Communicatie, een goede reuk en geur
Goed communiceren is belangrijk en onmisbaar. Ook een goede reuk, reukzin en geur zijn belangrijk in de omgang met anderen. Communicatie vindt namelijk op vele manieren plaats. Zowel verbaal, als non verbaal. Zelfs voor al non verbaal. Veel nemen we daarbij waar via onze zintuigen, daarom ook aandacht voor de reuk en het ruiken.
Goede en effectieve communicatie
Communicatie is de uitwisseling van gedachten, gevoelens, informatie en ideeën tussen mensen. Alle zintuigen spelen daarbij een belangrijke rol. Het is niet alleen wat je ziet en zegt, maar ook de
communicatie met de non verbale signalen van de lichaamstaal: wat je hoort, voelt, proeft en ruikt. In de natuur is een goede reuk van oudsher essentieel. Geur- en smaakstoffen vormen voor plant en dier een van de belangrijkste bronnen van informatie. Wij mensen dreigen de functie van de reuk wel eens te verwaarlozen.
Ruiken, een reukzin met waarschuwingsfunctie
Onze reukzin heeft allereerst een waarschuwingsfunctie. Uitzonderingen daargelaten, zoals bij koolmonoxide, waarschuwt onze neus ons voor gevaar. Maar de neus wijst ons ook op positieve dingen en dingen die lekker en aangenaam zijn. Ergens een goede neus voor hebben is niet voor niets een zeer gangbare uitdrukking.
Chemische communicatie
Mensen en vooral dieren herkennen geuren en herkennen elkaars geuren. Bepaalde geuren roepen bepaalde reacties en interacties op. Tussen moeder en kind, of tussen twee geliefden. Sommige geuren werken afstotend en andere trekken juist aan. Geuren zijn ook zeer persoonlijk. De een houdt van een bepaalde geur, terwijl een ander hem afstotend vindt. Geuren werken via het onderbewustzijn en zijn zeer krachtig.
De reuk en het orgaan van Jacobson
De meeste zintuigen voor geuren en reuk liggen verborgen in het slijmvlies achter in de boven neusholte. De geuren komen binnen via de neus of keelholte. Bij insecten via hun antennes op het voorhoofd. Bij slangen gaat dit via het orgaan van Jacobson. Een haai kan vanaf vele kilometers afstand bloed ruiken. We zeggen ook wel dat we iemands angst kunnen ruiken.
Communiceren met geur
We kunnen ook bewust communiceren met geuren. Niet voor niets is de parfumindustrie een booming business. Sommigen zouden bij wijze van spreken een moord doen voor
de samenstelling van een goed parfum. De feromonen vliegen je om de oren. Maar bepaalde geuren worden ook gebruikt om te communiceren met personen die anders slecht toegankelijk zijn door ziektes, dementie of bijvoorbeeld autisme. Bepaalde aroma’s roepen dan herinneringen op die een verder contact mogelijk maken. Het doorbreekt het isolement en geeft een moment van herkenning, genot, herinnering. Overigens is daarbij een goede kennis nodig van wat betrokkene waarschijnlijk prettig zal vinden en wat niet. Iemand met een autistische aandoening bijvoorbeeld kan door een voor hem of haar verkeerde geur volledig van slag raken.
Slot
Durf te vertrouwen op al je zintuigen, ook de reuk. Dan gaat automatisch een hele wereld voor je open. Het geeft vertrouwen en je zult zo veel effectiever je doelen kunnen bereiken.