Communicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaal

Communicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaal Communicatie is ingewikkeld en vooral non verbale communicatie. Non verbale communicatie via lichaamstaal is ook veel ouder dan de verbale manieren van contact maken. Vaak schieten verbale reacties volledig te kort en zegt non-verbaal veel meer. Niet voor niets bestaat negentig procent van onze communicatie uit non verbale signalen. Onze lichaamstaal dus. Leer flirten en succesvol versieren met een goede body language, samen bepalen ze de eerste indruk die iemand van u heeft.

Communicatie is vooral lichaamstaal en body language

Communicatie vindt op meerdere niveaus plaats. Verbaal en non verbaal. Bij het verbale gaat het om de inhoud en om wat er dus gezegd wordt. De woorden dus. Bij het non verbale gaat het om de wijze waarop iets overgebracht wordt. De expressie, gevoelens, zelfverzekerdheid en openheid. Zelfs als u iemand uitmaakt voor schurk, maar dat heel vriendelijk zegt, zal dat heel anders overkomen.

De non verbale signalen van de lichaamstaal, de eerste indruk van iemand

Non verbale communicatie bepaalt razendsnel de eerste indruk bij solliciteren de eerste indruk die iemand van u krijgt. Bij een eerste ontmoeting, date of bij het solliciteren. De belangrijkste non verbale communicatie methoden zijn:

De aanraking, fysiek contact maken

Essentieel is de eerste keer van lichamelijk contact. Hoe u iemand aanraakt, vasthoudt, of handen schudt. Is het een stevig contact met een stevige handdruk, hebt u natte handen, geeft u alleen maar uw vingertoppen bij een handdruk en zo verder. En natuurlijk ook, hoe u omhelst en kust. Allemaal non verbaal, maar onbewust zeer veel zeggend over uw persoon.

Zone

Dit zult u ook wel herkennen. Als u met iemand praat, staat de ene persoon bijna op uw tenen, terwijl de ander een veilige afstand houdt. Iedereen heeft zijn eigen territoir en zone en die kunt u niet ongestraft betreden. Of het wel kan en gepast is, hangt onder meer af van uw relatie tot de ander. In hiërarchische of in sociale zin. Let u maar eens op in bus of tram: non verbale signalen geven al snel aan dat u bij een ander te dichtbij komt. Hoofden worden afgekeerd, men kijkt ijzig en zo verder. Signalen, die een ieder begrijpt.

Houding, spiegelen

Met uw houding bepaalt u niet alleen hoe u op een ander overkomt, maar geeft u ook aan wat uw houding ten opzichte van een ander is. Bevriende mensen gaan vlak bij elkaar zitten. Competitieve tegen over elkaar. Zit u in een groep of er buiten. Verder maakt iemand die duidelijk rechtop loopt weer een andere indruk, dan iemand die gebogen loopt. De ene lijkt de wereld aan te kunnen, terwijl de gebogen lopende eerder bezorgd zal overkomen. Uw houding geeft aan of u open staat voor anderen of gesloten. Denk aan de armen en benen over elkaar en zo verder. Dominante types hebben ook weer hun eigen houding. Tot slot geeft uw houding vaak aan hoe u emotioneel in elkaar zit: vrij, blij of treurig. Spiegelen kan bewust of onbewust. Spiegelen houdt in dat u eenzelfde houding aanneemt als uw gesprekspartner, wat bewust of onbewust meer vertrouwen geeft. Forceer het spiegelen niet, want dan gaat het erg op nabootsen lijken.

Gebaren

In feite kunt u met al uw ledematen en hoofd gebaren maken. Een Italiaan is breed gebarend aanwezig, terwijl een Noorderling in het algemeen veel schaarser in zijn gebaren is. Als woorden te kort schieten, zijn gebaren alles zeggend. Bij woede, angst, gespannenheid, vrolijkheid en verdriet. Met gebalde vuisten of hoofdschuddend.

Gelaatsuitdrukkingen

Dan het gezicht. Een bron van emotionele expressies. Op non verbale wijze wordt de emotionele toestand van iemand overduidelijk. In sommige culturen passen zelfs bij bepaalde gebeurtenissen vastomlijnde gelaatsuitdrukkingen, waar iedereen zich aan houdt. Niet voor niet kennen we ook de uitdrukking dat iemands gezicht op onweer staat. Via de mimiek van uw gezicht geeft u non verbale reacties die voor de ontvanger van de boodschappen veelzeggend zijn.

Oogcontact

Oogcontact, of het ontbreken daarvan, speelt een belangrijke rol in de communicatie. Het zegt iets over de emotionele toestand van de ander, en de relatie tot de nader. Het werkt regulerend in een gesprek en kan bij te langdurig oogcontact als te dominant worden ervaren. Men zal langer kijken naarmate men nauwer contact wenst. Oogcontact is ook belangrijk voor het vinden van de ware date.

Het belang van non verbale signalen

Een eerste indruk vormt men aan de hand van non verbale signalen. Maar waarom hechten we dan dan zo veel waarde aan. Welnu, onderzoeker Argyle noemde hiervoor de volgende argumenten:
  • Gebrek aan verbale coderingsmogelijkheden op sommige terreinen. Soms zijn er gewoon geen woorden voor.
  • Non-verbale signalen zijn krachtiger.
  • Non-verbale signalen zijn minder goed bewust te controleren en zullen daarom vaak als echt worden opgevat.
  • Uit woorden is moeilijk op te maken of de waarheid wordt gesproken.
  • Men kan nu eenmaal niet altijd vertellen dat men de ander niet mag.
  • Het is erg handig, om een tweede kanaal naast de spreektaal te kunnen gebruiken.
  • Wanneer de verbale en non-verbale code overeenstemmen is de communicatie ondubbelzinnig. Anders is de kans op verwarring groot en weet men niet wat men serieus moet nemen.

Slot

Kortom, non verbale communicatie is zeer krachtig en altijd aanwezig. Met woorden kunt u nog eens wat verdraaien, de non verbale signalen die we allemaal uitzenden doen dat meestal niet. Gelukkig maar.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichaamstaal: non-verbale communicatieLichaamstaal: non-verbale communicatieZestig tot tachtig procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal oftewel non-verbale communicatie. Lichaamstaal…
Non-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal is een manier van iets overbrengen waar we ons wellicht niet altijd bewust van zijn. Toch is het in de meest…
Speeddaten - alles over een succesvolle speeddateSpeeddaten - alles over een succesvolle speeddateSpeeddaten, hoe doe je dat succesvol? Een succesvolle date betekent leuke singles, lekker flirten en flirt texting. Het…
Lichaamstaal, hoe werkt het?Lichaamstaal, hoe werkt het?Machtig interessant voor de een en doodeng voor de ander. Het kan immers iets over je zeggen, wat je liever niet uitspre…

Communicatie, een goede reuk en geurCommunicatie, een goede reuk en geurGoed communiceren is belangrijk en onmisbaar. Ook een goede reuk, reukzin en geur zijn belangrijk in de omgang met ander…
Reactie

Dominique, 08-05-2014
Vraag : hoe kan je er achter komen als de taal die uitspreekt overeen stemt met die "lichaamstaal"
Men gaat u wijs maken hoe je moet gedragen en op alle aspecten letten voor al eer je één woord hebt uitgebracht?

Als ik stil blijft kan de andere persoon niet zien dat mijn lichaam al dan niet een goede morgen zegt. Dus mijn besluit : alle laag geschoolden worden gediscrimineerd, opdat ik en alle anderen er nils van begrijpen

Kan men dit in een eenvoudige manier uitleggen, al die grote heren daar, die enkel aan hun eigen ik denken. Reactie infoteur, 20-01-2020
Beste Dominique,
Lichaamstaal is heel veel: uw houding, de hoogte van uw stem, hoe u kijkt, hoe rustig u bent, hoe u praat of reageert en hiervan gaat heel veel onbewust. Wilt u weten of uw lichaamstaal overeenkomt met wat u bedoelt, dan kunt u dat het beste aan iemand vragen die u vertrouwt. Die kan aangeven hoe hij of zij u heeft ervaren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.