Sabrina, 11-03-2009
Omdat je in je reactie veel gebruik maakt van drogredenaties (waaronder een argumentum ad populum: ""het geldt voor velen dat ze liever naar een lekkere vrouw kijken dan naar een lelijke" - is dat zo?) wordt het voor mij lastig om uitvoerig inhoudelijk in te gaan op wat je zegt, al heb ik er wel een paar dingen uitgelicht:
Dat ons blanke schoonheidsideaal vooral op slankheid gericht is, neemt niet weg dat het voor de Afro-Amerikaanse samenleving vooral de ronde vrouw is die de stempel "perfect" mag dragen. In die samenleving maken meisjes zich juist druk over een te smalle kont en trainen ze om die dikker te maken. Eveneens een ideaal. Dat wij dit hier op tv zien is simpelweg een resultaat van de globalisering van de wereld. Je opmerking over hiphopvideo's is dus niet ter zake doende.
Verder zijn de zogenaamde "natural beauties" uit de Dove reclames helemaal niet zo natural. Er gaan alsnog uren make-up-, haar- en lichtwerk aan vooraf om de zogenaamde nude-look te creëren.
Ten slotte verwar je wat ik bedoel met "ongepolijste, onopgesmukte, bijzondere schoonheden" met lelijkheid. Wat ik bedoel zijn mensen die door hun opvallende uiterlijk door piercingkeuze, uitstraling of juist bepaalde oneffenheden die hen charmant maken, aantrekkelijk zijn. En dat we dát als standaard krijgen en niet als positieve uitzondering. Niet het "Ken en Barbie - 13 in een dozijn"-uiterlijk, waarvan ik me afvraag wat er toch zo bijzonder aan is. Alles blijft een vergankelijk schoonheidsideaal wat over 100 jaar wellicht weer totaal tegenovergesteld is. Jammer dat niet iedereen dit doorheeft.
Je oplossing wat betreft opvoeding vind ik ten slotte goed, maar ik blijf erbij dat o.a. de politiek hier een vinger aan de pols moet houden. Initiatieven zoals "Beperkt houdbaar" zijn in mijn ogen geweldig omdat het ons bewust maakt van de onredelijkheid, onechtheid (het is immers puur computerbewerking wat je ziet) en vergankelijkheid van schoonheidsidealen en ik hoop persoonlijk nog altijd op een duidelijkere uiteenzetting van de derde feministische golf.
Verder kan ik niet op je stuk reageren omdat je niet echt inhoudelijk op mijn punt ingaat maar vooral je eigen denkbeelden nog eens verduidelijkt. Een discussie heeft dan weinig zin dus ik wil het graag hierbij beëindigen. Laten we het houden op een duidelijk verschil in meningen!
Reactie infoteur, 11-03-2009
Beste Sabrina,
Je hebt mn reactie niet goed gelezen/begrepen. Lees het nog eens rustig door. Hopelijk begrijp je de inhoud dan wel. In jouw reactie ga je kort door de bocht met betrekking tot mijn reactie en trek je vervolgens onjuiste conclusies.
Veel succes met het lezen van de Margriet en Libelle.
Met vriendelijke groet,
Alexandra
Sabrina, 10-03-2009
Wat de auteur beschrijft gaat niet zo zeer over psychologie maar over logica. Het stuk bespreekt de vraag of de oorzaak van vrouwelijke onzekerheid bij foto's ligt. Als je het in dat perspectief bekijkt dan zijn foto's an sich inderdaad geen directe aanleiding tot onzekerheid. Het is niet zo dat wanneer men naar een foto van een mooier iemand kijkt (of diegene na al die make-up en trucage terecht mooier is laat ik even achterwege), men "opeens", zonder verdere aanleiding, zich lelijk en niet de moeite waard voelt. Hiervoor moeten er al een aantal basissen zijn gelegd in het karakter, door opvoeding, ervaringen of aangeboren aanleg.
Waar de auteur echter aan voorbij gaat is dat dat karakter, die basis, wel degelijk gevormd wordt door wat men tijdens het opgroeien om zich heen ziet. Als er als jongere constant beelden van "perfecte" vrouwen op je afgevuurd worden en bijna al je leeftijdsgenoten zich hier aan spiegelen, sta je vaak nog niet sterk genoeg in je schoenen om fictie van realiteit te onderscheiden. Het zelfbewustzijn en de introspectie die er aan te pas komen om het schoonheidsideaal te kunnen "doorprikken" en realistisch te kunnen kijken naar je lichaam, zeggen iets over je wereldintelligentie en geestelijke groei. Zoiets komt pas op latere leeftijd en helaas beschikken ook veel volwassen vrouwen nog niet altijd over deze gave.
Dat de auteur dit punt inmiddels wel bereikt heeft, vind ik erg fijn om te lezen (weer een vrouw die zich afzet tegen het irreële ideaal) en ze heeft het ook bij het juiste eind als ze zegt dat een foto je niet onzeker zou moeten maken en dat het je eigen instelling is die dat veroorzaakt. Dit wil echter niet zeggen dat we iedereen die (nog) niet door het neppe modewereldje heen kan prikken, moeten forceren om ons standpunt in te zien en dat wanneer ze dit nog niet kunnen door leeftijd of te weinig kennis van de wereld, ze simpelweg geen recht van spreken hebben. Tot het moment waarop ze dit zelf kunnen (dankzij aandacht in de media, onderwijs, of realiteitsonderschriften bij reclames) kan het geen kwaad om de opgroeiende jongeren (en volwassen vrouwen) een wat realistischer beeld voor te schotelen van wat schoonheid nu eigenlijk is. Want eerlijk gezegd zou het voor mij een behoorlijke verademing zijn als we eens wat meer ongepolijste, onopgesmukte, bijzondere schoonheden (man én vrouw) op de abri?s en billboards zouden tegenkomen in plaats van platgepainte computerplaatjes die al lang niet meer op mensen lijken.
Reactie infoteur, 10-03-2009
Beste Sabrina,
Bedankt voor uw reactie.
U geeft aan dat de 'basis', het karakter, gevormd wordt door wat men tijdens het opgroeien om zich heen ziet. En dan doelt u met name op de onzekerheid.
Het afvuren van 'perfecte' vrouwen. Opvallend vind ik, dat bijvoorbeeld videoclips worden aangedragen bij de perceptie van het afvuren van 'perfecte' vrouwen. Grappig is juist dat de gemiddeld HipHop videoclip, vrouwen laat zien met enorm dikke kontjes en rondingen, wat geenszins perfect is, maar wel als 'lekker' wordt ervaren (en terecht in mijn optiek). Er is geen sprake van perfectie, het is maar net hoe je er naar kijkt. Je kunt onzeker en jaloers worden van die dikke kont in een hiphopvideo, alsook op die magere benen in een andere videoclip of op de gephotoshopte foto.
Dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van de genoemde documentaire, waarin werd beweerd dat photoshoppen aan de werkelijkheid, vrouwen onzeker maakt.
Mijn standpunt zoals gemeld in dit artikel is: nee, photoshoppen aan de werkelijkheid maakt niet onzeker. Allerlei andere zaken, die men bijvoorbeeld zoals u meldt in de 'basis' en het karakter heeft meegekregen, kunnen tot onzekerheid leiden, maar het photoshoppen an sich, maakt vrouwen in het algemeen niet onzeker. Daarnaast stoor ik me aan het feit dat mensen zoals die documentaire-maakster, denkt te kunnen spreken voor alle vrouwen. Dat álle vrouwen onzeker worden van photoshoppen en videoclips.
Een bepaalde groep voelt zich onzeker, een andere groep weer niet. Zo gaat dat met alles in het leven. Niets is te generaliseren, niets is algemeen en voor iedereen geldend. Zeker niet zoiets als onzekerheid.
Ik ben er dan ook niet op tegen dat er gephotoshopped wordt. Ook ben ik niet tegen videoclips met lekkere meiden. Sex verkoopt, dus wordt dat gebruikt. Logisch ook. Ik kijk trouwen zelf ook liever naar een lekkere meid in een videoclip, dan naar een in mijn optiek lelijke meid.
Geldt dat niet voor velen?
We zien overigens in reclames al lang weer onopgesmukte vrouwen, zoals u aangeeft te willen zien. Maar misschien vallen die minder op, zodat velen dat niet doorhebben? Ook in videoclips zijn best vaak vrouwen te zien, die in algemene opinie niet als knap worden ervaren. Maar die worden niet snel onthouden, dus snel vergeten. Kijk maar eens een paar dagen videoclips, dan is te zien dat het allemaal best meevalt en er allerlei soorten én maten vrouwen voorbij komen.
Nog even over de 'basis' zoals karakter, opvoeding, ervaringen en aangeboren aanleg:
Als moeders nu eens wat meer open en eerlijk communiceren met de dochters en zelf wat sterker in de schoenen gaan staan vóór ze aan kinderen beginnen, scheelt dat al een hoop onzekerheid. Als vervolgens de dochter met een stuk meer zekerheid relaties aangaat is de kans op schade en onzekerheid ook kleiner. Krampachtige opvoeding blijft een vicieuze cirkel en doet meer schade dan een gephotoshopte foto of een videoclip.
Met vriendelijke groet.
Eva, 05-02-2009
Het is meteen duidelijk dat dit artikel door een man is geschreven. Mensen zijn geconditioneerd om zichzelf met anderen en afbeeldingen van anderen te vergelijken. Maar dat mannen minder beinvloed worden door het schoonheids ideaal heeft niks te maken met dat vrouwen dat wel worden.
Mannen worden op andere kwaliteiten beoordeeld dan vrouwen. Het is belangrijker dat je succesvol bent dan aantrekkelijk. Ook zijn er veel voorbeelden van 'sexy' mannen die niet perfect of jong zijn, zoals george clooney.
Ook worden sporen van ouder worden, littekens, oneffenheden bij mannen vaak als sexy bestempeld. Terwijl je bij vrouwen geen reclame zult zien met een vrouw ouder dan 30 jaar, of het moet voor waspoeder zijn.
Ik zou nog maar eens goed nadenken over het schoonheidsideaal en of je mannen en vrouwen zomaar met elkaar wilt gaan vergelijken. Lees bijvoorbeeld 'The Beauty Myth' van Naomi Wolf eens.
Groeten, Eva
Reactie infoteur, 05-02-2009
Beste Eva,
Ik, de auteur van dit artikel, ben een vrouw.
Alexandra, aangenaam.
Mijn mening, als vrouw, is dus niet gelijk aan uw mening.
Ik verwerp dan ook uw conclusie. Ook verwerp ik de gedachte dat vrouwen in het algemeen, zich onzeker voelen door het photoshoppen.
Het is slechts een bepaalde groep vrouwen, dat zich bedreigd voelt door het photoshoppen. Maar in mijn optiek voelen diezelfde vrouwen zich ook bedreigd door 'mooie' vrouwen in het echt. Een mooie vrouw op straat, die zich goed kleedt, is voor diezelfde groep vrouwen reeds een bedreiging. Dat heeft dus niets met photoshoppen te maken.
Zelfverzekerdheid van een vrouw, kan voor diezelfde groep vrouwen ook al als bedreiging voelen. En dan hoeft de zelfverzekerde vrouw niet eens 'mooi' te zijn in de algemene opinie.
Photoshoppen aan de werkelijkheid maakt vrouwen onzeker? Nee. Games en videoclips maken jongens agressief? Nee.
Wie zich bedreigd voelt of onzeker door gephotoshopte vrouwen, is gewoon onzeker over zichzelf en kan fictie niet van waarheid onderscheiden door een probleem dat bij zichzelf ligt.
Vergeet niet, dat de mannen die jij omschrijft door de vróuwen aantrekkelijk gevonden worden. Dit is niet door de man gecreërd, maar door de vrouwen zelf. Dat kan dus geen kritiekpunt zijn.
En vrouwen die 40+ zijn, zich goed verzorgen en niet 50kg te zwaar zijn, worden door veel mannen -ook jongere mannen- vaak heel aantrekkelijk gevonden.
Zelfverzekerd zijn is aantrekkelijk in het algemeen. En zelfverzekerdheid is niet aan leeftijd gebonden.
Met vriendelijke groet,
Alexandra