Openingszin: in een kroeg of in een brief

Openingszin: in een kroeg of in een brief Een openingszin is de eerste inleidende zin die men in een (sollicitatie)brief vindt, of die voorafgaande aan een gesprek plaats vindt. De openingszin is bepalend voor de verdere communicatie: het kan een gesprek maken of breken. Hoe vind je de perfecte openingszin en wat moet je absoluut niet doen?

Wat is een openingszin?

Een openingszin is de eerste zin waar je een gesprek mee aangaat, of een brief mee opent. De openingszin is vaak bepalend voor de ontvanger: deze kan erdoor geboeid raken of juist totaal op afknappen. Een goede openingszin blijft voor de ontvanger lang hangen en maakt indruk. Juist die indruk willen we achterlaten, maar dan in positieve zin.

Wanneer gebruik je een openingszin?

Een openingszin gebruik je om indruk te maken of om een gespreksonderwerp aan te knopen. Maar ook om de aandacht te trekken of om de aandacht te behouden in een verder gesprek. Vaak wordt een openingszin gebruikt wanneer men iemand wil versieren. Maar ook een sollicitatiebrief gaat uit van een openingszin: deze is vaak bepalend voor het sollicitatieprocedure.

Openingszin in een sollicitatiebrief

De meest gebruikte openingszin in een sollicitatiebrief is toch wel: "naar aanleiding van uw advertentie..." of iets in de strekking. Het is één van de standaard openingszinnen, die er wel mee door kunnen. Andere openingszinnen zijn "Met belangstelling nam ik kennis van de vacature voor.. " of "Graag kom ik in aanmerking voor de functie van..."

Een sterke openingszin is een zin die persoonlijker wordt, bijvoorbeeld: "naar aanleiding van ons eerdere telefoongesprek..". Zorg er dan wel voor dat er vooraf gebeld is met het bedrijf om informatie over de functie in te winnen. Ook een zin als: "Onlangs zag ik uw bedrijf op X-beurs...". Dit wekt de indruk dat men het bedrijf beter kent dan een andere sollicitant.

Begin geen openingszin die kant noch wat slaan, zoals: "Omdat ik van konijntjes hou, wil ik graag in uw kledingwinkel werken". Waarschijnlijk wekt dit op de lachspieren van de werkgever, maar zal meestal niet tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek leiden.

Openingszin in de kroeg: hoe versier je iemand? Tips voor mannen

"Weet jij hoe laat het is?". Dit is toch wel de meest gebruikte openingszin. Ook het vroegere "heb je een vuurtje voor me?" was erg populair: tegenwoordig wat minder nu er binnen op veel plaatsen niet meer gerookt mag worden.

Een goede openingszin trekt de aandacht en zorgt ervoor dat de ander een gesprek aan wil gaan. Een slechte openingszin kan voor een enorme afknapper zorgen of een hoop geroddel. Dit laatste willen we absoluut niet bereiken met een openingszin, tenzij het om een geintje gaat.

Typische macho-openingszinnen naar vrouwen toe worden niet gewaardeerd. Zinnen als "Mag ik je dijen als oorwarmer gebruiken?", "Sorry, maar ik ben mijn telefoonnummer vergeten, mag ik de jouwe?" of "Kom, het kan echt geen kwaad. Je zult heus niet weer ongewenst zwanger worden." zijn absolute afknappers die ervoor zorgen dat de dame in kwestie niks meer met de man te maken wil hebben.

Het beste is om goed op te letten: een dansende vrouw of een vrouw die druk in gesprek is met een andere man, is geen goed begin. Laat deze vrouwen dan ook even links liggen. Een vrouw die wat om zich heen kijkt en af en toe een gesprekje aangaat met haar vriendinnen, is wel in voor een gesprek. probeer oogcontact te maken. vang je haar blik en beantwoord ze die, dan is het tijd voor de eerste openingszin. Een compliment doet het altijd goed. "Je bruine ogen stralen" of "wat een mooi laarzen, zijn ze nieuw?". Het klinkt heel vrouwelijk, maar vrouwen praten nou eenmaal graag over hun uiterlijk en kleding. En complimentjes krijgen doet het altijd goed.

Wat ook werkt is om niet de indruk te wekken dat je als man zijnde beslag op de vrouw wilt leggen. "Even een vraagje: weet jij toevallig wat hier een glas wijn kost? Het is te druk bij de bar om het te vragen..". Een ideale vraag om te stellen aan een vrouw die met een glas wijn in de hand staat. Door het eerste "even snel een vraagje" wek je de indruk dat je zeker geen beslag op haar wilt leggen. Dat stelt haar gerust. Een beetje verlegen kijken helpt ook vaak: veel vrouwen ervaren dit als lieflijk.

Hoe versier je een man? Openingszinnen voor vrouwen

Een man wil eigenlijk niet versierd worden: een man wil de jager zijn. Geef een man dan ook altijd de indruk dat hij jou veroverd heeft. Om toch een openingszin te creëren, kan je met zoiets komen als: "jij ziet er sterk uit, krijg jij het kapje van mijn telefoon los?" En laat de man in kwestie vervolgens aan je (oude) mobieltje prutsen. De man voelt zich hierdoor mannelijk en hoffelijk, en jij hebt je eerste gesprek binnen.

Een andere optie is om de man te complimenteren met iets waar hij trots op is. Een man in colbert draagt dit om indruk te maken. Zeg hier wat van. "Welk merk colbert is dat? Het is erg mooi!".

Uiteraard kan je ook gaan voor de macho-versiertruc. Jonge mannen zijn meestal wel in voor een geintje, oudere mannen daarentegen gaan een goed gesprek niet uit de weg. Een en ander hangt ook van het karakter van de man af.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…
Solliciteren, hoe kan jij je onderscheiden?Solliciteren, hoe kan jij je onderscheiden?In deze tijd van economische recessie is het niet gemakkelijk om een nieuwe baan te vinden. Ga je toch solliciteren, hoe…
7 tips om een gesprek op Whatsapp te beginnenVoor veel mensen kan het een grote stap zijn om een gesprek op Whatsapp te beginnen. Zenuwen, voorzichtigheid en onzeker…
Goede versiertipsHet versieren is voor veel mannen lastig. Vandaar dit artikel over versieren van vrouwen. Het belangrijkste hierbij is z…

Meer vrienden door positief beïnvloedenMeer vrienden door positief beïnvloedenHoe krijg je meer vrienden? Door die dingen te doen die jijzelf leuk vind? Heeft iemand belangstelling in die zaken die…
Kritiek, daar maak je geen vrienden meeKritiek, daar maak je geen vrienden meeGoed omgaan met andere mensen is soms een hele kunst. Kritiek uiten op een ander, dwingt de ander in de verdediging. Kri…
Bronnen en referenties
  • http://valentijn.rijm.nu/moppen/mop7.php
  • http://www.leukespreuk.nl/special_openingszinnen.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.