Het Ronald McDonald Kinderfonds
Het Ronald McDonald Kinderfonds helpt gezinnen met ernstig zieke of gehandicapte kinderen. Naast de vijftien Ronald McDonaldhuizen zijn er inmiddels ook Ronald McDonaldhuiskamers waar ouders en zieke kinderen zich even terug kunnen trekken. Ook organiseert het fonds vakanties en sportlocaties voor zieke en gehandicapte kinderen. Waarom is het belangrijk dit goede doel te steunen?
Historie
In 1974 werd in Philadelphia (Amerika) het allereerste Ronald McDonaldhuis geopend. Dit ontstond uit een samenwerking tussen de oncoloog dr. Aedrey Evans en de fastfoodketen McDonald's. Dr. Evans merkte dat er een behoefte was onder ouders van ernstig zieke kinderen om dichtbij hun kinderen te kunnen verblijven gedurende hun opname in het ziekenhuis. Een logeerhuis zou voor hen een uitkomst zijn. Dr. Evans ging op zoek naar een sponsor en McDonald's wilde hier graag aan meewerken. Ze spraken af dat het logeerhuis de naam Ronald McDonald zou gaan heten, net als de clown van McDonald's. Er kwamen als snel meer huizen, zowel in Amerika als in de rest van de wereld.
Ronald McDonaldhuizen in Nederland
De Nederlandse kinderkankerspecialist Dr. Tom Voûte, maakte in de jaren ’80 kennis met het fenomeen Ronald McDonaldhuis in Amerika. Hij vond dat er ook een Ronald McDonaldhuis in Nederland moest komen. Hij overtuigt McDonald's in Nederland van de noodzaak van zo’n logeerhuis en zo kwam het dat in 1985 het allereerste Ronald McDonaldhuis in Amsterdam werd geopend door Prinses Margriet. Al snel volgde er meer huizen in Nederland. Inmiddels zijn er 15 Ronald McDonaldhuizen in de volgende plaatsen:
- AMC Amsterdam
- Amsterdam VU huis
- Arnhem
- Barendrecht
- Den Haag
- Friesland
- Groningen
- Leiden
- Maastricht
- Nijmegen
- Sophia Rotterdam
- Tilburg
- Zuid-Oost Brabant (bij het Maxima Medisch Centrum)
- Zwolle
Ouders van zieke kinderen kunnen via de afdeling van het ziekenhuis een aanvraag doen voor het overnachten in een Ronald McDonaldhuis. Gezinnen kunnen hier voor 15 euro oper nacht logeren. Dit bedrag kan zo laag gehouden worden door de giften van sponsors en donateuren. In een Ronald McDonaldhuis heeft een gezin privacy op hun kamer, maar kunnen ze ook hun verhaal kwijt aan de andere ouders of vrijwilligers in de gemeenschappelijke ruimte. Er zijn vrijwilligers aanwezig die de ruimte schoonmaken en klaar staan voor een praatje.
Ronald McDonald huiskamers
Naast de logeerhuizen zijn er sinds 2006 ook Ronald McDonaldhuiskamers in verschillende ziekenhuizen aanwezig. Als je kind langdurig of vaak in het ziekenhuis ligt, kan het in de huiskamer even ontsnappen aan de ziekenhuissfeer. Ouders kunnen hier rustig een krantje lezen of in contact komen met lotgenoten. Ook kunnen gezinnen hier bijvoorbeeld even samen spelen tussen de behandelingen door.
Overdag zijn de huiskamers geopend voor gezinnen met kinderen die behandeld worden in het ziekenhuis of instelling. Het maakt hierbij niet uit of het gezin logeert in een Ronald McDonaldhuis. Door de giften van sponsors en ambassadeurs kunnen de gezinnen gratis gebruik maken van de huiskamers.
In Nederland zijn de volgende huiskamers:
- Friesland
- Kinderstad (Amsterdam VU)
- Leiden
- Nijmegen
- Parade (AMC Amsterdam): in aanbouw
- Sophia Rotterdam
- Utrecht
- Zwolle (Isala Klinieken)
Ronald McDonald Vakantie
Een gezin met een lichamelijk of meervoudig gehandicapt kind kunnen vakantie vieren in een aangepast appartement van Ronald McDonald Vakantie. Zo kunnen deze gezinnen voor een laagdrempelige prijs een fantastische vakantie vieren. De accomodaties staan in Arnhem, Valkenburg aan de Geul en Beetsterzwaag. Doordat er gewerkt wordt met een team van vrijwilligers en een betaalde manager en assistent-manager kunnen de kosten laag gehouden worden.
Ronald Mc Donald Sport
Ronald McDonald Sport ontwikkelt plekken waar kinderen met en zonder handicap elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen sporten.
In Amsterdam-Noord is er een uniek sportcomplex opgericht waar kinderen met een handicap of chronische aandoening vaardiheden leren die ze zelfvertrouwen geven en waarmee ze op straat kunnen spelen. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de motorische ontwikkeling, maar ook aan spelbegrip. Naast de fysieke ontwikkeling worden de kinderen dus ook ondersteund in hun sociale ontwikkeling.
Ambassadeurs
Robert ten Brink, Chantal Janzen en Yvon Jasper zijn de ambassadeurs van het Ronald McDonald Kinderfonds.
Contact
Het Ronald McDonald Kinderfonds kun je via de volgende contactgegevens bereiken:
Ronald McDonald kinderfonds
Postbus 1096
3800 BB Amersfoort
Stationsplein 1
3818 LE Amersfoort
088-2219001
Natuurlijk hebben ze ook een
website . Hierop vind je nog meer informatie over het fonds en hun projecten.
Het fonds steunen
- Donateur:mAls donateur stort je iedere maand een bedrag op de rekening van het fonds. Dit kan al vanaf 5 euro per maand! Naast het feit dat je als donateur een ontzettend goed doel steunt, ontvang je ook vier keer per jaar het magazine [t]Huis, waarin allemaal nieuws over het fonds wordt vermeld.
- Eenmalige gift
- Notarieel schenken en nalaten
- Knuffel geven
- Zelf een actie organiseren
- Een product bestellen op de website
- Vrijwilliger worden
Je kunt het Ronald McDonald Kinderfonds steunen door sponsor te worden, donateur of vrijwilliger. Vanaf 5 euro per maand steun je dit fantastische goede doel. Als vaste donateur ontvang je tevens vier keer per jaar het magazine [t]Huis, waarin al het nieuws over het Ronald McDonald kinderfonds staat. Wil je een eenmalige gift doen? Stort het bedrag dan op rekeningnummer NL27RABO0376125799 t.n.v. Stichting Ronald McDonald Kinderfonds, Amersfoort.