Misbruik in de Katholieke Kerk: misbruik altijd ontkend

Misbruik in de Katholieke Kerk: misbruik altijd ontkend In de Rooms-Katholieke kerk in Nederland zijn tussen 1945 en 1985 zeker tussen se 10.000 en 20.000 kinderen seksueel misbruikt door geestelijken. De kerk die altijd heeft gezegd dat ze onwetend was, heeft altijd geweten van het seksuele misbruik. Slachtoffers van misbruik in de rooms-katholieke kerk zijn genegeerd en moesten hun mond houden.

Onderzoek naar misbruik in de Rooms-katholieke kerk

Uit onderzoek naar misbruik binnen de room-katholieke kerk kwam dat naar voren. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Commissie Deetman dat op 16 december haar eindrapport presenteerde. Onder leiding van oud-minister Wim Deetman werd anderhalf jaar lang onderzoek gedaan naar misbruik in de rooms-katholieke instellingen.

In totaal 1795 meldingen

De commissie kreeg 1795 meldingen binnen van mensen die zijn misbruikt binnen de Rooms-katholieke kerk. Daaruit kwamen zo’n 800 namen naar voren van plegers. Zij werkten in:
 • Bisdommen
 • Ordes
 • Congregatie
Van die 800 plegers zouden zeker nog 105 in leven zijn. Een deel van hen is zelfs nog gewoon in functie. Niemand was tot december 2011 vanwege het misbruik uit het priesterlijke ambt gezet. Wel zijn ze op non-actief gezet. Dit betekent dat ze niet in het openbaar de eucharistie vieren en geen pastoraal werk mogen doen. Eind december 2011 werd bekend dat een aantal pastoors toch uit hun functie werd ontheven e werd geschorst. Dit waren Pastoor Albert Rubrech uit Putten, behorend tot de Sint Lucasparochie. Pastoor Bert Sturkenboom uit Ermelo werd vlak voor Kerstmis op non-actief gesteld. Beide pastoors worden beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren '70 en '80. 'Tegen beiden is een getuigenverhoor geweest .

De vormen van misbruik

Het misbruik dat de rooms-katholieken gebruikten varieerde van ongewenste aanrakingen tot verkrachting en alles wat daar tussen in lag.

Bisschoppen en andere geestelijken waren wel op de hoogte van het misbruik

Hoewel dat altijd is ontkend, waren bisschoppen en andere geestelijken wel degelijk op de hoogte van het misbruik binnen de kerk en katholieke instellingen. Zij traden echter niet op. Vaak werd een geestelijke die betrapt was op het misbruik gewoon overgeplaatst naar een andere plaats. Zodat het misbruik ook daar weer verder kon gaan.

De morele plicht van de kerk

Volgens de commissie Deetman heeft de kerk nu de morele plicht om slachtoffers te helpen. Die plicht is zo groot omdat diezelfde kerk zich opwerpt als hoeder van waarden en normen op zedelijk gebied. Het heeft een groot gevoel van ontreddering doen laten ontstaan dat het diezelfde kerk is die juist deze daden heeft gepleegd.

Kerk reageert met schaamte en verdriet

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft zelf geschokt gereageerd op het misbruik en zegt schaamte en verdriet te voelen. Ook werd spijt betuigd voor het misbruik. Volgens dr. Wim Eijk, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie is niet zorgvuldig omgegaan met de kinderen en de jongeren. Het belang van de kinderen heeft nooit voorop gestaan waardoor ook kerkelijke gezagsdragers schuldig zijn aan het misbruik.

Ontkenning van misbruik

In 2010 beweerde kardinaal Simonis nog dat de geestelijken niet hadden geweten van het misbruik. Juist toen kwamen er steeds meer mensen naar buiten met hun ervaringen. Van diezelfde onwetendheid was echter helemaal geen sprake blijkt uit het rapport van de commissie Deetman. Binnen de kerk heerste echter de moraal dat de vuile was niet naar buiten mocht. Binnen alle instellingen als weeshuizen, seminarie, kloosters of andere instellingen werd echter wel degelijk gesproken over het misbruik. Er werd gesteld dat een geestelijke een “onvoorzichtigheid” had begaan zo blijkt uit het onderzoek, terwijl daarmee dus gewoon misbruik werd bedoeld.

Open excuusbrief

De koepelorganisatie van ordes, congregaties en abdijen (KNR) heeft in een open brief excuses aangeboden voor het misbruik. Daarin wordt verklaard dat de kerk het vertrouwen heeft geschonden van kinderen en hun ouders.

Vanuit de Rooms-Katholieke kerk: een commissie waar slachtoffers terecht kunnen

In de Rooms-Katholieke kerk wordt nu een commissie opgericht van vier personen (onder andere een bisschop en een KNR- bestuurslid) waar slachtoffers terecht kunnen met vragen of met klachten. Dit was ook een aanbeveling van de commissie Deetman. Ook zal de kerk het Openbaar Ministerie inschakelen als iemand binnen de kerk een strafbaar of mogelijk strafbaar feit misgaat.

Schadevergoeding

Tevens heeft de kerk alvast 2 miljoen euro beschikbaar om slachtoffers te compenseren voor de door hen geleden psychische schade. Zij zouden binnen zes weken na het oordeel van de commissie een schadevergoeding krijgen als ze worden erkend als slachtoffer.

De feiten

 1. In totaal 1 op de 10 kinderen is voor zijn of haar achttiende misbruikt door een volwassene dat geen familielid is. Kinderen die in een internaat, kostschool, seminarie of kindertehuis van de Rooms-Katholieke kerk verbleven hadden twee keer zoveel kans op dat misbruik.
 2. Tussen de 10.000 en 20.000 kinderen zijn tussen 1945 en 1981 misbruikt door een werknemer in een rooms-katholieke instelling.
 3. Bij eerder en beter ingrijpen van de kerk zelf had veel misbruik voorkomen kunnen worden.
 4. De commissaris Deetman wil dat de opleiding en begeleiding van geestelijken en priesters anders wordt ingericht.
 5. De kerk moet er verder voor zorgen dat slachtoffers hulp krijgen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misbruik door geestelijken: schandalen in de kerkMisbruik door geestelijken: schandalen in de kerkSteeds vaker wordt duidelijk dat geestelijken kinderen misbruiken of hebben misbruikt. Waarom wachten mensen zo lang met…
De Vrij-katholieke Kerk: kerk van de toekomst?De kerken lopen leeg. Toch zijn veel mensen nog oprecht gelovig, maar geloven niet meer in de Kerk. De bisdommen krijgen…
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…

De mens heeft absoluut geen vrije wilmijn kijk opDe mens heeft absoluut geen vrije wilWij mensen beelden ons in, dat we een vrije wil hebben. We zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we de illusie hebben dat…
Tips om kritiek te uiten en te oordelen zonder ruziemijn kijk opTips om kritiek te uiten en te oordelen zonder ruzieAls we geen eerlijke kritiek meer kunnen geven, wordt de maatschappij er bepaald niet beter van. Juist het signaleren va…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Friesch Dagblad
 • NOS journaal
Reactie

Roy Hamers, 06-06-2012
De aandacht richt zich nu op de katholieke kerken, maar hoe zit het met andere stromen als de Mormoonse kerk? Polygamy en tienermeisjes van 13+ zwanger gemaakt viert daar hoogtij. Zij hebben een tempel ook in Den Haag waar geheimzinnige rituelen in besloten kring plaats vinden. De wassing moet een mormoon eenmaal in zijn leven gedaan hebben. Tieners en volwassenen gescheiden per sexe worden betast en iedere lichaamsdeel wordt gezegend. Naakt staan ze in de wacht en kleedruimte en de kerkleden krijgen een ruime jurk de poncho aan. Vooral de genitalien zone is een favourite plek om daar aan te raken. De tempelwachters mogen de handelingen verrichten. Verhalen op internet dat puberjongens hun testikels en penis met olie gemasseerd worden en zo gestimuleerd worden vaak tot een orgasme. De spreuk is daarna ; uw zaad zal vruchtbaar zijn en vermenigvuldig je. Meisjes waar geoliede vingers naar binnen glijden in hun schede gebeurt met als motto; bereid u voor als een toekomstige brruid en gehoorzaam uw man. Alles onder de secret code dat je daarna niets naar de buitenwereld mag vertellen erover.
In Utah mag een invloedrijke man of bisschop meerdere bijvrouwen hebben, maar zijn officieel met 1 vrouw getrouwd. De tiener maagden worden gekoppeld aan een man die reeds vader is, hij mag met haar vrijen en de coitus verrichten. Anticonceptie is de ouderwetse methode voor het zingen de kerk uit gaan. De jonge mannen hebben het nakijken, ;zij mogen zelfs niet masturberen. Als ze genoeg inkomen hebben door werk worden ze voorgesteld aan een meisje waar ze mee trouwen. Dat ze reeds een baby heeft
van haar vorige tijdelijke man en al ontmaagd is moet hij accepteren. De bijvrouwen wisselen minimaal van kerkpartner en de broeder mannenliefde is groot en hecht. Een ander ritueel is vandaar om elkaar te kussen/strelen; mannen met mannen en vrouwen met vrouwen. Iedereen van 14 jaar en ouder dient mee te doen en de ritueel lijkt homosexueel te zijn. Men spreekt het tegen onder het mom om de verdraagzaamheid en eenheid van de kerkgemeente te bevorderen. Het vindt plaats in de tempel waar een groot zwembad is waar altijd naakt gezwommen wordt. Een volwassen man die een puber tongzoent en bijna iedereen van het mannelijke geslacht een erectie heeft door het intiem huggen. Natuurlijk is bij de vrouwen en de meisjes minder te zien dan stijve tepels.
Dit zijn geheime bijeenkomsten waar je lid van de kerk moet zijn.Een kerkganger die enkele keren per jaar naar de mormoonse church als gast gaat krijgt het gebeuren niet te zien. Er zijn nog meer rituelen als de vruchtbaarheidsfeest. Een jong maagdelijk meisje word geinsemineerd door de bisschop en of zijn bloed eigen zoon als plaatsvervanger. De leden kijken toe hoe de geslachtsdaad met de poncho aan waar de penis uitsteekt uit een gat in de jurk. Zij ligt volledig naakt op een witte marmeren tafel waar bloeddruppels goed voor het punliek te zien zijn. Als het meisje zwanger raakt, zal de ceremonie van de vruchtbaarheid eindigen 9 maanden later ; in een zwembad waar het kind gebaard werd in het water. De geboorte van de baby komt op naam van een ander volwassen moeder. Door de identiteit te verwisselen komt de kerk niet makkelijk in gevaar!
Dit mysterie van het heilige boek van de grondleggerJoseph Smith, onthulde mij een ex lid van de mormon church in Salt lake City. De kerk staat in Amerika regelmatig in de schijnwerpers vanwege de seksuele rituelen en de tienermeisjes die zwanger raken en soms weglopen vam huis.Ik kan het verhaal zelf niet verifieren, maar er is op internet genoeg bewijs materiaal te vinden op diverse forums.! Reactie infoteur, 23-06-2012
Natuurlijk zijn er nog duizenden sektarische of spirituele instellingen of gemeenschappen waar dit soort misbruik ook voorkomt. Dit artikel gaat alleen over de rooms-katholieke kerk die dat misbruik altijd zo stelselmatig heeft ontkend.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.