Een goede eerste indruk: wat is bepalend?

Een goede eerste indruk: wat is bepalend? De eerste indruk bepaalt een groot deel van de indruk die we als geheel maken. In de liefde, sociaal of op het werk. Maar wat zorgt voor een goede eerste indruk? Goed nieuws. Onderzoek wijst uit dat perfectie niet nodig is en sterker nog, kan afstoten in plaats van aantrekken. En als we het hebben over uiterlijkheden, is dan een goede hair-day bepalend of een mooie verzorgde glimlach? Ook daarop hebben we het antwoord... lees verder. De eerste indruk is bepalender dan je denkt. In die zo belangrijke liefde, dus op de eerste date. Maar ook zakelijk of sociaal. Wat is nu bepalend voor de eerste indruk? Ten eerste zijn er verrassende dingen te melden over de gewenste uitstraling. En daarna hebben we nog wat leuke informatie over de vraag: is een goede hairday bevorderlijk voor de beste eerste indruk, of een verzorgd gebit?

Perfectie ongewenst

Een opmerkelijk onderzoek wees verrassende dingen uit, toen de naar 'officiele' maatstaven perfecte sollicitant deel uitmaakte van een groep mensen die werd afgestuurd op een baan. Het bleek dat de personeelsfunctionaris helemaal niet zo onder de indruk was van de perfecte sollicitant. Perfectie maakt mensen in de praktijk wat ongemakkelijk. Als je met perfect cv en een ongelooflijke hoeveelheid bijbanen naast je cum laude volbrachte studie tegenover een wat mindere hoogvlieger belandt - en die kans is groot - herinner je diegene eerder aan haar of zijn onzekerheden dan aan alles wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Ook volmaakte schoonheden en Adonissen zijn niet per se de meest gewilde aanstaande collega's. Een aangenaam uiterlijk is prettig, maar ook hier geldt weer: van perfectie worden al die imperfecte zielen die de aarde bevolken, voornamelijk... nerveus.

Perfecte partner?

Ach ja, zijn we niet allemaal zogenaamd op zoek naar de perfecte partner? Nou, dat denken we maar. De perfecte partner is niet die volmaakte schoonheid, die ultieme carrieretijger of dat sociale wonder. Als je kijkt naar de eerste indruk die écht helpt bij de eerste date, lijken de resultaten sterk op de eerste indruk die ook het meeste helpt in sociale en zakelijke omstandigheden. De 'x-factor' bestaat uit een open, sociaal toegankelijke houding. Enthousiasme, maar dan van dat echte spul en niet dat fake gedoe, trekt ons sterk aan bij de eerste indruk. Arrogantie doet ons in stilte huiveren, maar een zekere zelfverzekerdheid is een must. Zit of sta niet ineengedoken. Doe die schouders netjes in positie zonder doorzakken of spanning, en zet dat hoofd maar mooi statig doch ontspannen op die romp.

Witte tanden of een goed kapsel?

En dan nu wat uiterlijkheden. Een beetje oppervlakkigheid is ook belangrijk bij de eerste indruk. En dan belanden we bij een kleinschalig maar leuk onderzoek van tandpastamaker Aquafresh. Wat blijkt? ‘Als je haar maar goed zit’ is wat te kort door de bocht. Een verzorgde glimlach geeft een betere eerste indruk dan een verzorgd kapsel. Althans, als we de 150 vrouwelijke respondenten mogen geloven uit een onderzoek van Vrouwonline.nl, in opdracht van Aquafresh.

Ruim de helft kiest voor een mooie mond

Uit het onderzoek(je) blijkt dat een ruime meerderheid ofwel 54 procent van de respondenten bij een eerste ontmoeting heel wat meer ziet in een mooi verzorgde mond. En een luttele 2 procent vindt de coupe haar die tegenover haar zit, belangrijker. Een kolfje naar de hand van Aquafresh, natuurlijk. Niet voor niets zijn dit de makers van whitening tandpasta's. Dus, wil je de uiterlijkheden een handje helpen? Grijp naar een whitening tandpasta. Geen wonderen, maar wel een formule om je kauwsteentjes net wat mooier voor de dag te laten komen.

Aquafresh Whitening

Aquafresh Intense White is een van de drie vernieuwde whiteningtandpasta’s van Aquafresh. De nieuwe formule maakt je tanden zichtbaar witter. Dit is objectief vastgesteld door professionals in de tandzorg. Bovendien brengt de tandpasta een beschermend laagje op de tanden aan, dat tandplak helpt voorkomen. Hierdoor blijven je tanden langer witter. Aquafresh Whitening + Complete Care heeft een antibacteriële werking, voor wittere tanden én gezond tandvlees. De formule van Aquafresh White + Shine resulteert al in één week tijd in zichtbaar gladdere tanden die langer witter blijven. Dit is het resultaat van een vergelijking waarbij ofwel Aquafresh Whitening + Complete Care werd gebruikt, ofwel Aquafresh 3-voudige Bescherming, Freshmint.

Over Aquafresh

Onderzoek en innovatie zijn belangrijke pijlers voor Aquafresh. Aquafresh, sinds 1975 op de Nederlandse markt, streeft ernaar de algemene mondgezondheid te bevorderen en voortdurend nieuwe producten te ontwikkelen. Aquafresh is een merk van GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: tips voor een eerste dateOnline dating: tips voor een eerste dateHeb je iemand ontmoet via een datingsite en komt er een eerste date? Dan kun je wel tips voor een eerste date gebruiken.…
Tips voor een geslaagde eerste dateJe krijgt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Het is dus essentieel dat je goed voorbereid bent o…
Partnerkeuze: de eerste indruk"Je moet een goede eerste indruk maken" is een advies dat aan veel datende mensen gegeven wordt. Want de eerste indruk i…
Openingszin: in een kroeg of in een briefOpeningszin: in een kroeg of in een briefEen openingszin is de eerste inleidende zin die men in een (sollicitatie)brief vindt, of die voorafgaande aan een gespre…

Kritiek, hoe kun je ermee omgaan?Kritiek, hoe kun je ermee omgaan?Het krijgen van kritiek is vaak erg lastig. We worden boos of emotioneel als men ons aanspreekt op ons gedrag. We schiet…
Dik zijn: hoe de wereld dik zijn discrimineertDik zijn: hoe de wereld dik zijn discrimineertEr zijn landen op de wereld waar dik zijn of wat kilo’s meer hebben als prettig wordt ervaren. Maar vooral in het westen…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Aquafresh
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.