Word een echte man

Word een echte man Man zijn in deze tijd kan geweldig zijn. Naast alle lichamelijke voordelen (vooral dat ene maandelijks dingetje) en het staand kunnen plassen, hoef je je in dit tijdperk niet eens te gedragen als een gentleman. Je kunt rustig ongeschoren lopen boeren en vloeken in je oude kloffie, zonder hier commentaar op te krijgen. Toch heeft het zo zijn voordelen om je iets meer als een gentleman te gedragen, dus hier de stoomcursus "Hoe word ik een échte man".

Waarom zou ik?

Je kunt het natuurlijk wel erg makkelijk vinden, om je zo te gedragen. Je hebt 's ochtends geen tijd nodig om uit te zoeken wat je aandoet, maar grijpt gewoon willekeurig iets van een stapel. Je hoeft je niet te scheren, je hoeft niet op je taalgebruik te letten, je hoeft niet te letten op wat je doet en je hoeft al helemaal niet te letten op hoeveel bier je 's avonds naar binnen gooit. Toch heeft het een aantal belangrijke voordelen om dit allemaal wel te doen en je te gedragen als een echte man.
 • Een echte man is aantrekkelijker voor het andere geslacht. Echt waar, vrouwen staan over het algemeen niet te springen op ongewassen lompe boeren, heel vreemd.
 • Een echte man krijgt over het algemeen meer respect. Iemand die zich netjes gedraagt en iedereen met respect behandelt krijgt dit ook meestal terug van zijn omgeving.
 • Een echte man krijgt sneller die promotie. Je ziet er betrouwbaar, verzorgd en intelligent uit, dus je krijgt die ene promotie waar je op hoopte net iets makkelijker.

Wat doet een echte man absoluut nooit

In zijn taalgebruik

De laatste jaren is het steeds normaler om altijd "te zeggen wat je denkt". Vrijheid van meningsuiting wordt als het meest heilige goed beschouwd en daarom mag iedereen maar altijd zeggen wat ze willen, toch? Fout! Vrijheid van meningsuiting is inderdaad heel belangrijk, maar er zijn een aantal dingen die gewoon niet horen. Een echte man denkt eerst na voordat hij iets zegt:
 • Zeg nooit iets beledigends. Beledigingen zijn vaak ongefundeerde uitingen van frustratie. Als iemand iets heeft gedaan wat je niet zint, bedenk je dan waarom dit je frustreerde en kom met nuttige opbouwende kritiek. Daar heeft iedereen iets aan.
 • Vloeken kan heel goed zijn om van frustraties af te komen, maar kunnen vaak gewoon niet. Vloeken kan eigenlijk alleen in de privésfeer, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Vloek nooit in het bijzijn van ouderen of onbekenden en absoluut nooit in het openbaar.
 • Vermijd foute grappen als je de persoon waar je ze tegen vertelt niet kent, als er onbekenden bijzijn, in het openbaar en in de werksfeer. Ik ken er ook een hele hoop, maar vaak kunnen ze gewoon niet.
 • Niet roddelen, punt. Vrouwen zouden er echte experts in zijn, maar mannen kunnen er ook wat van. Vermijd dit echter zoveel mogelijk, het zal je namelijk niet veel respect opleveren.

Tijdens een conversatie

Als je met iemand praat, zijn er een aantal dingen die je niet hoort te doen als echte man.
 • Neem nooit de telefoon op tijdens een gesprek met iemand, tenzij het een noodgeval is. Is het een noodgeval, biedt dan je verontschuldigingen aan en zeg dat je dit gesprek echt even moet opnemen. Als je de telefoon hebt opgenomen en het gaat om iets dat kan wachten, leg dit dan aan de persoon uit en zeg dat je later terugbelt.
 • Maak je voor het eerst kennis met iemand, geef die persoon dan een stevige hand en kijk vriendelijk. Iemand een stevige hand geven betekent niet zijn of haar hand tot moes knijpen.
 • Ben het altijd tactvol met iemand oneens. Dit is iets dat ze in Den Haag te weinig doen. Als iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent, ga dan niet meteen de barricades op, maar geef met tact aan dat je die mening niet deelt.
 • Toon gemeende interesse in de ander. Praat niet de hele tijd over jezelf, maar vraag de ander naar zijn ideeën, mening, leven, etc.
 • Blijf altijd vriendelijk. Een echte man wordt nooit boos, maar blijft altijd vriendelijk en beleefd. Geloof me, ook door vriendelijk te blijven kun je je mening geven, zelfs als iemand de grootste onzin uitspuit waar je het absoluut niet mee eens bent.

In het algemeen

 • Word nooit agressief, dit is nergens voor nodig. Blijf altijd kalm en beleefd.
 • Gebruik nooit de taal van de vuist. Geweld lost nooit iets op en doet de respect die je van anderen krijgt kelderen.
 • Spreek tegen ouderen altijd met twee woorden. Vermijd woorden als "Opoe", "Ouwe", "Opa", "Oma", "Besje"
 • Loop nooit achter een vrouw op de trap. Loop altijd op gelijke hoogte of voor haar.
 • Te laat komen is absoluut out-of-the-question. Kom je toch te laat, biedt dan direct je verontschuldigingen aan en geef aan hoe het kwam dat je niet op tijd was (zonder smoesjes te gebruiken). Let er ook op dat "Ik stond in de file" gezien kan worden als een smoesje, terwijl dit niet hoeft te zijn. Als je echter zegt "De file was langer dan ik had voorzien", komt het al veel minder over als een smoesje en geeft aan dat je toch hebt geprobeerd om op tijd te komen.

Wat een echte man wél doet

 • Kleed je altijd netjes, volgens recente mode. Ga niet de fashion-victim uithangen door eruit te zien alsof je regelrecht van de catwalk afkomt, maar hou je kleding wel up-to-date.
 • Scheer je iedere dag en hou baardhaar en snorren netjes getrimt.
 • Blijf altijd bescheiden en ga niet te koop lopen met wat je allemaal hebt.
 • In een restaurant of wanneer je bij iemand gaat eten, hoor je rustig te eten. Niks is zo oncharmant als een man die zijn eten naar binnen duwt alsof hij een maand niks heeft gegeten.
 • Poets je tanden, iedere dag weer opnieuw.
© 2008 - 2024 Newton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken en gedragingen van een echte gentlemanKenmerken en gedragingen van een echte gentlemanIedereen kent hem wel: de echte gentleman waarvan de vrouw het even warm krijgt. De meeste mannen vinden het maar niets…
Bewust gedrag vs. onbewust gedragGedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op hetgeen…
recensieBoekrecensie: Vingervlug - Sarah WatersVingervlug is in 2002 geschreven door de Engelse schrijfster Sarah Waters. Het boek speelt zich af in de negentiende eeu…

Een goede opvoeding voor onze kinderenEen goede opvoeding voor onze kinderenJe kunt kinderen manieren bijbrengen, als je maar consequent bent. Als ouder willen we allemaal dat ons kind goed gemani…
Mijn kind wordt gepestMijn kind wordt gepestJe hoopt dat het je eigen kind niet zal overkomen, PESTEN. Als het gebeurt, dan kun je als ouder optreden. In dit artike…
Newton (27 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.