mijn kijk opNare eigenschappen en irritante onhebbelijkheden afleren
"Elke gek heeft zijn gebrek" luidt het aloude gezegde. Het spreekwoord betekent dat niemand volmaakt is. Alleen is een mens er zich vaak niet van bewust, welke eigenaardige opvallende gewoontes hij/zij allemaal heeft. Als het goede eigenschappen zijn is dat natuurlijk geen probleem. Maar als het gaat om irritante vervelende gewoontes en onhebbelijkheden, zou je die moeten kennen, opdat je dat onaardige ergerniswekkende gedrag kan corrigeren.
Waarom we gewoontes vaak niet beseffen
Dat de mens een gewoontedier is, die liefst zo weinig mogelijk zaken verandert, blijkt bijvoorbeeld als mensen voor de eerste maal bij elkaar komen in een nieuw periodiek (b.v. wekelijks) overleg. Stel dat 6 mensen de eerste keer vergaderen, en een min of meer willekeurige plaats aan tafel innemen. Dan blijkt de volgende keer, als die vergadering zich met dezelfde mensen in dezelfde ruimte afspeelt, dat de meeste deelnemers op precies dezelfde plaats gaan zitten als de eerste keer. Dat zelfde fenomeen doet zich voor bij mensen die dagelijks met dezelfde trein naar hun werk gaan. Heel vaak stappen we onbewust in dezelfde wagon en nemen plaats op dezelfde stoel. Tevens blijken we dan reizigers om ons heen te zien die we de dag daarvoor ook al op die stoel zagen en die dus dezelfde gewoonte hebben.
Positieve gewoontes voor structuur en overzicht
Gewoontes maken het leven vaak makkelijk. Ze geven ons bestaan structuur en we zijn daardoor ook een prettige partner, collega of vriend omdat we daardoor een zekere voorspelbaarheid hebben. Het is natuurlijk makkelijk om elke dag op vaste tijden te eten, dezelfde route af te leggen. En wekelijks op de zelfde dag naar je oude moeder te gaan, of bepaalde handelingen uit te voeren, enz.
Onhebbelijke gewoontes
Er zijn echter een groot aantal gewoontes waar je zelf niet wijzer van wordt en ook je omgeving niet. Soms kan de omgeving zelfs aanstoot nemen aan je ongewenste gewoontes. Als je geluk hebt laten ze dat op vriendelijke manier bijtijds weten, zodat er geen ergernis wordt gekweekt, waardoor op gegeven moment een bom kan barsten. Soms beseffen we natuurlijk zelf terdege wat we uit gewoonte verkeerd doen.
Typische slechte gewoontes
Geen mens is volmaakt en daarom lopen we allemaal gevaar bij de volgende valkuilen:
thuis
- Ergens aan beginnen, maar het niet afmaken.
- Iets gebruiken, maar het niet opruimen of terugleggen.
- De douche na gebruik niet netjes maken, zodat een ander overal jouw haren vindt.
- Je administratie laten verslonzen.
- Aan je gezicht pulken waar een ander bij is.
Op je werk
- Zeggen dat je terugbelt maar het niet doen.
- Als je een fout maakt de schuld op een ander afschuiven.
- Te vaak mopperen op het management, zonder bij je eigen zwakheden stil te staan.
Op de vereniging
- Alleen maar de leuke dingen doen en anderen het vervelende werk laten doen.
- Roddelen over anderen.
- Te weinig werken aan het saamhorigheidsgevoel en de teamgeest.
Hoe leer je verkeerde gewoontes af
Allereerst moet er natuurlijk de wil en motivatie zijn om jezelf te veranderen. En we moeten onderscheid maken tussen bewust en onbewust gedrag. Want als je in het zangkoor tijdens een uitvoering onbewust altijd enigszins gefronst naar het publiek kijkt, omdat je een beetje gespannen bent, lukt vrolijk kijken alleen als je elke keer voor een optreden heel goed op dit punt let. En dan nog is het een zaak van lange adem om een dergelijke ingesleten onbewuste gewoonte af te leren. Met roken kun je daarentegen van de ene op de andere dag stoppen als je dat echt wil. Als je de gewoonte hebt om te weinig aan gezonde beweging te doen, zal het mentaal niet meevallen, om bij minder mooi weer toch naar buiten te gaan om te gaan (hard)lopen te fietsen of iets dergelijks. Dan lukken dergelijke dingen alleen als je ze in teamverband gaat doen, of dat er een competitie-element aan verbonden is. Met de steun van anderen kom je trouwens altijd makkelijker en sneller van verkeerde gewoontes af. Daarom helpt het dat je partner je voortdurend op bepaald gedrag attent maakt, mits je dat met haar/hem hebt afgesproken. Want ongevraagde kritiek, werkt ook niet.