Duurzaam consumeren is bewust consumeren

Duurzaam consumeren is jezelf een bewuste houding aanmeten als het gaat om wat je koopt en waarom. Duurzaam consumeren doe je door mens of milieu niet of nauwelijks te benadelen. Een bewuste consument is kritisch en vraagt zich continu af hoe en onder welke omstandigheden een product gemaakt is, waar het vandaan komt en hoeveel CO2-uitstoot de productie en transport kost. Maar waarom is het aanmeten van deze lifestyle vaak toch een uitdaging? Wat zijn de valkuilen en handigheden als het gaat om duurzame levensstijl?

Wat is duurzaam consumeren?

Duurzaam consumeren is consumeren zonder daarbij mens of milieu te benadelen. Een duurzame consument is kritisch en vraagt zich continu af hoe een product gemaakt is, waar het vandaan komt en of er kinderarbeid, dierenleed of giftige stoffen aan te pas komen tijdens het productieproces. Een duurzame consument gebruikt/koopt daarnaast niet meer dan nodig en draagt zorg voor recycling of hergebruik.

Wat zijn de struikelblokken?

Duurzaam consumeren is relatief eenvoudig. Hoe komt het dan dat het gross van de mensen het toch moeilijk vindt om over te stappen tot een duurzame levensstijl? Daar zijn diverse redenen voor. Ten eerste zijn de duurzame varianten van producten betrekkelijk duur vergeleken met de 'massaproductie-soort'. Dan wordt duurzaam consumeren al gauw iets voor welgestelde mensen, terwijl het op lange termijn gezonder is voor iedereen, ongeacht het milieu waar iemand vandaan komt. Daarnaast bieden supermarkten en speciaalzaken niet altijd of te weinig duurzame artikelen aan. Als consument ben je helaas gedwongen te kiezen uit beperkt aantal opties. Eigenlijk slechts een illusie van een keuze, aangezien je niet iets kunt kopen dat niet in de schappen ligt. Gelukkig zijn er steeds meer webwinkels in opmars die deze gat in de markt opvullen. Zo kun je bijvoorbeeld op Ecogoodies.nl winkels opzoeken die duurzame producten en diensten aanbieden. Niet alleen op het gebied van eten & drinken, maar ook op het vlak van energiebesparing, cadeaus en cosmetica kun je er terecht.

Duurzaam ondernemen in de hand werken

Door systematisch duurzame producten aan te schaffen of ernaar te vragen, kunnen we als consument druk uitoefenen op bedrijven die het milieu vervuilen, die fabrieken hebben in landen, die mensenrechten schenden of die simpelweg geen duurzame producten als alternatief aanbieden. Op deze manier worden bedrijven en merken ook gemotiveerd om duurzaam te ondernemen.

Interessante websites over duurzaam consumeren

Duurzaam consumeren is een lifestyle. Soms weet je als consument gewoon niet beter dan wat je is aangeleerd door een vorige generatie. Maar (slechte) gewoontes zijn te doorbreken. Daarbij is het handig om te weten dat er allerlei websites en blogs zijn die tips bieden om duurzaam te leven.

Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten met praktische informatie over milieu en energie in het dagelijkse leven.

Duurzaamheidskompas

De website duurzaamheidskompas.nl gaat over duurzaam nieuws, reviews en eco-winacties. De website heeft verschillende bloggers die ieder een frisse blik werpen op het thema vanuit hun eigen expertise. Duurzaamheidskompas.nl is in 2010 gekozen tot beste groene weblog, heeft in 2014 het Groen Lintje ontvangen voor beste lokale initiatief en is in 2017 door Naoki.nl gekozen als één van de beste weblogs op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast heeft duurzaamheidskompas.nl anno 2018 een onderdeel genaamd DK Deals waar je als bewuste consument korting kan krijgen op groene/duurzame producten.

Het Kan Wel

Een uitgebreide weblog met veel verschillende bloggers die duurzaamheid benaderen vanuit hun eigen perspectief en vertellen hoe je jouw wereld groener, eerlijker en leuker kunt maken. Zij bereiken elke maand circa 400 duizend bezoekers.

Andere interessante websites

Door je in te schrijven voor Duurzame Agenda kun je je net als voor Groene Lus en De Betere Wereld abonneren op duurzaam nieuws en/of activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

Tips om duurzaam te consumeren
  • Kies voor producten met milieukeurmerken
  • Doe aan afvalscheiding
  • Bespaar energie
  • Gebruik groene energie
  • Reis milieubewust en zuiniger
  • Beleg duurzaam
© 2011 - 2024 Nurgul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam consumerenDuurzaam consumerenSteeds vaker wordt er gesproken over duurzaamheid. Duurzaam betekent met verstand omgaan met het milieu en de mens. De g…
Duurzaam bankieren veiliger dan regulier bankieren?Duurzaam bankieren veiliger dan regulier bankieren?Door de kredietcrisis is duidelijk geworden dat banken en financiële instellingen geen garanties kunnen bieden en wel de…
Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Duurzaam consumeren, levensstijl met toekomstDuurzaam consumeren, levensstijl met toekomstEen samenleving die zich ook in crisistijd nog veel kan permitteren, is op zoek naar optimaal ecologisch en sociaal even…

Nare eigenschappen en irritante onhebbelijkheden aflerenmijn kijk opNare eigenschappen en irritante onhebbelijkheden afleren"Elke gek heeft zijn gebrek" luidt het aloude gezegde. Het spreekwoord betekent dat niemand volmaakt is. Alleen is een m…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
  • Duurzamelifestyle.nl
  • Stichtingmilieunet.nl
  • Duurzaamheidskompas.nl
  • Hetkanwel.nl
  • Natuurenmilieu.nl
Nurgul (4 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.