Oorzaken eenzaamheid

Oorzaken eenzaamheid Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid? En wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn? Worden we meer eenzaam door toename van het internetgebruik? Is leven in een grote stad verantwoordelijk voor vele mensen die zich eenzaam voelen? Zelfs op het werk voelen vele mensen zich eenzaam en onzeker. Als de vaste partner komt te vervallen, kunnne gevoelns van eenzaamheid werkelijk overweldigent zijn. Verschillende oorzaken van eenzaamheid, een overzicht:

Isolement in grote steden

Leven in een grote en drukke stad, waar het leven bijzonder hectisch en chaotisch is, wonen duizenden mensen en soms wel miljoenen, heel dicht op elkaar. Door het chaotische en hectische leven dat veel stadsmensen hebben, kennen ze hun eigen buren niet. In de stad zijn buren vreemden van elkaar. Door het algemene wantrouwen dat mensen voelen tegenover vreemden en het verlangen hun eigen privéleven en privacy totaal af te schermen, draagt dit in zeer grote mate bij de eenzaamheid die mensen in grote steden voelen en ervaren.

Huidige werkomstandigheden

De manier waarop tegenwoordig veel grote fabrieken en concerns worden geleid, heeft er voor gezorgd dat werknemers op alle niveaus zich eenzaam en incompetent voelen. Heel veel werknemers ervaren hierdoor een constante druk van stress. De ellende die werknemers daarbovenop ervaren tijdens reorganisaties in grote bedrijven zijn desastreus. Werknemers worden overspoeld door gevoelens van:
  • Grote onzekerheid,
  • Isolement,
  • Eenzaamheid.

Zelfmoord

Zelfmoord plegen is volgens enkele werknemers die overspoeld raken door gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid, de enige oplossing. Naar aanleiding van de vele zelfmoorden van enkele bedrijven in Frankrijk zei de International Herald Tribune dat veel Fransen het gevoel hebben dat: “de snelheid van de economische veranderingen echt te veel van hen vergt.”

Onpersoonlijke communicatie

De Japanse hoogleraar Tetsuro Saito merkte op: ”Het vermogen om te communiceren zal afnemen naarmate er steeds meer mobiele telefoons en andere communicatiemiddelen tussen mensen komen.” Techniek, hoe mooi ook, zorgt ervoor dat mensen meer geïsoleerd raken en zelfs in een sociaal isolement terecht komen. In plaats met elkaar te praten, sturen ze elkaar berichtjes." Hoe meer tijd men besteed aan het internet of aan andere communicatietechnieken, hoe minder tijd iemand over heeft om zijn sociale contacten te onderhouden.

Economische crisis

Door de economische crisis zijn heel veel mensen gedwongen te verhuizen om hun baan te kunnen behouden of juist om een nieuwe baan te zoeken. Daardoor moeten veel mensen hun vertrouwde omgeving achter zich laten. Vrienden, buren, familie, school bevinden zich op een andere plek dan henzelf. Dit kan vreselijke gevoelens van eenzaamheid opwekken door het gemis van hun vertrouwde omgeving.

Verlies van een partner

De dood van een partner kan een zeer grote leegte brengen in het leven van iemand met eenzaamheid als gevolg. Deze mensen verliezen hun dagelijks aanspreekpunt, ze weten niet meer bij wie ze hun hart kunnen luchten en weten niet met wie te overleggen over belangrijke zaken.

Echtscheiding

Na een echtscheiding of scheiding met de vaste partner, komen behalve gevoelens van eenzaamheid ook nog eens vaak gevoelens van mislukking boven water. Behalve dat achtergebleven partners zich vaak zeer eenzaam voelen, wordt er sterk aangenomen dat kinderen van gescheiden ouders zich later vaak tot eenzame mensen ontwikkelen.

Verschil eenzaam en alleen zijn

Wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn? Over het algemeen mag gesteld worden dat iemand er voor kiest om alleen te zijn. Even alleen zijn om op adem te komen, of even alleen zijn om dat prachtige boek te lezen. Eenzaam zijn en echte eenzaamheid daar kiest niemand bewust voor.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid & sociaal isolement en wat je er tegen kunt doenEenzaamheid & sociaal isolement en wat je er tegen kunt doenEenzaamheid en leven in een sociaal isolement zijn grote problemen in de huidige maatschappij. Veel mensen hebben moeite…
Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…

Een dag uit het leven van de AustralopithecusZelfs vandaag de dag (ongeveer 2 miljoen jaar na het tijdperk van de Australopithecus africanus, voorvader van de mens)…
Waarom doen mensen slechte dingen?Waarom doen mensen slechte dingen?Niemand is volmaakt. We maken fouten en doen dingen waarvan we soms heel erg veel spijt van hebben. Is dat een verklarin…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.