Het kweken van wiet binnenshuis
Je kan wiet kweken in je tuin, in een kas, maar ook binnen op een ongebruikte kamer of zolder. Het kweken van wiet is in Nederland verboden, maar bij maximaal vijf planten wordt niet vervolgd. Planten worden wel in beslag genomen. Waar moet je op letten bij het het kweken van wiet binnenshuis? Onder welke de omstandigheden groeien de planten het beste groeien?
Kweekplaatsen
Wiet wordt op veel verschillende plaatsen gekweekt. Elke plaats heeft zijn voor- en nadelen. Toch zijn er een aantal eisen waaraan elke ruimte moet voldoen:
- Zorg dat er weinig licht van je kweekplaats naar buitenkomt, dit kan ongewenste bezoekers aantrekken.
- Zorg ervoor dat er weinig licht naar binnenkomt, of dat dit af te stellen is.
- Zorg voor toevoer van verse lucht.
- Natuurlijk moet er elektriciteit aanwezig zijn.
- Een watervoorziening is handig, de ouderwetse gieter kan natuurlijk ook.
Lucht regulatie
Voldoende lucht regulatie is erg belangrijk voor je planten, omdat die CO2 uit de lucht halen wat ze nodig hebben om te groeien. In lucht is niet veel CO2 aanwezig (ongeveer 0,3%), vandaar het belang van verse lucht. Een ander probleem is de geurstoffen die geproduceerd worden, wietplanten staan er om bekend dat ze vrij goed te ruiken zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om het lucht probleem op te lossen.
- Een schoorsteen: Dit is de meest eenvoudige oplossing omdat je hierbij geen dure koolstoffilter hoeft te kopen. En de geuren zo met de wind verspreid worden. Toch is dit meestal niet genoeg en zal er een extra ventilator ingebouwd moeten worden voor de aanvoer van verse lucht.
- Een ventilator met koolstoffilter: Door een ventilator aan te brengen circuleert de lucht beter, als je daarbij ook nog een koolstoffilter installeert zullen bijna alle geuren uit de lucht gehaald worden. Helaas zorgt de filter wel voor verminderde capaciteit van je ventilator (ongeveer 30%). In feite heb je maar 1 ventilator nodig, die de lucht van bovenaf uit je kweekruimte zuigt. Verder zul je ergens een gat moeten maken zodat er schone lucht naar binnen kan. Het handigst is om deze zo ver mogelijk van de ventilator af te maken zodat de hele ruimte verschoont word. De regel bij deze methode is dat het aanvoer gat drie keer zo groot moet zijn als het afvoergat
Waarom lucht zo belangrijk is voor de plant
- Vocht op de bladeren wordt snel weggeblazen, zodat de plant meer water kan verdampen en dus sneller kan groeien omdat deze sneller voedingsstoffen opneemt.
- Geen verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid.
- Schimmels en andere micro-organismen krijgen geen kans om te groeien.
- Stengels van de plant worden sterker, waardoor er meer water en voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.
Water
Wietplanten gebruiken enorm veel water, een grote plant kan een aantal liters water per dag gebruiken. Een kraan in de buurt is dus handig, zeker als je meerdere planten hebt. Wat ook handig is is een afvoer voor water, zo kun je een constante hoeveelheid water toevoegen terwijl het overschot gerecycled kan worden. Om te kijken hoeveel water je moet geven is het handig om je vinger even in de aarde te steken, als deze vochtig is dan is er voldoende water. Geef je planten vaak water, dit is beter dan 1 keer per dag heel veel.
Licht
Veel licht is goed voor wietplanten, maar teveel is ook niet goed. Het beste is om de planten 12 uur licht te geven, en 12 uur duisternis. Tijdens de kunstmatige ''nacht'' maken de planten hormonen aan die belangrijk zijn voor de vorming van toppen. Het is dan ook het beste als er echt geen lichtstraaltje binnenkomt tijdens de donkere periode.
Bij de licht periode geeft een natrium lamp van 400, 600 of 1000 watt de juiste hoeveelheid licht. Voor de beginnende kweker is een 400 watt lamp prima. Als je deze ophangt zorg dan dat je afstand tot de planten bij 600watt 60 cm is en bij 400watt 40cm. Heb je meerdere lampen, dan mag de maximale afstand van de lampen onderling niet meer zijn dan 120cm. Zorg er ook voor dat de lampen verstelbaar zijn in hoogte, omdat de planten groeien zul je regelmatig de hoogte aan moeten passen.
Om te zorgen dat er weinig licht verloren gaat kan je de binnenkant van je ruimte bekleden met reflecterend materiaal. Het ouderwetse witkalken voldoet prima.
Warmte
Je planten kunnen het beste groeien bij 25 graden. Het is dus handig als je je kweekplaats isoleert. Dit kan met veel verschillende materialen varieert van piepschuim tot steenwol.
Voedingsstoffen
Voedingsstoffen zijn erg goed voor je planten. Gebruik deze wel met mate, te veel is erg slecht en kan leiden tot dood van je plant. Gebruik een wortelstimulator en bloei- en groei voeding.
Ongedierte bestrijding
Tijdens het kweken van wiet binnen kun je te maken krijgen met een aantal soorten ongedierte zoals spint, witte vlieg, bladluis en varenrouwmug. Maar ook schimmels kunnen tijdens latere fases van de groei je plant infecteren. Er zijn verschillende oplossingen tegen deze indringers. Natuurlijk zijn er chemische bestrijdingsmiddelen, maar die worden het liefst zo min mogelijk gebruikt omdat er sporen achterblijven die je binnenkrijgt bij consumptie van je eindproduct. Je kunt ook andere maatregelen trekken om ongedierte te beperken:
- Houd je ruimte zo schoon mogelijk. Na iedere oogst ontsmet je je ruimte voordat je met een nieuwe lading begint.
- Maak je stekjes schoon met een biologisch middel. Dit voorkomt nieuwe insecten eitjes.
- Je kan preventief roofbeestjes uitzetten.
- Ruim blad afval meteen op.
Kweekschema voor planten in aarde.
De eerste week
Plaats je stekje voorzichtig in de grond. Hang je lamp hoog (ongeveer 1 meter) en zet de klok op 12 uur, bij stekken mag dit iets langer zijn, dus 14 uur is ook goed. Je hangt de lampen zo hoog om je planten te laten wennen aan het natriumlicht. Stekken water met wortelstimulator geven, maar zorg wel dat de plant niet te nat staat. Na 7 dagen de lamp op ongeveer 40 cm(bij 600 watt 60 cm) boven de stekken hangen. Controleer de temperatuur, die moet ongeveer tussen de 20 en 25 graden liggen. Controleer de luchtvochtigheid, waardes tussen de 50 en 80% zijn goed. Geef de eerste week alleen maar water met wortelstimulator.
Week 2
Zorg nu dat de planten 12 uur licht en 12 uur donker hebben. Zorg ook dat de lampen op de juiste afstand hangen, dit moet je iedere week opnieuw doen tot de plant is uitgegroeid. Blijf ook de temperatuur en luchtvochtigheid controleren.
Week 3+4
Je planten gaan nu bloeien en dus is extra bloeivoeding aan te raden. Houdt de temperatuur op25 graden maar zorg voor een lagere luchtvochtigheid(60%).
Week 5
Geef 3 weken voor de oogst, een week lang PK 13/14 mee aan het water. Afhankelijk van de bloeitijd begin je dus ongeveer in deze week. Mocht je dit niet zeker weten vraag het dan even bij de growshop of op internet.
Week 6
In deze week zou je al mooie toppen moeten zien op je vrouwelijke planten. De luchtvochtigheid is in deze periode ideaal rond de 50%.
Week 7
Stop nu met het toevoegen van voedingsstoffen aan je water. Je kan nog wel de bloeistimulator mee geven ter stimulatie van de toppen.
Week 8
Stop nu met water geven. De plant is nu ongeveer uitgebloeid en de haren beginnen mooi bruin te worden.
Week 9
Knip de toppen mooi schoon als de haren voor een derde deel bruin gekleurd zijn. Hang de planten ondersteboven in een goed geventileerde niet te warme ruimte.