Geluidshinder of geluidsoverlast

Geluidshinder of geluidsoverlast Geluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebben vooral last van geluiden die afkomstig zijn van buren of feestjes. Geluidshinder kan ook in de eigen woning voorkomen, bijvoorbeeld een zoemend apparaat of een tikkende klok. Wanneer ontstaat er gehoorschade en wat te doen bij geluidsoverlast van de buren?

Wat is geluidshinder?

Geluidshinder is de psychische hinder die men ervaart wanneer er akoestische trillingen worden waargenomen. Vaak kan hierdoor ook een fysiologische schade door ontstaan. Een fysiologische schade betekent een schade aan het gehoor. Maar ook lawaai van een lager niveau kan als hinderlijk worden ervaren, en veroorzaakt vaak stress, slapeloosheid of onrust en irritatie.

Geluidshinder thuis

In de eigen woning kan er last zijn van geluid. Dit is vooral tijdens de nachtelijke uren het geval, waardoor men de slaap niet kan vatten. Geluidshinder kan ontstaan door een tikkende klok of wekker, verwarmingsbuizen die geluid maken, de blaffende hond, een zoemend apparaat of het snurken van de partner. Hoewel deze geluiden geen hoog decibel hebben, kunnen ze wel voor overlast zorgen. De geluiden zorgen voor irritatie en onrust. Overdag kan men geluidshinder in de eigen woning ondervinden van bijvoorbeeld de huilende baby, de kat die miauwt, de televisie die te hard staat of harde muziek. Maar ook een stofzuiger kan bij een ander tot irritatie leiden.

Geluidshinder: overlast door de buren

Buren geven wel eens een feestje. Op zich hoeft dit geen problemen met zich mee te brengen, zolang de buren dit netjes van te voren hebben gemeld en zich aan de afgesproken tijden houden. Wanneer het feestje echter langdurig doorgaat, kunnen andere buren geïrriteerd raken en niet kunnen slapen. Soms heeft dit als gevolg dat er een burenruzie ontstaat.

Blaffende honden van de buren kunnen boor veel geluidsoverlast zorgen. Niet alleen in de nacht, maar vooral overdag blaffen veel honden wanneer hun baas de hele dag niet thuis is. Een blaffende hond is niet snel stil te krijgen en vaak kunnen er maanden overheen gaan voordat de buren hun hond zover afgericht hebben dat deze niet meer blaft bij afwezigheid van de baas.

Soms is een woning bouwkundig niet goed geïsoleerd. waardoor er geluidsoverlast ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval met vloeren die in één stuk doorlopen naar de volgende woning. Vooral bij tegelvloeren horen de buren goed hoe men over de vloer loopt of iets laat vallen. Ook kan het zijn dat men het toilet door kan horen trekken bij de buren, of de douche kan horen lopen. Vaak zal hierbij woningisolatie toegepast moeten worden.

Wanneer men vaak last ondervindt van de buren, is de meest logische en simpele oplossing om een gesprek met de buren te hebben. Soms echter helpt dit gesprek niet of zijn de buren niet bereid iets aan de geluidsoverlast te doen. In dit geval kan de woningbouw of een bemiddelaar worden ingeschakeld. Soms is geluidsisolatie een oplossing, in andere gevallen zullen er andere maatregelen getroffen moeten worden. Bel alleen in het uiterste geval de politie: het bellen van de politie komt de verstandhouding met de buren niet ten goede, maar soms is deze actie wel noodzakelijk om tot de ernst van de zaak door te kunnen dringen.

Beschadiging aan het gehoor door geluidshinder

Geluid wordt in sterkte weergegeven, met decibel (dB). Onder de 0 decibel hoort een mens niks. Een normale woonkamer geeft ongeveer 40 decibel weer. Mensen praten normaal op ongeveer 60 decibel. Beschadiging aan het gehoor kan optreden vanaf 100 decibel. Een discotheek kan 105-115 decibel zijn. Op 120 decibel ligt de pijngrens. De pijngrens betekent het ervaren van pijn bij het horen van een hard geluid.

Het geluidsniveau aan de gevel van de woning mag niet meer dan 50 decibel zijn. Dit houdt in dat het niveau in de woning hoger kan zijn, maar uiteindelijk aan de gevel afgezwakt moet zijn tot 50 decibel. Een blaffende hond kan wel 90 decibel weergeven. Ook gillende kinderen produceren ongeveer 90 tot 100 decibel. Deze geluiden kunnen door de buren als zeer hinderlijk worden ervaren. Hoewel ze geen beschadiging aan het gehoor opleveren, veroorzaken ze wel irritatie, slapeloosheid en onrust.

Een straatfeest of een thuisfeest waarbij men zelf aanwezig is, kan wel gehoorschade opbrengen wanneer het niveau boven de 100 decibel ligt. Vooral wanneer men hier langdurig aan blootgesteld wordt, kan dit lawaaidoofheid veroorzaken. Spreek daarom met elkaar af hoe hard de geluidsinstallatie staat: niet alleen ter bescherming van het eigen gehoor, maar ook om niet teveel overlast bij buren te veroorzaken. Wees bij een feestje voorbereid op klachten van buren: nodig, indien mogelijk, de buren zelf uit op het feest, dit voorkomt zeker klachten..
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…
Geluidsisolatie: het isoleren van een woningGeluidsisolatie: het isoleren van een woningEr zijn verschillende manieren waarop een huis kan worden geïsoleerd in het geval van geluidsoverlast. Er bestaan twee v…
Geluidsisolatie toepassen in huisGeluidsisolatie toepassen in huisSoms komt het voor dat u geluidsoverlast heeft van de buren of juist andersom. De buren hebben last van uw geluid. Er zi…
Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?Het is erg frustrerend als je in bed ligt en niet kunt slapen vanwege herrie bij de buren, luide muziek door een autorad…

De procedures na overlijdenAls iemand overleden is, wordt hij/zij in het merendeel van de gevallen door iemand gevonden. Aan welke criteria moet ee…
Bijstandsfraude: straf & gevolgenU ziet het regelmatig in de krant: bijstandsfraude, en gemeente die duizenden euro's terugvordert. Misschien maakt u uze…
Bronnen en referenties
  • http://www.wet-online.nl/lexicon/geluidshinder.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lawaaidoofheid
Reactie

R. Schot, 02-04-2012
Wij moeten ons er allemaal aan houden. Maar waarom de overheid niet? Ik heb geen toestemmig gegeven dat de luchtmacht hier even 1 uur lang rondjes draait met 4 raketten aan boord terwijl we vlak langs de zee wonen… En dan te bedenken dat als Gilze Rijen word opgeheven de straaljagers ook even gem Tholen gaan gebruiken om te oefenen… wederom zonder de burgers naar hun mening te vragen want de gemeente zal er wel weer dik voor worden betaald en de burgers hebben er last van…! Reactie infoteur, 25-04-2012
Helaas is dit op veel plaatsen het geval.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.