Tips tegen eenzaamheid

Tips tegen eenzaamheid Veel mensen voelen zich eenzaam, hoewel dat vaak helemaal niet nodig is. Eenzaamheid kan ontzettend vervelend zijn en het voelt vooral alsof er geen einde aan zal komen. Hoe kun je omgaan met eenzaamheid? Hoe kun je je minder eenzaam voelen? Wat zijn tips tegen eenzaamheid, zodat je je weer wat gelukkiger en fijner voelt?

Eenzaam

Mensen kunnen zich eenzaam voelen, ook wanneer ze niet alleen zijn. Zelfs mensen met een partner of een berg vrienden kunnen last hebben van eenzaamheid. Wanneer je je eenzaam voelt, heb je het gevoel alsof je alleen bent, en er niemand in je omgeving is die voor je klaarstaat. Je hebt het gevoel alsof je jezelf niet kunt vermaken. Wat valt er allemaal te doen tegen deze vervelende gevoelens?

Zie eenzaamheid onder ogen

Een van de beste manieren om met eenzaamheid om te gaan is het probleem onder ogen zien. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij, zodat je een goed beeld krijgt van de eenzaamheid waar je mee te maken hebt. Zo kun je namelijk uitvinden wanneer je vooral last hebt van je eenzaamheid en ontdek je wat je moeilijke momenten zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van eenzaamheid in de avonden, of wanneer ze iets specifieks doen, zoals een film kijken. Door een beter beeld te krijgen van je eenzaamheid is het makkelijker je problemen te relativeren.

Tijdsindeling wanneer je eenzaam bent

Als je eenzaam bent kan het raadzaam zijn om je tijd anders in te delen. Wanneer je weet op welke momenten je eenzaam bent, kun je hier wat tegen doen. Zo kun je de moeilijke momenten beter indelen. Ga bijvoorbeeld nar een cursus, of bezoek vrienden op de momenten die zwaar voor je zijn. Probeer een soort planning te maken, waarbij je tijd heb voor nieuwe hobby’s en vrienden, zodat je minder tijd hebt om je eenzaam te voelen. Hierdoor heb je meer afleiding en is het veel gemakkelijker om met je gevoelens om te gaan.

Ontwikkel nieuwe interesses

Mensen voelen zich vaak eenzaam omdat ze veel thuis zitten. Probeer daarom nieuwe interesses te ontwikkelen. Wanneer je thuis zit, zul je jezelf niet ontwikkelen en kan het steeds moeilijker zijn om uit de cirkel van eenzame gevoelens te komen. Doe daarom dingen die niet vanzelfsprekend zijn. Ga eens naar de sportschool, meld je aan voor een cursus, ga mee als je vrienden ergens heen gaan, ontwikkel jezelf. Je kunt zelfs op vakantie gaan waar alleen maar mensen meegaan die ook alleen reizen. Het is niet gemakkelijk om de eenzame gevoelens zomaar te vergeten, maar juist door nieuwe dingen te proberen kun je je toch wat minder eenzaam voelen.

Stel piekermomenten uit

Dit klinkt makkelijker dan gezegd, maar helpt wel degelijk: stel je piekermomenten uit. Vaak voel je je eenzaam, wanneer je aan het piekeren bent. Het is onmogelijk om helemaal niet te piekeren, dus zorg dat je een vast moment op de dag hebt waarop je mag piekeren. Wanneer je toch buiten dit moment begint te doemdenken, moet je streng voor jezelf zijn en zeggen dat je pas later mag piekeren. Kies dit piekermoment bij voorkeur ergens overdag. Vlak voor het slapengaan is niet goed voor de nachtrust.

Winterdepressie

Veel mensen voelen zich tijdens de wintermaanden extra eenzaam. Als je last hebt van een winterdepressie, dan kan het raadzaam zijn hier contact over op te nemen met je huisarts. Lichttherapie of medicatie kan in dit geval helpen.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Oorzaken eenzaamheidOorzaken eenzaamheidWat zijn de oorzaken van eenzaamheid? En wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn? Worden we meer eenzaam d…
Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…
Eenzaamheid, een hot item tegenwoordigEenzaamheid, een hot item tegenwoordigJe hoort steeds vaker dat mensen eenzaam zijn, waarbij de mens zeker niet alleen hoeft te zijn. Alleen of eenzaam is nat…

Verpakking: verschillende invalshoekenVerpakking: verschillende invalshoekenVerpakkingen, klassiek omschreven als het beschermingsmiddel voor producten en wat achteraf kan weggegooid worden, is ee…
Gelukkig in 22 regels volgens Arthur SchopenhauerGelukkig in 22 regels volgens Arthur SchopenhauerVolgens de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer was het eigenlijk volstrekt onmogelijk om gelukkig te worden. Het leven i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SJJP, Pixabay
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 23-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.