Kenmerken van generatie X
Generatie X wordt in de volksmond ook wel ‘de verloren generatie’ genoemd, omdat ze na de overvloedige jaren van de babyboomers geboren werden. Andere namen die aan deze groep gegeven is zijn ‘generatie nix’ en ‘de MTV-generatie’. Deze mensen zijn grofweg tussen 1960 en 1980 geboren. Omdat deze generatie tussen de beruchte babyboomers en millennials in zit worden zij vaak vergeten, maar ze hebben veel invloed gehad op de wereld en zijn anno 2017 de leidinggevenden.
Zelfstandig
Generatie X was de eerste generatie waarbij sommige kinderen werden aangemerkt als ‘sleutelkinderen’. Hiermee werd bedoeld dat hun ouders aan het werk waren en ze dus zelf de deur open moesten maken als ze uit school kwamen. Hierdoor zijn ze een erg zelfstandige generatie, die al jong voor zichzelf kon zorgen. Ze waren ook meer gericht op hun vrienden en leeftijdsgenoten dan hun voorgangers.
Ook als ouders zijn ze erg zelfstandig en laten ze zich niet leiden door scholen of leraren. Als ze het niet eens zijn met een leraar sturen ze gerust de schoolleiding een e-mail en als ze het idee hebben dat een school geen goede kansen creëert voor hun kind dan wisselen ze van school.
Minder interesse in trouwen
Scheiden werd steeds normaler in de jeugd van generatie X. Veel van hen zagen hierdoor het huwelijk van hun ouders sneuvelen. Generatie X wachtte dan ook massaal met settelen en zij kregen vaak later kinderen dan hun ouders. Ook trouwen was door de ervaringen uit hun jeugd een stuk minder belangrijk voor deze generatie. Veel van hen hebben al jaren een vaste relatie en kinderen, maar zien het nut van trouwen niet in. Ook gingen zij experimenteren met een nieuwe vorm van relaties: latten. Een relatie hebben, maar niet bij elkaar wonen werd een trend onder generatie X.
Grondleggers van nieuwe muziek en films
Generatie X is een ontzettend creatieve groep. Zij zijn dan ook de eerste generatie die is opgegroeid met muziekclips en MTV en wordt daarom ook de MTV-generatie genoemd. Belangrijker is dat zij de grondleggers waren van nieuwe muziekstromen als grunge en hip-hopmuziek. Allebei belangrijke vormen van expressie van een generatie die veel woede voelde jegens hun babyboomer voorgangers.
Daarnaast zijn ze ook de grondleggers van een nieuw soort film: de indiefilm. Films die zonder geld van een grote studio zijn gemaakt en gericht zijn op creativiteit. De makers drukken hier vaak hun eigen stempel op, uitten kritiek op de maatschappij en zijn niet geïnteresseerd in het trekken van een groot publiek. Voorbeelden zijn Quintin Tarantino, Spike Jonze en Sofia Coppola.
Cynisch
Generatie X wordt vaak als cynisch beschouwd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de wereldgebeurtenissen toen zij opgroeiden: meerdere economische crisissen, de Koude Oorlog en de AIDS-epidemie zijn hier een paar voorbeelden van. Het individu en het idee dat je vooral voor jezelf moet zorgen is daardoor een groot onderdeel van hen. Net als de millennials kwamen ook zij op een slechte arbeidsmarkt terecht na hun studie, maar in tegenstelling tot hun opvolgers waren zij hier al op voorbereid.
Aanpassen
Generatie X is niet opgegroeid met alle technologische hoogstandjes van tegenwoordig, maar ze hebben elke stap vooruit meegemaakt. Hierdoor hebben ze geleerd zich makkelijk aan te passen en dingen eigen te maken. Een studie van Forrester in 2012 liet zien dat in Amerika wel 95 procent van generatie X op Facebook zit.
Maar ook op de werkplek past deze groep zich makkelijk aan. Generatie X wordt tegenwoordig weleens ‘het middelste kind’ genoemd. Dit omdat het tussen de eeuwig ruziënde babyboomers en millennials zit, die op de werkplek erg botsen. Generatie X bewijst al jaren met beiden te kunnen werken.