Problemen met de buren: hoe pak je het aan?

Iedereen stoort zich weleens aan de buren. Dat is normaal, dat hoort erbij als mensen dicht op elkaar wonen. Zolang het zich beperkt tot een enkele keer ergernis is er niets aan de hand. Tegen de tijd dat het leefgenot ernstig verstoord wordt is het tijd om er wat aan te doen. Helaas verzuimen de meeste mensen dit en lopen de irritaties verder op. Tot er een keer een bom barst en mensen gaan verhuizen vanwege de buren. Dit is nergens voor nodig; zeker niet als je er wat aandoet!

Is het wel overlast?

Problemen met de buren beginnen vaak met kleine irritaties. Denk aan die hond die vaak blaft. Of die frituurpan met vet uit het stenen tijdperk die je zo goed ruikt in je slaapkamer. Ook de radio en televisie zijn vaak een bron van irritatie. Wees wel eerlijk: heb je zelf nooit eens een radio hard aanstaan? Zijn er misschien andere dingen waar jouw buren zich aan zouden kunnen ergeren? En gaat die wederzijdse overlast ongeveer gelijk op? Misschien moet je er dan maar niet te zwaar aan tillen. Iedereen heeft wel eens last van een ander, dus jouw buren misschien ook af en toe van jou! Zolang het niet dagelijks is en jijzelf ook niet sluipend en fluisterend door het leven gaat is het beter er niet te zwaar aan te tillen. Erger je ook niet te veel aan een kortdurig incident zoals bijvoorbeeld een verbouwing van twee weken. Je weet dat het vanzelf over gaat, verspil je energie er niet aan. Als je de zaken op deze manier bekijkt zul je zien dat het allemaal wel meevalt.

Als het wél erg is

Als je er van overtuigt bent dat je echt met overlast te maken hebt zul je toch echt eens met je buren moeten praten. Veel mensen hebben namelijk helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken! Echt waar! Als je dan een redelijk en goed gesprek voert zonder gelijk vijandelijk over te komen heb je dikke kans dat je buren hun excuses maken en jullie samen tot een prima middenweg kunnen komen. Houdt dit gesprek wel redelijk. Als je met een hoop gevloek en getier je buren duidelijk maakt dat je last van ze hebt zullen ze je zeker niet respecteren en dus ook geen rekening met je houden.

Als jijzelf netjes en redelijk bent gebleven maar je buren reageren niet, nauwelijks of ongepast kun je maar beter vertrekken om problemen te voorkomen. Geef het een week de tijd, misschien valt het kwartje wat later en passen ze zich alsnog aan. Dan is het jammer dat het gesprek onplezierig verlopen is, maar dan heb je toch nog wat bereikt. Mocht dit niet het geval zijn: dan ga je gelijk door naar de volgende stap!

De volgende stap

Als een gesprek niet helpt of als je buren onjuist (agressie, uitschelden, bedreigen) gereageerd hebben zul je andere maatregelen moeten nemen. Het heeft zin om eerst eens bij andere omwonenden te polsen of die misschien ook last hebben van deze mensen. Doe dit wel tactisch en met respect! Als dit zo blijkt te zijn heeft het zin om eens naar de woningbouw vereniging te stappen of de vereniging van eigenaren. Vaak bemiddelen zij in dit soort situaties. Beschijf goed en duidelijk wat het probleem is. Blijf ook eerlijk, het heeft geen enkele zin om de dingen erger te maken dan ze zijn. Zorg er ook voor dat je in de tussenliggende periode gewoon normaal tegen de buren doet. Anders heb je zelf ook schuld aan een nare situatie, en dat wil je vast niet! Ook kan dat tegen je gebruikt worden en kun jij het stempel van de asociale buur krijgen. Geef het ook zijn tijd. Degenen die bemmidelen doen dat niet binnen een half uur. Zij gaan eerst praten met de andere partij en dan zeer waarschijnlijk nog een keer met jou. Meestal helpt dit wel, mocht dat niet het geval zijn dan zullen zij (samen met jou) verdere stappen ondernemen.

De politie

Indien de situatie extreem uit de hand loopt (agressie, bedreigingen) kun je het beste de politie aanspreken. Ook als de woningbouw vereniging of vereniging van eigenaren niet of niet correct handelt kun je bij de politie terecht. De politie kan veel voor je betekenen hierin maar verwacht wel van je dat je eerst zelf geprobeerd hebt het probleem met de buren op te lossen. Anders kunnen ze tenslotte voor ieder wissewasje uitrukken en daar hebben ze geen tijd voor. Ook zij zullen in eerste instantie met de buren gaan praten en eventueel met de woningbouw vereniging of verening van eigenaren. Als dat niet helpt zullen ze samen met jou actie ondernemen.

Bij nachtelijke of extreme overlast kun je de politie wel direct bellen. Afhankelijk van de ernst van de situatie zullen ze direct komen of op een later tijdstip een gesprek met je buren aan gaan.

Problemen voorkomen

Uiteraard wil je zelf ook geen blok aan het been van de buren zijn. Dat heb je zelf in de hand, maar er zijn een aantal manieren om onderlinge irritaties te voorkomen:
  • Als je een feestje geeft kun je het beste van te voren de omwonenden inlichten of desnoods uitnodigen. Hiermee voorkom je dat zij om elf uur 's avonds de politie bellen wegens overlast.
  • Klussen 's ochtends vroeg in het weekeinde wordt vaak niet gewaardeerd door buren. Wacht dus tot tien uur voordat je begint met zagen, boren en slopen.
  • Sla niet met deuren en stamp niet op de trap als je 's nachts thuis komt.
  • Ga niet met vertrekkend bezoek 's avonds laat een half uur napraten en lachen onder het slaapkamer raam van de buren.
  • Heb je een baby die veel huilt 's nachts? Hier kun je weinig aan doen behalve de baby zo snel mogelijk troosten. Geef je buren eens een flesje wijn of een bosje bloemen en bedank ze voor het begrip.
  • Nodig de buren eens een keer spontaan uit voor een borreltje of een kop koffie en leer elkaar eens kennen. Veel mensen wonen jarenlang naast elkaar en kennen elkaar nauwelijks! Hiermee schep je een band en veel meer begrip als er eens overlast is!
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer burenruzie door versoepelen bouwvergunning?Het ministerie van VROM wil in 2010 de mogelijkheden voor huiseigenaren verruimen om zonder bouwvergunning in de achtert…
Beplanting bij de erfgrensBeplanting bij de erfgrensBeplanting of bomen bij of op de erfgrens kunnen vaak tot grote burenruzie's leiden. Gelukkig geeft het Burgerlijk Wetbo…
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…
Burenruzie, je zal het maar hebbenBurenruzie, je zal het maar hebbenHet komt nogal eens voor… de burenruzie. Veelal gebaseerd op kleine dingen die een rol spelen in het ontnemen van het wo…
Conflict en ruzie op straat: hoe moet je handelen?Conflict en ruzie op straat: hoe moet je handelen?Elk mens heeft wel eens een ruzie zien ontstaan of was hier getuige van. Overal waar mensen zijn bestaat ook de kans op…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.