"Photoshoppen aan de werkelijkheid" maakt vrouwen onzeker?

"Photoshoppen aan de werkelijkheid" maakt vrouwen onzeker? "Photoshoppen aan de werkelijkheid" zou een negatief effect hebben op het zelfbeeld van vrouwen. Met digitale fotografie is Photoshoppen een mogelijkheid geworden, waardoor tegenwoordig meerdere foto's zouden zijn bewerkt. Lichaamsdelen zouden worden aangepast en oneffenheden in de huid zouden worden weggewerkt, zodat een perfecte foto kan worden geleverd aan de redactie van de bladen. Deze prachtige foto's zouden mogelijk een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen van vrouwen. Is dit zo?

Photoshop; wat is dat?

Voor het bewerken van foto's is Adobe Photoshop het meest bekende software programma voor zowel de particulier als de ondernemer. Met photoshop kan het beste uit de afbeelding worden gehaald. Zo kunnen oneffenheden worden weg gewerkt en is in principe alles aan te passen, van kleur tot vormgeving. Er zijn verschillende uitgaven;
 • Design Premium
 • Design Standard
 • Web Premium
 • Web Standard
 • Production Premium
 • Master Collection

Het bewerken van foto's met Photoshop, die onder andere geplaatst worden in de diverse mediabladen, zou veelvuldig voorkomen. In de documentaire 'Beperkt Houdbaar' zie je hoe foto's bewerkt kunnen worden en geeft documentaire-maakster Sunny Bergman haar uitgesproken visie op dit fenomeen.

Documentaire van Sunny Bergman 'Beperkt Houdbaar'

In de documentaire 'Beperkt Houdbaar' van Sunny Bergman, zie je hoe foto's bewerkt kunnen worden. Deze documentaire zou veel te weeg hebben gebracht. In de documentaire wordt aandacht besteed aan het gebruik van Photoshop voor het bewerken van professionele foto's. Sunny Bergman geeft aan, dat meerdere foto's tegenwoordig zouden worden bewerkt, alvorens zij worden geplaatst in de bladen. Het gebruik van een programma als Photoshop, doet volgens Bergman afbruik aan de werkelijkheid en realiteit, met verstrekkende gevolgen. Zo zou de vrouw zichzelf vergelijken met dit 'bijna perfecte beeld' van de vrouw zoals te zien in de media, met onzekerheid en een slecht zelfbeeld tot gevolg. Sunny Bergman ergert zich aan 'het heersende beeld van mooie vrouwen, dat steeds minder overeenkomsten vertoont met vrouwen van vlees en bloed'. Heeft Sunny gelijk? Zij is de actie Photoshop-Vrij gestart, met als doel eerlijk zijn over de mate van beeldbewerking. 9 bladen -zoals Yes, Esta, Viva en Top Santé- hebben meegedaan aan deze actie door een logo te plaatsen bij de foto's. Wel of niet bewerkt met Photoshop. Bergman geeft zelf aan, moeite te hebben met het proces van ouder worden. De rimpeltjes in haar gezicht, de lichamelijke nasleep van het krijgen van kinderen en vetrolletjes lijken haar behoorlijk dwars te zitten. Haar tijd als fotomodel is definitief voorbij. Ook het feit dat de bouwvakkers niet meer naar haar fluiten, noemt Sunny een vervelende wetenschap. Volgens haar is dit laatste een bevestiging van het feit dat ze ouder aan het worden is. Heeft deze persoonlijk frustratie, invloed gehad op de wijze waarop haar documentaire tot stand is komen, de inhoud van haar pleidooi en de achterliggende reden van de stichting 'Onbeperkt houdbaar'?

 • Voelt de vrouw zich daadwerkelijk in het algemeen bedreigd en onzeker door de prachtige foto's in bladen als 'Playboy'?
 • Zou de man zich ook bedreigd en onzeker voelen door mooie mannen in de media; zoals de prachtige foto's, mooie reclame's en sexy videoclips?
 • Heeft Photoshoppen echt een negatief effect op het zelfbeeld?
 • Zouden de lezers unaniem de voorkeur geven aan 'echte' foto's met puistjes, oneffenheden en cellulitis?

'Vrouwen kijken naar andere vrouwen ter vergelijking'.

Vrouwen lijken veelal naar andere vrouwen te kijken ter vergelijking. Zowel op straat als op tv en in de bladen. Is zij mooier, slanker, leuker of aantrekkelijker dan ik? En als deze vragen door zichzelf met 'ja' beantwoord kunnen worden, kan dat een negatief effect hebben op het zelfbeeld van de vrouw. Waarom stelt een vrouw zichzelf deze vragen? En waarom is het antwoord te vaak 'ja', terwijl 'nee' de werkelijkheid misschien beter weer zou geven? Wat is überhaupt de toegevoegde waarde van jezelf vergelijken met een ander? Vrouwelijke onzekerheid? Geldt dit voor iedere vrouw? Natuurlijk niet, gelukkig niet. Niet iedere vrouw stelt zichzelf deze vragen en vergelijkt zichzelf met andere vrouwen. Vrouwen kunnen wel degelijk naar andere mooie vrouwen kijken met respect en bewondering voor de schoonheid, zonder zichzelf te vergelijken en zichzelf daardoor minderwaardig te voelen. Daarnaast is het uiterlijk niet de enige kwaliteit die een mens kan bezitten en lijkt Sunny Bergman zich daar enigszins op blind te staren in haar documentaire.

Om een succesvol model te kunnen zijn, is door de eeuwen heen de eigenschap schoonheid nu eenmaal van belang. 'Gephotoshopt' of niet; lezeressen kunnen en moeten zichzelf niet gaan vergelijken met een topmodel. Een ideaalbeeld wordt met deze foto's of videoclips niet gecreëerd. Dagelijks is op straat te zien, wat een gemiddeld uiterlijk is. Indien men zichzelf wil meten aan de kwaliteiten van anderen, moet men vergelijken met de mens op straat. Dit is een algemeen gegeven, bekend bij iedereen. Vrouwen die zichzelf minderwaardig voelen door foto's -bewerkt of niet- in bladen, zouden wellicht moeten gaan werken aan het eigen zelfvertrouwen.

De vrouw zou klagen over het ideaalbeeld zoals vertoond in de media. Klagen mannen ook?

Mede door genoemde documentaire zou het nu een veel besproken onderwerp zijn. "Vele" vrouwen zijn het eens met het initiatief en onderschrijven het negatieve effect van al dan niet bewerkte foto's in bladen en op tv. Anderen vatten deze mening op als 'klagen'. Indien vrouwen daadwerkelijk klagen met betrekking tot het mogelijk creëeren van een foutief ideaalbeeld, klagen mannen dan net zo?
In vele bladen, op tv, in de modewereld en in videoclips zijn mooie mannen te zien. Voor de nieuwe collectie van Calvin Klein worden bijvoorbeeld altijd meerdere mooie mannelijke fotomodellen gevraagd, die mogelijk een ideaalbeeld voor de mannen weergeven. Mooie mannen die produkten vertegenwoordigen en werkzaam zijn als model. Foto's van deze mannen worden waarschijnlijk ook bewerkt met Photoshop. Krijgt de gemiddelde man hier anorexia, boulimia of een slecht zelfbeeld van? Opmerkelijk dat veel mannen in de praktijk niet aan dat ideaalbeeld voldoen. De gemiddelde man met een klein buikje, wordt niet gevraagd om model te staan voor een fashiondesigner. Wordt de gemiddelde man hier onzeker van? Horen wij de mannen hierover klagen? Is er al een stichting opgericht? Wellicht dat Sunny de mannen ook kan betrekken bij haar onderzoek, zodat een meer realistisch beeld kan worden gecreëerd?

"Photoshoppen aan de werkelijkheid" heeft een negatief effect op het zelfbeeld van de vrouw?

Volgens de documentaire van Sunny Bergman 'Beperkt Houdbaar' is dit een vastgesteld feit. In het algemeen lijken andere vrouwen een negatief effect te hebben op het zelfbeeld van de vrouw. De vergelijking van zichzelf met anderen kan op zichzelfstaand een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen. Stop de vergelijking en start met het genieten van kijken naar schoonheid: bewerkt met Photoshop of niet.

 • Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft een negatief effect op het zelfbeeld. De invloeden van buitenaf die dit gevoel van onzekerheid bij sommige vrouwen doen toenemen, zoals foto's van mooie vrouwen, mooie vrouwen op straat, in videoclips etc., zijn niet de oorzaak van deze onzekerheid.
 • "Photoshoppen aan de werkelijkheid" heeft geen negatief effect op het zelfbeeld van de vrouw.
 • Trots zijn op eigen kwaliteiten, in plaats van jaloers en onzeker te zijn om kwaliteiten van een ander, heeft een positief effect op het zelfbeeld van ieder mens.
© 2007 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen lijden onder schoonheidsideaalBijna alle vrouwen herkennen dit wel. Je zapt thuis in je luie stoel met een bak chips en er verschijnt een cosmetische…
Plastische chirurgie: De druk op de vrouwenInmiddels is de documentaire van Sunny Bergman redelijk bekend. Haar documentaire gaat over vrouwen die onzeker gemaakt…
Waarom vrouwen willen afvallenWaarom vrouwen willen afvallenLoop eens een willekeurige vrouwen- of meisjeskleedkamer binnen en het gesprek gaat gegarandeerd over gewicht en afvalle…
Wat is het ideale vrouwenfiguur?Wat is het ideale vrouwenfiguur?Het ideale vrouwenfiguur is iets waarover meningen kunnen verschillen en in principe persoonlijk zou moeten zijn. Toch z…
McDonald, Ronald McDonaldMcDonald's, het wereldberoemde fastfoodrestaurant, heeft een geweldige mascotte. In 1963 kwam de clown Ronald McDonald o…
Bronnen en referenties
 • 'Beperkt Houdbaar' . info
Reacties

Sabrina, 11-03-2009
Omdat je in je reactie veel gebruik maakt van drogredenaties (waaronder een argumentum ad populum: ""het geldt voor velen dat ze liever naar een lekkere vrouw kijken dan naar een lelijke" - is dat zo?) wordt het voor mij lastig om uitvoerig inhoudelijk in te gaan op wat je zegt, al heb ik er wel een paar dingen uitgelicht:

Dat ons blanke schoonheidsideaal vooral op slankheid gericht is, neemt niet weg dat het voor de Afro-Amerikaanse samenleving vooral de ronde vrouw is die de stempel "perfect" mag dragen. In die samenleving maken meisjes zich juist druk over een te smalle kont en trainen ze om die dikker te maken. Eveneens een ideaal. Dat wij dit hier op tv zien is simpelweg een resultaat van de globalisering van de wereld. Je opmerking over hiphopvideo's is dus niet ter zake doende.

Verder zijn de zogenaamde "natural beauties" uit de Dove reclames helemaal niet zo natural. Er gaan alsnog uren make-up-, haar- en lichtwerk aan vooraf om de zogenaamde nude-look te creëren.

Ten slotte verwar je wat ik bedoel met "ongepolijste, onopgesmukte, bijzondere schoonheden" met lelijkheid. Wat ik bedoel zijn mensen die door hun opvallende uiterlijk door piercingkeuze, uitstraling of juist bepaalde oneffenheden die hen charmant maken, aantrekkelijk zijn. En dat we dát als standaard krijgen en niet als positieve uitzondering. Niet het "Ken en Barbie - 13 in een dozijn"-uiterlijk, waarvan ik me afvraag wat er toch zo bijzonder aan is. Alles blijft een vergankelijk schoonheidsideaal wat over 100 jaar wellicht weer totaal tegenovergesteld is. Jammer dat niet iedereen dit doorheeft.

Je oplossing wat betreft opvoeding vind ik ten slotte goed, maar ik blijf erbij dat o.a. de politiek hier een vinger aan de pols moet houden. Initiatieven zoals "Beperkt houdbaar" zijn in mijn ogen geweldig omdat het ons bewust maakt van de onredelijkheid, onechtheid (het is immers puur computerbewerking wat je ziet) en vergankelijkheid van schoonheidsidealen en ik hoop persoonlijk nog altijd op een duidelijkere uiteenzetting van de derde feministische golf.

Verder kan ik niet op je stuk reageren omdat je niet echt inhoudelijk op mijn punt ingaat maar vooral je eigen denkbeelden nog eens verduidelijkt. Een discussie heeft dan weinig zin dus ik wil het graag hierbij beëindigen. Laten we het houden op een duidelijk verschil in meningen! Reactie infoteur, 11-03-2009
Beste Sabrina,

Je hebt mn reactie niet goed gelezen/begrepen. Lees het nog eens rustig door. Hopelijk begrijp je de inhoud dan wel. In jouw reactie ga je kort door de bocht met betrekking tot mijn reactie en trek je vervolgens onjuiste conclusies.

Veel succes met het lezen van de Margriet en Libelle.

Met vriendelijke groet,
Alexandra

Sabrina, 10-03-2009
Wat de auteur beschrijft gaat niet zo zeer over psychologie maar over logica. Het stuk bespreekt de vraag of de oorzaak van vrouwelijke onzekerheid bij foto's ligt. Als je het in dat perspectief bekijkt dan zijn foto's an sich inderdaad geen directe aanleiding tot onzekerheid. Het is niet zo dat wanneer men naar een foto van een mooier iemand kijkt (of diegene na al die make-up en trucage terecht mooier is laat ik even achterwege), men "opeens", zonder verdere aanleiding, zich lelijk en niet de moeite waard voelt. Hiervoor moeten er al een aantal basissen zijn gelegd in het karakter, door opvoeding, ervaringen of aangeboren aanleg.

Waar de auteur echter aan voorbij gaat is dat dat karakter, die basis, wel degelijk gevormd wordt door wat men tijdens het opgroeien om zich heen ziet. Als er als jongere constant beelden van "perfecte" vrouwen op je afgevuurd worden en bijna al je leeftijdsgenoten zich hier aan spiegelen, sta je vaak nog niet sterk genoeg in je schoenen om fictie van realiteit te onderscheiden. Het zelfbewustzijn en de introspectie die er aan te pas komen om het schoonheidsideaal te kunnen "doorprikken" en realistisch te kunnen kijken naar je lichaam, zeggen iets over je wereldintelligentie en geestelijke groei. Zoiets komt pas op latere leeftijd en helaas beschikken ook veel volwassen vrouwen nog niet altijd over deze gave.

Dat de auteur dit punt inmiddels wel bereikt heeft, vind ik erg fijn om te lezen (weer een vrouw die zich afzet tegen het irreële ideaal) en ze heeft het ook bij het juiste eind als ze zegt dat een foto je niet onzeker zou moeten maken en dat het je eigen instelling is die dat veroorzaakt. Dit wil echter niet zeggen dat we iedereen die (nog) niet door het neppe modewereldje heen kan prikken, moeten forceren om ons standpunt in te zien en dat wanneer ze dit nog niet kunnen door leeftijd of te weinig kennis van de wereld, ze simpelweg geen recht van spreken hebben. Tot het moment waarop ze dit zelf kunnen (dankzij aandacht in de media, onderwijs, of realiteitsonderschriften bij reclames) kan het geen kwaad om de opgroeiende jongeren (en volwassen vrouwen) een wat realistischer beeld voor te schotelen van wat schoonheid nu eigenlijk is. Want eerlijk gezegd zou het voor mij een behoorlijke verademing zijn als we eens wat meer ongepolijste, onopgesmukte, bijzondere schoonheden (man én vrouw) op de abri?s en billboards zouden tegenkomen in plaats van platgepainte computerplaatjes die al lang niet meer op mensen lijken. Reactie infoteur, 10-03-2009
Beste Sabrina,

Bedankt voor uw reactie.

U geeft aan dat de 'basis', het karakter, gevormd wordt door wat men tijdens het opgroeien om zich heen ziet. En dan doelt u met name op de onzekerheid.

Het afvuren van 'perfecte' vrouwen. Opvallend vind ik, dat bijvoorbeeld videoclips worden aangedragen bij de perceptie van het afvuren van 'perfecte' vrouwen. Grappig is juist dat de gemiddeld HipHop videoclip, vrouwen laat zien met enorm dikke kontjes en rondingen, wat geenszins perfect is, maar wel als 'lekker' wordt ervaren (en terecht in mijn optiek). Er is geen sprake van perfectie, het is maar net hoe je er naar kijkt. Je kunt onzeker en jaloers worden van die dikke kont in een hiphopvideo, alsook op die magere benen in een andere videoclip of op de gephotoshopte foto.

Dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van de genoemde documentaire, waarin werd beweerd dat photoshoppen aan de werkelijkheid, vrouwen onzeker maakt.

Mijn standpunt zoals gemeld in dit artikel is: nee, photoshoppen aan de werkelijkheid maakt niet onzeker. Allerlei andere zaken, die men bijvoorbeeld zoals u meldt in de 'basis' en het karakter heeft meegekregen, kunnen tot onzekerheid leiden, maar het photoshoppen an sich, maakt vrouwen in het algemeen niet onzeker. Daarnaast stoor ik me aan het feit dat mensen zoals die documentaire-maakster, denkt te kunnen spreken voor alle vrouwen. Dat álle vrouwen onzeker worden van photoshoppen en videoclips.

Een bepaalde groep voelt zich onzeker, een andere groep weer niet. Zo gaat dat met alles in het leven. Niets is te generaliseren, niets is algemeen en voor iedereen geldend. Zeker niet zoiets als onzekerheid.

Ik ben er dan ook niet op tegen dat er gephotoshopped wordt. Ook ben ik niet tegen videoclips met lekkere meiden. Sex verkoopt, dus wordt dat gebruikt. Logisch ook. Ik kijk trouwen zelf ook liever naar een lekkere meid in een videoclip, dan naar een in mijn optiek lelijke meid.
Geldt dat niet voor velen?

We zien overigens in reclames al lang weer onopgesmukte vrouwen, zoals u aangeeft te willen zien. Maar misschien vallen die minder op, zodat velen dat niet doorhebben? Ook in videoclips zijn best vaak vrouwen te zien, die in algemene opinie niet als knap worden ervaren. Maar die worden niet snel onthouden, dus snel vergeten. Kijk maar eens een paar dagen videoclips, dan is te zien dat het allemaal best meevalt en er allerlei soorten én maten vrouwen voorbij komen.

Nog even over de 'basis' zoals karakter, opvoeding, ervaringen en aangeboren aanleg:
Als moeders nu eens wat meer open en eerlijk communiceren met de dochters en zelf wat sterker in de schoenen gaan staan vóór ze aan kinderen beginnen, scheelt dat al een hoop onzekerheid. Als vervolgens de dochter met een stuk meer zekerheid relaties aangaat is de kans op schade en onzekerheid ook kleiner. Krampachtige opvoeding blijft een vicieuze cirkel en doet meer schade dan een gephotoshopte foto of een videoclip.

Met vriendelijke groet.

Eva, 05-02-2009
Het is meteen duidelijk dat dit artikel door een man is geschreven. Mensen zijn geconditioneerd om zichzelf met anderen en afbeeldingen van anderen te vergelijken. Maar dat mannen minder beinvloed worden door het schoonheids ideaal heeft niks te maken met dat vrouwen dat wel worden.
Mannen worden op andere kwaliteiten beoordeeld dan vrouwen. Het is belangrijker dat je succesvol bent dan aantrekkelijk. Ook zijn er veel voorbeelden van 'sexy' mannen die niet perfect of jong zijn, zoals george clooney.
Ook worden sporen van ouder worden, littekens, oneffenheden bij mannen vaak als sexy bestempeld. Terwijl je bij vrouwen geen reclame zult zien met een vrouw ouder dan 30 jaar, of het moet voor waspoeder zijn.
Ik zou nog maar eens goed nadenken over het schoonheidsideaal en of je mannen en vrouwen zomaar met elkaar wilt gaan vergelijken. Lees bijvoorbeeld 'The Beauty Myth' van Naomi Wolf eens.

Groeten, Eva Reactie infoteur, 05-02-2009
Beste Eva,

Ik, de auteur van dit artikel, ben een vrouw.
Alexandra, aangenaam.

Mijn mening, als vrouw, is dus niet gelijk aan uw mening.
Ik verwerp dan ook uw conclusie. Ook verwerp ik de gedachte dat vrouwen in het algemeen, zich onzeker voelen door het photoshoppen.

Het is slechts een bepaalde groep vrouwen, dat zich bedreigd voelt door het photoshoppen. Maar in mijn optiek voelen diezelfde vrouwen zich ook bedreigd door 'mooie' vrouwen in het echt. Een mooie vrouw op straat, die zich goed kleedt, is voor diezelfde groep vrouwen reeds een bedreiging. Dat heeft dus niets met photoshoppen te maken.

Zelfverzekerdheid van een vrouw, kan voor diezelfde groep vrouwen ook al als bedreiging voelen. En dan hoeft de zelfverzekerde vrouw niet eens 'mooi' te zijn in de algemene opinie.

Photoshoppen aan de werkelijkheid maakt vrouwen onzeker? Nee. Games en videoclips maken jongens agressief? Nee.

Wie zich bedreigd voelt of onzeker door gephotoshopte vrouwen, is gewoon onzeker over zichzelf en kan fictie niet van waarheid onderscheiden door een probleem dat bij zichzelf ligt.

Vergeet niet, dat de mannen die jij omschrijft door de vróuwen aantrekkelijk gevonden worden. Dit is niet door de man gecreërd, maar door de vrouwen zelf. Dat kan dus geen kritiekpunt zijn.
En vrouwen die 40+ zijn, zich goed verzorgen en niet 50kg te zwaar zijn, worden door veel mannen -ook jongere mannen- vaak heel aantrekkelijk gevonden.

Zelfverzekerd zijn is aantrekkelijk in het algemeen. En zelfverzekerdheid is niet aan leeftijd gebonden.

Met vriendelijke groet,
Alexandra

Alex (41 artikelen)
Laatste update: 15-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.