Eenzaamheid, wat nu?

Eenzaamheid, wat nu? Eenzaamheid of je eenzaam voelen, komt veel voor. Een op de drie mensen in Nederland voelt zich regelmatig (of zelfs heel vaak) eenzaam. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt alleen zijn en je toch prettig voelen. Niettemin kun je je eenzaam voelen terwijl er andere mensen in je buurt zijn. Zowel oude mensen als jonge mensen kunnen last hebben van eenzaamheid. Er zijn veel redenen waarom je je eenzaam kunt voelen. Eenzaamheid, wat nu? Ieder mens is wel eens eenzaam, maar soms duurt eenzaamheid te lang. Ook kan het moeilijk zijn om het te veranderen. Wat moet je dan doen? Om te weten hoe de eenzaamheid ontstaan is, is het goed om eerst eens op te schrijven wanneer de eenzaamheid begonnen is. Misschien is het heel gelijkmatig ontstaan, bijvoorbeeld gedurende je leven, of misschien is het ontstaan na een nare ervaring. Als eenzaamheid al je leven lang bestaat, is het verstandig om hulp te zoeken. De eenzaamheid is dan namelijk zo met je leven en gevoelsleven verweven dat iemand met verstand van begeleiding bij eenzaamheid, veel voor je zal kunnen betekenen. Als eenzaamheid pas later in je leven is ontstaan, bijvoorbeeld in je puberteit of sinds je een nieuwe baan hebt, of omdat je geen vrienden hebt, dan kun je veel hebben aan boeken over eenzaamheid of het volgen van een cursus. Bijvoorbeeld:

Ik voel me eenzaam

Eenzaamheid, wat is er tegen te doen? Om iets tegen eenzaamheid te doen is het belangrijk dat je eerst in kaart brengt waar jouw eenzaamheid vandaan komt en wat je anders zou willen.
  • Heb je behoefte aan liefde of vriendschappen?
  • Heb je behoefte aan mensen om je heen?
  • Heb je behoefte aan een serieuze liefdesrelatie?
  • Heb je behoefte aan minder verveling?
  • Heb je behoefte aan praten?
  • Enzovoorts.

Eenzaamheid, wat doe je er aan?

Eenzaamheid kan alleen verdreven worden door zelf iets te ondernemen. Toch is het natuurlijk geen kwestie van je jas aandoen en even ergens je eenzaamheid proberen kwijt te raken. Allerlei gevoelens kunnen je weerhouden om in beweging te komen:
  • Angst.
  • Depressiviteit.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Futloosheid.
  • Boosheid.
  • Jezelf niet goed kennen.
  • Overige.

Wat vind jij leuk?

Om je eenzaamheid, dat akelige lege gevoel, in te vullen, moet je eerst weten wat jou voldoening zou kunnen geven. Schrijf daarom eens voor jezelf op papier welke bezigheden jou blij zouden maken. Voorbeeld:
  • Mensen leren kennen.
  • Dieren om je heen hebben.
  • Tekenen of schilderen of fotograferen (enzovoorts).
  • Reizen en de wereld ontdekken.
  • Televisie kijken of computeren.
  • Anderen helpen.
  • Geaccepteerd worden.
  • Je waardevoller voelen.
  • Overige.

Eenzaam? Onderneem actie

Om eenzaamheid te doorbreken is het belangrijk dat je er bewust aan gaat werken om de eenzaamheid te verdrijven. Passief afwachten tot het verandert, is het slechtste advies wat je jezelf kunt geven. Daarom is het belangrijk dat je zelf besluit iets tegen je eenzaamheid te gaan doen. Je moet daarvoor misschien een paar drempels over maar als je wilt zal het je veel voldoening geven. Daarom is het belangrijk dat je eerst voor jezelf bepaalt wat je zou willen doen en wat je verlangens zijn. Als je dat duidelijk voor jezelf in kaart gebracht hebt, dan kun je aan de hand daarvan een plan gaan maken. Dus stel jezelf de volgende vragen:
  • Heb ik hulp van een therapeut nodig bij dit eenzaamheidsprobleem of een goed zelfhulpboek?
  • Waar liggen mijn persoonlijke interesses?
  • Is mijn eenzaamheid ontstaan omdat ik geen zelfvertrouwen (meer) heb, of omdat ik geen of onvoldoende vrienden heb, of omdat ik te weinig bezigheden heb? (zelfhulp) Of is mijn eenzaamheid al mijn hele leven iets wat ik voel? (therapeut)
  • Ben ik bereid iets tegen mijn eenzaamheid te doen? Bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of het boeken van een reis of door het zoeken van contact met anderen via clubs, buurthuis, cursus, enzovoorts?

Iets tegen eenzaamheid doen

Besef dat eenzaamheid overwonnen kan worden door er bewust iets aan te willen doen. Laat de eenzaamheid niet sudderen maar onderneem er iets tegen. Wees daarin een beetje streng voor jezelf en maak een haalbaar plan om elke dag iets tegen de eenzaamheid te ondernemen. Stel jezelf een paar vragen:
  • Heb ik kennissen die ik eens zou kunnen bellen om te laten merken dat ik aan ze denk
  • Heb ik vrienden die ik eens zou willen bezoeken of die ik uit kan nodigen
  • Wie kan ik bellen als ik me eenzaam voel?
  • Ken ik eenzame mensen die net als ik contact zouden willen?
  • Tot welke activiteiten buitenshuis zou ik (nog) in staat zijn en doe ik dat genoeg?
  • Op welke manieren zou ik mensen kunnen ontmoeten?
  • enzovoorts

Doe iets

Als je niets om handen hebt, overweeg dan eens om een leuke cursus in een plaatselijk buurthuis te gaan volgen, of ga eens kijken bij vrijwilligerswerk. Je kunt door enkele uurtjes per week een cursus te volgen of door een paar uurtjes vrijwilligerswerk te doen, een sociaal leven krijgen. Je ontmoet direct nieuwe mensen en je maakt je nuttig, wat heel veel voldoening kan geven. Je moet ergens beginnen en dat kan vandaag nog. Zoek hulp als je denkt dat je er zelf niet uitkomt, of zoek bezigheden die je een goed gevoel geven. Actie ondernemen tegen eenzaamheid, is het begin van een dagelijks leven waarin je minder eenzaam zult zijn. Lukt het allemaal niet, pak dan de telefoon. Probeer weer contacten op te bouwen en hou vol. Is de eenzaamheid te groot, zoek dan hulp. Het kan je leven blijvend in positieve zin, veranderen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen eenzaamheidTips tegen eenzaamheidVeel mensen voelen zich eenzaam, hoewel dat vaak helemaal niet nodig is. Eenzaamheid kan ontzettend vervelend zijn en he…
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Eenzaamheid, een hot item tegenwoordigEenzaamheid, een hot item tegenwoordigJe hoort steeds vaker dat mensen eenzaam zijn, waarbij de mens zeker niet alleen hoeft te zijn. Alleen of eenzaam is nat…
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…

Privacy – wat betekent het en hoe wordt het verstoord?Privacy is een begrip dat vaak wordt gebruikt in het dagelijks leven. Maar gebruiken we het woord wel correct, want niem…
De Gated Communities in São Paulo: De Urbane SegregatieEen verschijnsel dat je veel in Latijns-Amerika ziet de laatste twee decennia zijn de ommuurde gemeenschappen, of ‘Gated…
Bronnen en referenties
Reacties

Carola Verdaas, 22-07-2014
Voor mijn dochter, die door ziekte en beperkte energie, geen sociale contacten meer heeft met leeftijdgenoten ( bijna 27), probeer ik manieren te bedenken om haar hierbij te helpen. Ze doet echt haar best, maar wordt er nu een beetje moedeloos van.
En dat maakt me bang. Misschien kunnen jullie helpen?
Alle tips zijn welkom.

Carola Reactie infoteur, 23-07-2014
Hi, aangezien het niet duidelijk is wat je dochter mankeert qua ziekte, is het wat moeilijker om advies te geven. Ook vroeg ik mij af of ze thuis woont of op op zichzelf. En ik vroeg mij af hoe ze haar tijd meestal besteedt. Heeft ze bijvoorbeeld hobby´s of andere dingen die ze leuk vindt om te doen?

Ze is 27, dus nog jong. Als ze nog thuis woont zou je kunnen beginnen om eenmaal in de week (bijvoorbeeld op vrijdagen) mensen van haar leeftijd uit te nodigen om gezamelijk met je dochter te gaan koken en te eten. Je kunt daarbij van haar verwachten dat zij een paar mensen benadert en uitnodigt, dit kunnen ook vrienden van vroeger zijn, of misschien wel juist vrienden van vroeger. Het hoeft niet meteen een kamer vol mensen te zijn, een of twee personen zou ook al heel mooi zijn.

Door samen iets te doen te hebben, kan ze zo positieve ervaringen opdoen en oude vriendschappen laten opbloeien of oude contacten een beetje nieuw leven in blazen. Liever een of twee waardevolle vrienden die je eenmaal per maand ziet, dan 10 kennissen waar je je niet bij op je gemak voelt.

Verder is het natuurlijk mogelijk om lotgenoten te zoeken. Lotgenoten die net als zij beperkte energie ervaren. Ze kunnen eenmaal per week eens iets gaan doen, al is het maar een korte wandeling of samen een half uurtje koffie drinken op een terrasje. Er even uitgaan, en zo nu en dan contact met anderen kan je leven doen opbloeien als een tuintje waarin bloemen gaan bloeien. Maar je moet de zaadjes wel zelf water geven.

In elk geval kan er gezocht worden naar activiteiten die ze samen met anderen kan doen, het liefst jong volwassenen zoals zij en even geen ouders erbij. Vanuit daar proberen haar wereld te vergroten. Zie je geen mogelijkheden dan kan je met haar bespreken om professionele hulp te zoeken. Er zijn ongetwijfeld mensen die met hetzelfde probleem worstelen als zij. Misschien laat je nog eens horen hoe het gaat. Hartelijke groet.:)

Regina, 27-12-2011
Mijn vriend gaat binnenkort noodgedwongen voor 3 maanden terug naar zijn land. Dan voel ik me vaak verdrietig en alleen, ondanks dat ik lieve familie heb. Die hebben allemaal hun eigen leven en kunnen niet veel bij mij zijn. Ik zou heel graag in contact komen met een vrouw van tussen de 50 of 60 jaar waarmee ik kan wandelen en praten. Ik woon in de buurt van Kijkduin en maak graag lange strandwandelingen. Wie reageert? Reactie infoteur, 28-12-2011
De kans dat u via deze weg iemand vindt om mee op te trekken, is echt erg klein. Ik raad u aan om direct in uw eigen omgeving te zoeken. Is er een buurthuis in uw omgeving? U kunt daar informeren of er activiteiten of praatgroepen voor mensen van uw leeftijd georganiseerd worden. Als u daar niets vindt, kunt u eens binnenwandelen bij een huis waar ouderen wonen. Veel bejaarde mensen zijn nog goed ter been en ook vaak eenzaam. Als u zich bij de receptie van een bejaardenhuis meldt met de vraag of u eens kennis mag maken met de bewoners tijdens koffie-uurtjes in de conversatiezaal, zult u versteld staan hoeveel relatief geestelijk jonge mensen er in bejaardenhuizen wonen, en contact maken kan dan heel makkelijk zijn. Een afspraak om te gaan wandelen kan dan snel gemaakt zijn. Als u dit niets vindt, kijk dan eens in de buurtkrant bij contactadvertenties voor vriendschap of zoiets dergelijks. Vind u ook daar niets bij, overweeg dan om zelf zo'n advertentie te plaatsen. Heel eenvoudig zoiets als: Actieve vrouw (uw leeftijd) zoekt een leuke vriendin voor vriendschappelijke omgang, en om te wandelen en te praten.

Wie zoekt zal vinden. Ik hoop dat u vindt wie u zoekt.:) Verder raad ik u aan om toch iemand in uw familie in vertrouwen te nemen over uw sterke gevoelens van eenzaamheid. Een vriendin met wie u kunt wandelen en praten is immers ook niet alle dagen beschikbaar. Uw familie kan wellicht ook wat meer aandacht aan u geven. Alle beetjes samen kunnen uw eenzaamheid verminderen. Als u uw familie belt en zegt dat u graag wat vaker zou afspreken omdat u zich vaak eenzaam en verdrietig voelt als uw vriend weg is, is de kans misschien groot dan uw familie u graag wat gezelschap houdt. Nodig kennissen gewoon ook eens uit, zodat men komt.

U heeft internet. Ook via email is contact gemakkelijker gaande te houden. Ook een telefoongesprek met een kennis of een familielid kan u mogelijk opfleuren als het even nodig is. En wist u dat er een speciale hulplijn is voor mensen die eenzaam en/of verdrietig zijn? Kijk daarom ook eens bij: http://www.eenzaam.nl/hulplijnen

Veel succes, als u initiatief neemt kunt u de eenzaamheid een stuk beter aan.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.