Het wijzigen van een achternaam

Er kunnen voor mensen vele redenen zijn om van hun achternaam af te willen. Niet in alle gevallen is dit ook mogelijk. Wanneer kunt u uw achternaam wijzigen, of de achternaam van uw kind wijzigen en welke stappen moet u hiervoor ondernemen.

Wanneer kunt u een verzoek tot naamswijziging indienen

Dit kan als u de Nederlandse nationaliteit bezit. Bovendien is het slechts eenmaal mogelijk uw achternaam te veranderen. Alleen een meerderjarige van wie de achternaam als minderjarige werd gewijzigd kan de wijziging van de naam nog terugdraaien. Bovendien moet er sprake is van een van de volgende situaties:

Voor minderjarige kinderen

  • Een ouder verzorger die een kind zijn of haar achternaam wil geven
  • Wijziging van de achternaam van een minderjarig kind in die van de achternaam van de andere kinderen uit het gezin
  • Wijziging van de achternaam van het minderjarige kind als het verschillende namen heeft (dit kan bijvoorbeeld als de achternaam is gegeven op grond van buitenlands recht)

Voor meerderjarigen

  • Een meerderjarig kind dat zijn achternaam wil veranderen in die van de andere ouder/verzorger
  • Een meerderjarige die de naamskeuze van de ouders wil herzien
  • Een meerderjarige die dezelfde naamswijziging wil als de naamswijziging van de ouder
  • Een meerderjarige die na ontbinding van een huwelijk zijn oorspronkelijke achternaam wil terugkrijgen (ook hier zal de naamswijziging in eerste plaats zijn ontstaan door buitenlands recht)
  • Wijziging van een niet-Nederlandse achternaam
  • Wijziging van een onwelvoegelijke of bespottelijke achternaam bijvoorbeeld de naam Rot voor iemand die van beroep hout verhandeld
  • Wijziging van een veel voorkomende achternaam
  • Wijziging van een onjuist gespelde achternaam
  • Het toevoegen van een achternaam. Dit kan als kan worden aangetoond dat deze naam al deel uitmaakte van de familienaam toen de burgerlijke stand werd ingevoerd
  • Het toevoegen van de achternaam van de moeder, als deze naam is uitgestorven of met uitsterven wordt bedreigd.

Wie moet de aanvraag doen

In het geval dat de naamswijziging de naam van een minderjarig kind betreft moet de aanvraag worden gedaan door de persoon die gezag heeft over het minderjarig kind en degene van wie de naam voor het kind wordt verzocht. In alle overige gevallen moet degene die naamswijziging wenst het verzoek doen

Bij wie moet het verzoek worden gedaan

Uw verzoek kunt u richten aan het Ministerie van Justitie, dienst Justis, te Den Haag. Deze zal bepalen of het verzoek al dan niet in behandeling wordt genomen. Indien het verzoek niet in behandeling wordt genomen kunt u zich hiertegen schriftelijk verzetten, uw verzoek zal dan opnieuw worden overwogen.

Als het verzoek wel in behandeling wordt genomen zult u een betalingsverzoek ontvangen van € 226,89 (of € 56,72 als u een bijstandsuitkering ontvangt). Pas nadat uw betaling is ontvangen zal uw verzoek naar de gemeente waarin u woont worden doorgezonden.

Onderzoek door de gemeente

Nadat uw verzoek is doorgezonden naar de gemeente zullen deze een onderzoek instellen waarin wordt nagegaan of de door u ingediende gegevens juist zijn. Bovendien zal de gemeente u en andere belanghebbenden horen. Andere belanghebbenden zijn de ouder van wie u nu de naam draagt, een kind indien deze ouder is dan 12 jaar. De uitkomst van het onderzoek zal de gemeente weer verzenden aan het Ministerie van Justitie

Beoordeling en beroep

Het Ministerie van justitie zal op grond van het onderzoek nagaan of uw verzoek gehonoreerd kan worden Indien dit het geval is dan vindt de naamswijziging plaats bij koninklijk besluit waardoor de wijziging officieel wordt. Indien een verzoek niet wordt ingewilligd kunt u alsnog bezwaar maken binnen 6 weken na de beslissing. Mocht ook dit bezwaarschrift niet het gewenste resultaat opleveren dan kunt/bij de rechtbank een bezwaar indienen waarna eventueel nog beroep bij de Raad van State mogelijk is.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De achternaam en het personenrechtDe achternaam en het personenrechtKrijgt een kind bij zijn of haar geboorte automatisch de achternaam van de verwekker of van zijn moeder? Hoe zit dit eig…
Verandering van persoonsnaamVerandering van persoonsnaamIedereen heeft verplicht een voornaam en een achternaam. Een voornaam kan zo goed als vrijuit worden gekozen en kan alle…
Echtscheidingsprocedure startenIn dit artikel leest u hoe een echtscheidingsprocedure verloopt. Welke stappen moet u ondernemen als u wilt scheiden? Ho…
Redenen om uw voornaam of achternaam aan te passenIn bepaalde gevallen is het mogelijk om uw achternaam of voornaam aan te passen. Het is niet altijd mogelijk om een wijz…

De rol van regionale TVRegionale TV wordt nog steeds vaak als “minder” dan de landelijke TV neergezet. Dit terwijl regionale TV een duidelijke…
Een kinderstraatfeest organiserenDe zomervakantie komt er weer aan en de kinderen zijn in rep en roer. Anderhalve maand hebben ze vrij voor het nieuwe sc…
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.