Een kinderstraatfeest organiseren

De zomervakantie komt er weer aan en de kinderen zijn in rep en roer. Anderhalve maand hebben ze vrij voor het nieuwe schooljaar weer begint. Wil je de vakantie of juist het einde ervan leuk afsluiten? Organiseer dan samen met de andere ouders van de buurt of plein voor jullie kinderen één of meerdere kindermiddagen waar ze kunnen knutselen, geschminkt worden en nog veel meer. Als je de avond voor de ouders gebruikt wordt het een feest voor jong en oud.

Initiatief

Zoals overal en altijd zal er iemand de spreekwoordelijke kar moeten trekken. Woon je in een buurt waar iedereen elkaar kent en alle kinderen met elkaar spelen is het gemakkelijker om contact te leggen met de andere buren dan wanneer je ergens net nieuw woont. Toch is dit de manier om iedereen uit je buurt een beetje beter te leren kennen. Ga even langs bij de andere buren en neem polshoogte wat men van het idee vindt. Dit is meteen een handige manier om erachter te komen hoeveel animo er voor een buurtfeest is. Maar je kunt ook vragen welke ouders of buren eventueel wel vrijwillig willen meehelpen op de dag zelf en bij het organiseren van het feest, want er komt meer bij kijken dan je denkt dus je kunt alle hulp gebruiken. Maar bedenk wel "voor niets gaat de zon op", al het andere moeten we voor betalen. Bedenk hoe jullie de kosten gaan delen of dat jullie bijvoorbeeld een kleine bijdrage vragen voor de dag zelf. Maar je kunt al veel doen met wat er in huis is, iedereen in de buurt heeft wel een verborgen talent. Maak daar gebruik van.

Decoratie

Als je in de buurt veel mensen hebt met partytenten kun je ze natuurlijk allemaal om elkaar heen zetten met de zijkanten open. Daar kun je dan eventueel tafels en stoelen, de schminkruimte enz. onder neerzetten zodat als het zou gaan regenen je in ieder geval droog zit met die berg kinderen. Vrolijk de kraampjes of partytenten zo kleurig mogelijk met vlaggetjes en ballonnen, eigenlijk alles waar kleur in zit worden kinderen wel vrolijk van.

Versnaperingen

Maak een plek waar kinderen ranja of andere drinken in plastic bekertjes kunnen pakken. Als het warm is en kinderen zijn druk aan het spelen hebben ze veel water nodig. Als je ze allemaal een zakje chips geeft hebben ze ook de nodige zout op een toch al zo drukken dag, en het is gewoon lekker. Een beetje snoepen hoort erbij.

Puntenlijst

Vul de middag met spelletjes waar kinderen punten mee kunnen verdienen, dat kan zijn als individu maar ook als team als er veel hele kleine kinderen zijn. Maak op de pc een puntenlijst waar ze hun naam op kunnen zetten en waar ze na ieder spel de punten op kunnen laten schrijven. Knip vierkante kaartjes van gekleurd karton en plak daar de puntenlijst op. Als je in de kaartjes een gaatje maakt en een lang lint aanmaakt kunnen de kinderen de puntenlijstjes om de nek dragen en verliest niemand em. Bedenk voor de eerste drie winnaars een prijs of maak een troffee als je dat kunt. Maar vergeet niet, het gaat allemaal om het plezier dus alle andere kinderen krijgen een klein troostprijstje.

Prijzen en troostprijzen

Als je mensen in het bedrijfsleven kent en ze verteld dat je een buurtfeest hebt waar je prijsjes voor nodig hebt, zullen zij vaak met wat relatiegeschenken aankomen. Zo niet, vragen staat vrij dus ben brutaal en vraag of ze nog wat leuke relatiegeschenkjes over hebben voor een vrijwillig buurtfeest. Begin op tijd met het verzamelen van spullen, zo kom je uiteindelijk een heleboel handige dingen tegen. Van ballons om je plein en kraampjes mee te versieren tot en met leuk klein kinderspeelgoed. Kun je niets leuks verzamelen, ga dan één van de volgende winkels af om goedkoop kleine prijsjes te vinden.
 • Wibra
 • Zeeman
 • Blokker
 • Kruidvat
 • Giraffe
 • Action
 • kijk ook in de aanbiedingsrekken van de speelgoed winkel
Vaak vind je daar heel goedkoop, hele leuke dingen waar je de kleintjes heel blij mee maakt zoals glow in the dark plakkers, potloden en stiften of één van de vele andere dingen die er in zulke winkeltjes te vinden zijn. Kijk gewoon een beetje rond, in iedere stad zijn er wel een aantal budget winkels waar ze leuk kinderspeelgoed hebben.

Activiteiten kinderen

 • Zaklopen: Neem een aantal juten zakken en laat daarin iedere keer twee of meerdere kinderen een wedstrijdje doen wie het snelste bij de eindstreep is door in de zak op en neer te springen. Lol gegarandeerd.
 • Kijkdoos kijken: Knip uit een aantal schoenendozen in de zijkant een rondje, zodat er een kijkgat ontstaat. Leg in die dozen verschillende dingen, en laat ieder kind steeds bijv 5 seconden in een doos kijken door het kijkgat. Daarna mogen ze twee maal raden wat het is, als het goed is hebben ze weer een punt verdient.
 • Ei-lepel lopen: Het woord zegt het al, maak twee of meerdere teams en geef ieder team een lepel en een gekookt ei. Zet de helft van ieder team aan de ene kant en de andere helft een stuk verder tegenover hun aan de andere kant. Ze moeten door de lepel in de mond te doen en het ei op de lepel te leggen al lopend het ei naar de overkant naar het volgende teamlid brengen, heen en weer lopend tot iedereen is geweest. Iedere teamlid dat het ei zonder het te laten vallen naar de overkant heeft gebracht krijgt een punt.
 • Sinaasappel-knuffelen: Geef twee of meerdere kinderen een grote sinaasappel die ze tussen hun kin en borst moeten klemmen. Je mag niet met je handen helpen om te zorgen dat ie niet valt. Geef de sinaasappel aan de volgende persoon over zonder em te laten vallen, iedere keer dat het lukt krijgt degene die em overgeeft 1 punt.
 • Goal schieten: Creëer een goal waar de kinderen ballen kunnen schieten en een keeper (die niet al te goed z'n best doet natuurlijk) die voor het effect probeert om de bal tegen te houden. Als er handige vaders in de buurt zijn kun je voor oudere kinderen ook een aantal grote gaten in een houten plaat zagen zodat ze meerdere goals hebben om op te schieten. Natuurlijk telt ieder goal voor 1 punt.
 • Spijkerpassen: Zet lege plastic flessen op een rijtje en maak om het middel van ieder kind een lang touwtje met aan het uiteinde een grote spijker zodat ze em ook goed kunnen zien. Laat ze nu door boven de fles te gaan staan, hurken enz. de spijker in de fles Proberen te krijgen. Als het lukt krijgen ze twee punten vanwege de moeilijkheidsgraad.
 • Sjoelen: als je een sjoelbak en stenen hebt kun je die ook gebruiken als spel. Plak punten boven de holletjes en laat ze allemaal drie stenen schuiven. Het aantal behaalde punten tel je op en schrijf je weer op het puntenlijstje.
 • Kledingrace: Leg naast elkaar twee korte routes van kledingstukken achter elkaar met aan het einde een hoepel of springtouw. Kledingstukken die je kunt gebruiken zijn een trui en jas, sjawl en pet of muts. Eventueel kun je er nog een paar grote handschoenen bij doen. Maak twee teams die je aan het begin van de korte routes zet. Ieder kind moet zo snel mogelijk achter elkaar de kledingstukken aan trekken en daarna met die kleding bijvoorbeeld twee keer hoelahoepen of twee keer touwtje springen. Het kind dat als eerste van de twee klaar is krijgt twee punten. Leg de kledingstukken terug en ga verder met de volgende twee kinderen totdat iedereen geweest is.
 • Touwtrekken: Neem een dik touw en bind aan het midden van het touw een kleurig dik lint zodat het midden duidelijk zichtbaar is. Teken op de grond met krijt een midden lijn en ongeveer een meter er vanaf aan beide zijden een beginlijn voor ieder team. Verdeel de kinderen in twee teams en zet ieder team aan één kant van het touw tegenover elkaar. Ze mogen beginnen te trekken als het beginteken gegeven is, maar als er iemand over de middenlijn gaat is dat team af en krijgt het winnende team 5 punten.
Laat ze bij het laatste spel hun puntenlijsten inleveren, zodat de punten geteld kunnen worden voor de prijsuitreiking.

Andere activiteiten

Muziek maakt de rest van de dag extra gezellig en aangezien niet iedereen de beschikking heeft over live muziek is het net zo gezellig om op de achtergrond gewoon gezellige muziek te draaien. Creëer een dansvloer zodat de kleintjes maar ook grotere mensen naar hartelust kunnen springen en dansen. Nadat de spelletjes middag voor de kinderen is afgelopen kun je een aantal tafels aan elkaar schuiven zodat ze kunnen kleuren, bouwplaten maken en een beetje bijkomen van de drukke middag. Het duurt namelijk nog even voor de punten zijn geteld. Ondertussen kunnen de ouders (die ook al de hele dag op touw zijn) ook even bijkomen onder het genot van een drankje en eventuele versnapering.
Schminken: Kinderen in het algemeen maar vooral de allerkleinsten vinden het geweldig om geschminkt te worden als hun favoriete object of persoon van dat moment zoals een fee, piraat of lieveheersbeestje. Als je een aantal vrijwilligers hebt die kunnen schminken, zet ze dan na de spellenmiddag in één van de partytenten aan wat tafels met wat stoelen erbij voor de kleintjes om op te zitten. Bij kleine kinderen is het gemakkelijk, roep één keer "wie wil er geschminkt worden" en ze staan vanzelf in de rij te wachten.

Prijsuitreiking

Roep even iedereen bij elkaar zodat ook iedereen met het "belangrijke" moment erbij is. Schrijf van te voren op wie de kinderen zijn met de hoogste score en wat de score was. Maak er een groot moment van als je de winnaars bekend maakt en hun de prijsjes uitreikt. Maar vergeet niet, deze middag is voor kinderen en we willen niemand verdrietig zien. Iedereen heeft zijn best gedaan dus de rest van de kinderen die hebben meegedaan krijgen evengoed een troostprijsje. Dat kan een zakje snoep zijn of een leuk kleinigheidje wat je in één van de hier boven genoemde winkels hebt gevonden.

Na de prijsuitreiking is het hoogstwaarschijnlijk etenstijd, dus kun je twee dingen doen. Je kunt iedereen thuis laten eten of allemaal gezamelijk frietjes halen of barbequen. Hoe dan ook, na het eten als de kids naar bed gaan kun je als ouders lekker onder de partytenten een beetje genieten van de avond die voor je ligt. Drink gezamelijk een drankje of twee, drie en doe eventueel een dansje op de dansvloer met je buurvrouw.

Rotzooi opruimen

Vergeet niet dat er na de spellenmiddag en ook 's avonds nog vanalles opgeruimd moet worden. Probeer dat allemaal samen te doen zodat er geen wreveling ontstaat in geval van een volgende keer.
© 2008 - 2020 Msmedia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
23 April: Internationale Kinderfeestdag23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag,…
Zelf een origineel evenement of feest organiserenZelf een origineel evenement of feest organiserenOf het nu een buurtfeest, verjaardag, huwelijk of grootschalig zakelijk congres is. Een evenement of feest heeft iederee…
Kinderfeest met thema "piraten"Een kinderfeest geven met als thema "piraten" valt altijd in de smaak. Met onder andere een piratenschatkist, piratendri…
Tips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenTips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenVoor sommige ouders zijn de ellenlange zomervakanties van hun kinderen iets waar zij elk jaar weer tegenop zien. Het pla…

Het wijzigen van een achternaamEr kunnen voor mensen vele redenen zijn om van hun achternaam af te willen. Niet in alle gevallen is dit ook mogelijk. W…
nieuws uitgelichtIngrid Betancourt werd zes jaar ontvoerd door de FARCZes jaar lang duikt regelmatig haar naam op in de media en zie je de oproepen van de familie van Ingrid Betancourt. Op 3…

Reageer op het artikel "Een kinderstraatfeest organiseren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Msmedia
Laatste update: 29-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!