandig wat kalk toe te voegen aan de grond. Door toevoeging van kalk wordt de grond wat neutraler en dus komt de pH dichter bij 7 te liggen.

Cannabis in potten

Cannabis planten in potten zullen kleiner zijn dan die in volle grond omdat deze minder ruimte en voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Het is dus logisch om zo groot mogelijke potten te gebruiken om dit gebrek zo klein mogelijk te houden. Hoe groter de pot, hoe groter de plant. Gebruik ook veel compost, omdat alleen potgrond lang niet genoeg is voor een snel groeiende plant. Het beste is een mix te maken van potgrond, kalk en mest. Zorg ook dat de plant altijd voldoende water heeft. Het best is om in twee etappes water te geven, de eerste keer een beetje, daarna veel. Zodat de wortels als het ware ''open gaan staan'' en dus de tweede keer veel water op kunnen nemen. Een volwassen plant verbruikt ongeveer 4 liter water per dag. In het voorjaar is 0,2 liter echter meer dan genoeg.

De eerste weken

Begin met kweken rond april/mei. Afhankelijk van het weer. De uiteindelijke grootte van je plant hangt ook af van de eerste weken, het is dus het beste te beginnen als je een beetje zeker bent van goed weer. Doe het zaad in een glas met water bij kamertemperatuur. Zodra het zaadje opengaat kun je deze in het potje planten. Begraaf ze ongeveer 2 tot 3 cm diep.Gebruik potjes van ongeveer 10cm bij 10cm. Zorg dat je er redelijk wat hebt, omdat een aantal planten mannetjes zullen worden en die zijn nutteloos. Ook zullen er een aantal zwakke gevallen tussen zitten die je het beste meteen weg kan gooien. Na ongeveer een week zullen er kleine stengeltjes boven de aarde uitkomen. Als de plantjes ongeveer 5 cm groot zijn kun je al vrij duidelijk zien welke sneller groeien en er mooier uitzien.

Het selecteren

Als het plantje een grootte heeft bereikt van ongeveer 30 cm, dan kan bepaalt worden of het een mannetje of vrouwtje is. Mannetjes kun je het beste direct verwijderen, tenzij je in plaats van THC rijke toppen zaden wilt hebben. Vrouwtjes zijn te herkennen aan haartjes bij de oksels van de plant. Bij mannetjes groeit hier een balletje.

De bloei

Rond augustus staan de planten in bloei. De plant groeit dan niet echt meer maar begint toppen te vormen. De verzorging is in deze tijd niet veel anders dan in de voorgaande maanden. Eventueel kan je grote bladeren die geel beginnen te kleuren verwijderen. Zodat gezonde bladeren meer zonlicht krijgen.

De oogst

Tussen september en oktober kan er geoogst worden. Het beste is om te oogsten als de puntjes van de toppen voor een derde bruin gekleurd zijn. Het beste is om zo min mogelijk bladeren tegelijk met de top af te knippen. Omdat je zo minder werk hebt deze achteraf nog te verwijderen als de top al gedroogd is. Na het afknippen van de top verwijder je bladeren die uitsteken zoveel mogelijk en hang je de top ondersteboven te drogen. Zorg dat de droogruimte donker, niet te warm en niet te vochtig is. Goede ventilatie bevordert het droogproces. Het drogen duurt ongeveer 2 weken.

Meststof

Op de verpakking van mestproducten staat meestal de volgende formule aangegeven: N+P+K+Mg=getallen. De getallen die erachter staan staan voor percentages van de betreffende stof. Hieronder een kort overzicht van de stoffen en hun functie.
  • N=stikstof, zorgt voor groei.
  • P=fosfor, belangrijk voor de vorming en groei van toppen.
  • K=kalium, stimulatie van de wortelgroei.
  • Mg=magnesium, zorgt voor betere opname van licht en andere voedingsstoffen.

Gebruik meststoffen altijd met mate, teveel meststof is erg schadelijk voor je plant. Handig is om eenvoudig weg de verpakking te volgen. Compost is makkelijker in gebruik. Hiervan kun je moeilijk te veel gebruiken en het is erg goed voor de plant omdat het geheel natuurlijk is.

Meest gebruikte meststoffen

Basismest

Meestal koemest gemengd met wat meelproducten. Deze mest wordt geperst tot korrels en verkocht in zakken van 5 tot 25 kilo.

Maerl

Snel werkende kalk, bevat veel mineralen. Ook magnesium. Aan langzaamwerkende fossiele kalk is 5-10% magnesium toegevoegd. Hennep houdt van een zoete grond in ons wat zure landje, bovendien maakt kalk voedingsstoffen opneembaar voor de planten.

Wormenmest

De beste meststof voor hennep planten. Bevat stikstof, En zorgt dus voor een gezonde plant, met een hoge opbrengst.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
De geschiedenis van nederwietDe geschiedenis van nederwietNederwiet is marihuana die in Nederland verbouwd wordt voor recreatief gebruik. Het kan zowel binnen als buiten worden g…
Cannabis (wiet) plantCannabis (wiet) plantCannabis is een soort softdrugs, de Latijnse benaming voor cannabis is hennep. Het zijn planten die zowel in de natuur g…

Het kweken van wiet binnenshuisJe kan wiet kweken in je tuin, in een kas, maar ook binnen op een ongebruikte kamer of zolder. Het kweken van wiet is in…
Verslavende middelen: afhankelijkheid, tolerantie en effectVerslavende middelen: afhankelijkheid, tolerantie en effectGenotmiddelen zijn er in veel soorten die allemaal verschillend van vorm zijn en een ander effect hebben. Lang niet iede…
Baasb (86 artikelen)
Laatste update: 03-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.