McDonald's, Ronald McDonald huis

McDonald´s staat voor fastfood en dat is wereldwijd bekend. Om wat terug te doen voor de maatschappij, ontstonden huizen voor de familie van zieke (kinder)patiënten. Het Ronald McDonald huis was geboren en is tot op heden een groot succes met ruim 250 huizen in diverse landen.

Algemeen

Jong en oud, groot en klein, iedereen kent wel die grote goudgele M die regelmatig langs de snelweg te vinden is. De aanduiding van de aanwezigheid van een McDonald´s restaurant. McDonald´s is de grootste fastfood keten van de wereld. Dit is niet het enige waar de naam voor staat, er is ook een huis; het Ronald McDonald huis.

Wat is het Ronald McDonald huis

Dit is een huis waar ouders, broertje en zusjes van zeer zieke kinderen kunnen logeren. Dit huis staat vlak bij een ziekenhuis en geldt voor ouders van patiëntjes die niet in de naaste omgeving wonen. Het huis biedt de mogelijkheid om te koken eten, slapen en zelfs televisie kijken. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte om te ontspannen en om op krachten te komen.

De enige betaalde krachten in deze huizen zijn de huismeesters en de assistent huismanagers. Verder zijn er alleen maar vrijwilligers, ongeveer 40 tot 60 per huis, afhankelijk van de grootte. Zeven dagen per week, het hele jaar door staan ze klaar om schoon te maken of een luisterend oor te bieden.

Er wordt geen subsidie ontvangen omdat men niet aan regelgeving gebonden wil zijn. Krijgt men wel subsidie, dan wordt het onmogelijk om met vrijwilligers te kunnen werken.

De geschiedenis van het McDonald huis

Natuurlijk is het eerste huis geopend in Amerika. Ouders die ver weg woonden sliepen vaak op een stoel of bed in de gang van het ziekenhuis, om op deze manier dicht bij hun zieke kind te kunnen zijn. Het was professor dokter Audrey Evans, een oncologe, die dit idee van een logeerhuis opperde. In 1974 ging het eerste huis open in Philadelphia, de naam van het huis was het Ronald McDonald huis.

Er is een speciale organisatie die zich bezig houdt met de inrichting en de exploitatie van het huis. Dit is de Ronald McDonald House Charities en bestaat sinds 1974.

Inmiddels zijn er binnen en buiten Amerika ongeveer 260 Ronald McDonald huizen, verspreid over ongeveer 28 landen. McDonald bleef het project sponsoren en ook de naam Ronald McDonald huis bleef bestaan.

De realisatie van een logeerhuis

Om een huis als dit te kunnen realiseren waren er natuurlijk wel sponsors nodig. Rond hetzelfde tijdstip waren zowel McDonald´s als het footballteam “The Eagles” begonnen met de voorbereiding van een reclamefilmpje en om daar een goed doel aan te verbinden, maar waar dat naar toe zou gaan was nog niet bekend.

Dit huis steunen paste precies in het plaatje dat Ray Kroc, die McDonald´s groot heeft gemaakt, zijn franchisenemers voor ogen hield. Men moet iets terug doen voor de omgeving waar je je geld verdiend. Dit om een maatschappelijk verantwoord ondernemer te zijn. Zodoende werd er besloten dit huis te financieren. Het huis zou de naam krijgen van de mascotte van McDonald´s, namelijk het Ronald McDonald huis.

Ronald McDonaldhuis in Nederland

Het eerste logeerhuis werd in maart 1985 geopend door prinses Margriet. Het werd gebouwd aan de Spinozastraat in Amsterdam en lag dicht bij het toenmalige Emma Kinderziekenhuis. Het was niet alleen het eerste huis in Nederland, maar het eerste in heel Europa.

Professor dokter Tom Voûte was in het begin van de 80er jaren van de vorige eeuw op werkbezoek in Amerikia. Hier kwam hij in contact met een Ronald McDonald huis. Zo´n huis was volgens hem heel erg noodzakelijk in Nederland. McDonald´s Nederland zegde financiële steun toe, terwijl het zelf nog geen winst maakte.

Inmiddels zijn er 13 Ronald McDonald huizen in Nederland, allen op loopafstand van academische ziekenhuizen. Ook zijn er sinds 2002 plannen van het Kinderfonds om huizen op te gaan zetten bij behandel- en verpleeginstellingen zoals onder andere het revalidatiecentra Groot Klimmendaal in Arnhem en de Stichting Revalidatie Limburg in Valkenburg (de regenboog vallei).
Het kinderfonds doet dit zonder overheidssubsidie.
In 2006 kwamen plannen op tafel voor de ontwikkeling van Ronald McDonald Centre Only Friends. Hier moeten kinderen uit de regio groot Amsterdam kunnen sporten en spelen.

Hoe komt men in een huis?

Een verblijf in het Ronald McDonaldhuis kan op de eerste dag van opname worden aangevraagd bij de verpleegkundige. Deze kan naar het huis bellen om te vragen of er ruimte is om een kamer te reserveren. De mogelijkheid bestaat om te blijven tot aan het einde van een behandeling en het kind naar huis mag.

In de kamer kunnen maximaal 2 kinderbedjes of stretchers voor broertjes en/of zusjes worden bijgeplaatst. Bedlinnen en handdoeken zijn in de kamer aanwezig. Er dient een vergoeding van € 12,50 per dag betaald te worden, ongeacht het aantal personen.

Wat biedt het Ronald McDonald huis?

Het is een huis net zoals bijna iedereen heeft, de gasten kunnen gebruik maken van:
  • De gastenkamer, voorzien van bedden, kast, tafel en stoelen, telefoon en tv.
  • Elke gastenkamer heeft zijn eigen badkamer en toilet
  • Huiskamer(s) waar iedereen gezellig kan zitten waar eventueel ook spelletjes gedaan kunnen worden.
  • Keuken(s) waar zelf gekookt kan worden
  • Wasmachine(s) en wasdroger(s)
  • Werkkast met schoonmaakgerei
  • Tuin of dakterras

Ronald McDonald anno 2007

In september 2007 wordt de Ronald McDonald Kindervallei in Houtem geopend. Hier kan een gezin waar een gehandicapt kind aanwezig is vakantie vieren. Ook bestaat de mogelijkheid tijdens revalidatie en therapie hier te logeren. De vallei is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser uit Oostenrijk.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Home Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsHome Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders en om geld voor Ronald McDonaldhuizen in te zamelen wordt er jaarlijks in juni…
Het Ronald McDonald KinderfondsHet Ronald McDonald KinderfondsHet Ronald McDonald Kinderfonds helpt gezinnen met ernstig zieke of gehandicapte kinderen. Naast de vijftien Ronald McDo…
Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?McDonald's heeft veel klanten over de hele wereld. Dit geeft bulten afval met zich mee. Hoe gaat McDonald's daar mee om?…
Ronald McDonald Kindervallei, ValkenburgRonald McDonald Kindervallei, ValkenburgEven een weekendje of een weekje weg met het gezin. Makkelijk toch? Nou, niet als een kind in het gezin ziek is of een h…

"Photoshoppen aan de werkelijkheid" maakt vrouwen onzeker?"Photoshoppen aan de werkelijkheid" maakt vrouwen onzeker?"Photoshoppen aan de werkelijkheid" zou een negatief effect hebben op het zelfbeeld van vrouwen. Met digitale fotografie…
Basisstappen besluitvormingsprocesBasisstappen besluitvormingsprocesBasisstappen in Besluitvorming. Overeenstemming in besluit-vorming door een groep is in principe wel een mogelijk en haa…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 31-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.