Wat zijn babyboomers en wat hebben ze betekend?

Wat zijn babyboomers en wat hebben ze betekend? Er wordt vaak over de babyboomers gesproken. Maar wie zijn dat eigenlijk? En waarom worden babyboomers zo genoemd? De groep wordt vaak ter sprake gebracht en heeft dus blijkbaar veel betekend voor Nederland. Maar wat betekende de generatie van de babyboomers precies voor Nederland? En waarom werkten ze zo hard, terwijl ze zelf de oorlog niet hebben meegemaakt. En waarom had hun generatie ook te maken met een veel vrijere moraal dan de generaties ervoor en zelfs erna?

Wat zijn babyboomers?

Direct na de oorlog was het aantal geboorten in Nederland veel groter dan daarvoor. Veel gezinnen hadden hun familieplanning voor zover mogelijk in de ijskast gezet in die moeilijke tijd. Toen de oorlog was afgelopen vonden heel veel mensen dat een zwangerschap weer kon en werden er dus heel veel kinderen geboren. Na die explosie van geboortes liep het aantal kinderen dat werd geboren ook al snel weer terug, maar tot ongeveer 1968 bleven er toch veel kinderen komen. Babyboomers zijn de mensen die tot 1953 zijn geboren.

Welke gevolgen had de babyboom voor Nederland?

De babyboom of te wel de explosie van geboortes van na 1945 tot 1952 had nogal wat gevolgen. Er was op dat moment al woningnood, maar door de aanwas van de bevolking werd die alleen nog maar groter. Ook moesten er veel meer scholen bijkomen of lagere scholen, middelbare scholen en hoger onderwijs moest uitbreiden om aan de vraag te voldoen. Tegenwoordig is het voor bijvoorbeeld pensioenfondsen een uitdaging om die hele groep toen geboren kinderen een goede oude dag te kunnen bezorgen in financieel opzicht.

De rol van de babyboomers: ze kwamen massaal in opstand

Toen de kinderen die in de periode 1945 - 1953 eenmaal volwassen waren geworden keerde een groot deel van hen zich tegen de toen heersende moraal en verzuiling. De babyboomers kwamen massaal in opstand tegen de gevestigde orde. Dit had nogal wat consequenties. Het gevolg was onder meer:
  • Vrije seks
  • Ontkerkelijking
  • Ontzuiling

Babyboomers werkten hard aan de wederopbouw van Nederland

Ondanks hun rebelse houding, moesten diezelfde babyboomers ook veel doen om de wederopbouw van het naoorlogse Nederland te bewerkstelligen. De generatie die dus voor vernieuwing was, moest vooral keihard werken om Nederland weer datgene te geven wat nodig was voor een goede economie. Toen die klus eenmaal geklaard was kwam de wens tot vernieuwing onder de babyboomers echter tien maal zo groot terug.

Babyboomers hebben zelf de oorlog niet meegemaakt, maar wel de gevolgen ervan ondervonden

Karakteristiek aan de generatie van de babyboomers is wel dat ze zelf weliswaar de oorlog niet hebben meegemaakt, maar toch echt kinderen van die oorlog zijn. De oorlog heeft hen gevormd, omdat ze in hun jeugd allemaal de sporen er van zagen of meedroegen. Het waren kinderen van ouders die te werk zijn gesteld in Duitsland, kinderen van NSB-ers, kinderen van Joden die in groten getale omkwamen of kinderen van ouders die amper te eten hadden. De babyboomers waren bovendien ook mensen die na diezelfde oorlog vragen gingen stellen. Want het is een feit dat de Duitsers tijdens diezelfde oorlog wel in staat werden gesteld om miljoenen Joden af te voeren en te vermoorden, zonder dat de ouders van de babyboomers daar heel veel tegen hebben gedaan.

Babyboomers hebben alles gezien: van armoede tot grote welvaart

De grote generatie van de babyboomers heeft door de tijd waarin ze zijn geboren alle facetten van de welvaart meegemaakt. Toen ze werden geboren was het vaak armoede troef. De kleren die ze aanhadden waren vaak van anderen. Toen ze volwassen werden en zelf gingen werken kon de weelde echter niet op en hadden de meeste leden van deze groep al snel zelf een auto en een eigen woning of huurwoning. Tegenwoordig is het de generatie die zich bedient van alle moderne gemakken. Van de computer tot de mobiele telefoon.

Babyboomers, vrije seks en veranderende relaties

Naast dat babyboomers op financieel/economisch gebied heel veel zagen veranderen, was hun generatie ook de generatie van de vrijere mentaliteit als het om relaties en seks ging. Dat werd mede ingegeven door de anticonceptiepil. Die maakte het mogelijk om seks te hebben zonder de consequentie van een kind en dus werd het gemakkelijker om seks ook buiten een relatie te hebben of in kortdurende verhoudingen. Mede daardoor werd het huwelijk ook al snel niet meer de enige relatievorm. Ook werd het veel normaler om met iemand van hetzelfde geslacht een relatie aan te gaan.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulporganisatie Cordaid Mensen in NoodHulporganisatie Cordaid Mensen in NoodWat is de hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood? Wat doen zij? Hoe helpen zij slachtoffers van rampen? Helpen zij bij d…
Wat is ethiek en moraal?Het begrip ethiek definiëren is geen makkelijke opgave. Ethiek heeft namelijk door de eeuwen heen veel verschillende bet…
Kenmerken van generatie XKenmerken van generatie XGeneratie X wordt in de volksmond ook wel ‘de verloren generatie’ genoemd, omdat ze na de overvloedige jaren van de baby…
Collega's van diverse generaties: hoe werkt dat?Collega's van diverse generaties: hoe werkt dat?Babyboomers, generatie X en generatie Y. Hoe werkt dat, als je collega's hebt van allerlei generaties? Vaak worden versc…

Slachtoffer krijgt vaak onterecht de schuld van de ellendemijn kijk opSlachtoffer krijgt vaak onterecht de schuld van de ellendeElk normaal mens vindt het verschrikkelijk als een onschuldig persoon iets onrechtvaardigs ervaart of een ongeluk overko…
Vriendschap geschenkenEchte vriendschap is een van de leukste geschenken waar een persoon om kan vragen. Van tijd tot tijd is het leuk om je v…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.