Fout gemaakt? Fouten toegeven, wat is het voordeel?

Fout gemaakt? Fouten toegeven, wat is het voordeel? Wat is het grote voordeel om je eigen fouten toe te geven? Welke wonderen ontstaan er als je je eigen gemaakte fouten toegeeft? Toegeven dat je een fout gemaakt hebt, geeft je meer dan je ooit had gedacht! Het toont karakter als je een fout toegeeft. Door het toegeven van een vergissing, elimineer je schuldgevoelens en is de eerste stap gezet om de fout te herstellen.

Fout toegeven

Waarom zou je een fout toegeven die je gemaakt hebt? Het ligt in ieders aard om jezelf te verdedigen en om jezelf te rechtvaardigen. Wie denkt er nou aan om een eigen gemaakte fout toe te geven? Wat is daar het voordeel van?

Gelijk

Als je weet dat je een terechtwijzing krijgt, omdat je een fout gemaakt hebt of omdat je een grens hebt overtreden, kan je twee dingen doen:
  • Redetwisten om jezelf te rechtvaardigen of
  • Toegeven dat je de fout in ging en de ander gelijk geven.

Zelfkritiek

Door toe te geven aan een nader dat je ene fout gemaakt hebt, snoer je de ander de mond. Je bent de ander voor en je kunt nu naar hartenlust jezelf blootstellen aan zelfkritiek. “Het was stom wat ik gedaan heb, het was geheel mijn fout, ik had niet goed genoeg opgelet en enz.” Zeg hardop tegenover de ander alle dingen over jezelf die je fout gedaan hebt voordat de ander de kans krijgt het te doen. Zeg alles waar je zeker van weet dat de ander het graag tegen je had gezegd. Wees de ander voor en uit zelf je zelfkritiek!

Vergevende houding

Als je weet dat je een terechtwijzing te wachten staat uit de mond van een ander, en jij bent de ander voor door met het toegeven van je fout, zal het resultaat verbluffend zijn: de ander neemt een vergevende houding aan! De ander zal je fout bagatelliseren! Niet altijd, maar de ander zal na het horen van alle zelfkritiek komende uit jouw mond een vergevende houding gaan aannemen.

Wat gebeurt er?

Wat gebeurt er bij de ander als jij je fout volmondig toegeeft en jezelf overlaad met zelfkritiek? Door het toegeven van de gemaakte fout en door alle zelfkritiek, beroof je de ander van zijn strijdlustigheid. De ander voelt er niets voor om jou de les te lezen nadat je jezelf overladen hebt met zelfkritiek. Sterker nog: de ander zal zijn positie met zo´n 180 graden draaien en zeer toegeeflijk worden!

Schuldgevoel

En wat gebeurd er bij jou zodra je uit jezelf toegeeft dat je een fout hebt gemaakt? Het bevrijdt je van alle mogelijke schuldgevoelens en door het toegeven van de gemaakte fout is dat tevens een eerste stap om de fout te herstellen. Door niet naar excuses te gaan zoeken of anderen de schuld te geven, zal jij je goed voelen!

Karakter

Het toegeven van eigengemaakte vergissingen en fouten, toont dat je karakter hebt. Er zijn – helaas – maar weinig mensen met karakter op aarde, terwijl de voordelen zo groot kunnen zijn als je een fout toegeeft!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over beseffen en zich realiserenOver beseffen en zich realiserenTaal is communicatie, het overbrengen van je gedachten aan een ander. Dat wil je wel zo goed mogelijk doen, zodat je goe…
Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteBelastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteHoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fo…
De grootste fout die je als werknemer op het werk kunt makenDe grootste fout die je als werknemer op het werk kunt makenAlleen degene die niets uitvoert op z'n werk maakt nooit fouten. Iedereen die zich wel inzet voor z'n job, en verplichti…
Schuldgevoel, wat zijn schuldgevoelens?Schuldgevoel, wat zijn schuldgevoelens?Iedereen wil graag een goed gevoel over zichzelf hebben. Iemand die zich schuldig voelt heeft vaak een slecht gevoel ove…

Cadeautips voor de paardenliefhebberEen geschikt cadeautje vinden is vaak niet makkelijk. Interesses en hobby's kunnen een leidraad vormen. Maar hoe vind je…
Ruzie op feestdagen of op een feestjeRuzie op feestdagen of op een feestjeWaarom maakt iemand steeds ruzie op feestjes? Waarom is er altijd ruzie binnen de familie tijdens de feestdagen? Waarom…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/78520-zelfkennis-hoe-goed-ken-jij-jezelf.html
  • http://www.rijnlandmodel.nl/bronpaginas/Psychopaten.htm
  • http://www.leokrans.nl/psychologie/manlijkheid.htm
  • http://www.lichaamstaal.nl/manager/sorry.html
  • http://www.managementsite.nl/2878/persoonlijke-effectiviteit/dom-heeft-gedaan-geef-uw-fout-dan-toe.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.