mijn kijk op

Liever een vakbekwame collega dan een aardige collega

Liever een vakbekwame collega dan een aardige collega Je kunt een collega hebben die sociaal is en vriendelijk. Maar als die collega niet capabel is, en daarom voor extra werk zorgt, is het toch moeilijk hem aardig te vinden. Vooral niet als je bonus ervan afhankelijk is. Dan maar liever een minder sympathieke collega, die wel efficiënt werkt, vakkundig en voor winst zorgt. Het is als in de sport: beter een minder aardige teamgenoot die goede voorzetten geeft en punten scoort, dan een speler die steeds naast het doel schiet, hoe aardig hij of zij buiten het veld ook mag zijn.

Het gaat om de prestaties

Het gaat er in de maatschappij vaak niet uitsluitend om dat je aardig bent. Veel belangrijker is het dat je goed functioneert en je verantwoordelijkheden aan kan. Een goede collega is op de allereerste plaats iemand die zijn vak verstaat, presteert en flink doorwerkt. Dan neem je al z地 overige zwakheden en tekortkomingen graag voor lief. Het is net als in de sport waar scoren ook belangrijker is dan alleen de aardige jongen uithangen. En op de toneelvereniging is iemand die z地 tekst nooit kan onthouden ook geen prettige medespeler, hoe sympathiek die verder ook is. Het valt niet te ontkennen: Eigenlijk vinden we iemand pas echt aardig als hij/zij van nut is voor ons, en niet voor de voeten loopt.

Een goede collega

Een goede collega mag vanwege het harde werken best fouten maken, maar hij voorkomt ze ook vaak (bij anderen). Hij/zij is niet te beroerd iets extra痴 te doen, of een stap harder te rennen als het een keertje moet. Doet altijd wat beloofd wordt, dus komt afspraken na. Hij is echt van nut voor de afdeling en het bedrijf. Hij zit ook niet constant irritant naar facebook op z地 mobieltje te gluren. Bij zo'n collega maakt het verder niet uit dat je misschien weinig om hem kunt lachen of dat hij vaak nors uit de hoek komt met scherpe opmerkingen. Dat zijn maar bijzaken, belangrijker is dat jij steun van hem/haar ondervindt in je werk.

Een fijne sportmaat

Is iemand die zelf scoort of het team laat winnen. En fanatieke speler die een ander weet aan te moedigen tot de hoogste prestaties. Dat die speler daarnaast soms wat sterallures heeft en buiten de lijnen ook een egoïsist is, wordt dan graag door de vingers gezien.

Prettig lid van de vereniging

Als je op een koor zit of op toneelvereniging, gaat het er om dat je op een prettige manier fanatiek bent op de club. Je kent altijd je teksten en je noten. Je verdiept je goed in de muziek of het toneelstuk en je bent enthousiast. Nooit ben je te beroerd de handen uit de mouwen te steken, bij de opbouw van het podium, het schilderen van de decors, het testen van geluidsinstallatie en het licht. Je zit in een werkgroep of in het bestuur van de club.

Populaire politicus

Je bent tevreden over een politicus als die competent is en doet wat hij heeft beloofd, voor de rest mag het een onaangenaam mens zijn. In feite mag je hem/haar zodra de economie goed draait, je dus een goed betaalde job hebt, en de belastingen vooral door anderen dan jij worden betaald.

Goede echtgenoot

Als je een voorbeeldige echtgenoot wilt zijn die goed is voor vrouw en kinderen heb je het niet makkelijk. Want zij vinden je alleen maar een goede vader en echtgenoot als je aan de volgende eisen voldoet:
  • Je hebt een goed inkomen waardoor het gezin financieel niets te kort komt, wat betekent dat je lange dagen maakt.
  • Maar je steekt ook veel tijd in je kinderen waarmee je een goede band hebt. Dat betekent wel dat je naar hun sportactiviteiten gaat, aandacht hebt voor hun schoolprestaties en regelmatig spelletjes doet.
  • Je echtgenote vraagt natuurlijk ook de nodige aandacht op de meest onregelmatige tijden.
  • Dan moet er constant van alles worden gerepareerd in huis en de fietsen zijn ook voortdurend stuk.
  • Als moderne echtgenoot kook je af en toe, en je bent niet te beroerd andere huishoudelijk vrouwenwerk te doen.
  • En je moet aan je lichaamsbeweging denken. Maar dat kun je oplossen door hardlopend op visite te gaan naar jouw ouders en naar je schoonouders die ook de nodige aandacht vragen.
  • Je zit ook nog in het bestuur van de zangvereniging.
Als je geluk hebt kun je volstaan met 4 uur slaap per nacht, want anders krijg je het sommetje niet kloppend.

Goede werkgever

Het personeel is blij met een directeur, die z地 bedrijf laat groeien, die voor continuïteit van de onderneming zorgt en die in concurrentie met andere bedrijven vaak de sterkste is. Het wordt dan graag door de vingers gezien dat hij een seksuele relatie met z地 secretaresse heeft, ondanks dat hij reeds vrouw en kinderen heeft. Salarisverhoging, zekerheid over je baan en een mooi kerspakket tellen zwaarder. En ook in de sportwereld telt dat de trainer de club goed laat presteren, dan mag hij voor de rest gewoon een etter zijn.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verliefd op een collega: de gevolgen op het werkVerliefd op een collega: de gevolgen op het werkHet is een goed teken als je het gezellig hebt met je collega. Verliefd zijn is iets dat normaal gesproken heerlijk is.…
Hoger salaris krijgen: verdien ik wel genoeg?Hoger salaris krijgen: verdien ik wel genoeg?Het is soms lastig om te bepalen of het salaris dat je verdient marktconform is. Vooral wanneer je al lang bij hetzelfde…
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
Wat is een werknemersschadeverzekering (WSV)?Wat is een werknemersschadeverzekering (WSV)?De aansprakelijkheid van de werkgever voor schade aan de werknemer gaat zeer ver. De werkgever is zelfs nog aan te sprek…

Australopithecus, vervaardiger en gebruiker van werktuigenDe evolutie van de hominide en het maken van werktuigen gaan hand in hand. Echter ondanks alle navorsingen liggen de eer…
Nare eigenschappen en irritante onhebbelijkheden aflerenmijn kijk opNare eigenschappen en irritante onhebbelijkheden afleren"Elke gek heeft zijn gebrek" luidt het aloude gezegde. Het spreekwoord betekent dat niemand volmaakt is. Alleen is een m…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 14-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.