Primair onderwijs, welke basisschool kies ik voor mijn kind

Primair onderwijs, welke basisschool kies ik voor mijn kind Spannend! Uw kind gaat voor het eerst naar school, de basisschool. Binnenkort wordt uw kind 4 jaar. Dit betekent dat hij/zij naar school mag. Een hele grote stap voor u, maar voornamelijk een grote stap voor uw kind. Een nieuwe fase in het jonge leventje van uw kind breekt aan. De basisschool is natuurlijk het begin van een lang leerproces, op school leert uw kind van alles waar het de rest van zijn of haar leven aan heeft. Maar welke basisschool past bij uw kind.

De leerplicht

Als uw kind 5 jaar is, moet uw kind naar school. Uw kind is dan leerplichtig. Bijna alle kinderen gaan met de leeftijd van 4 jaar al naar de basisschool. Dit is echter niet verplicht. Omdat een schooldag voor de meeste jonge kinderen nog heel vermoeiend is, hoeven ze niet de hele week naar school. Uw kind mag zelfs tot de leeftijd van 6 jaar 5 uur per week thuisblijven.

Wanneer moet ik een school uitkiezen

Uw kind mag zoals hierboven gezegd, vanaf de leeftijd van vier jaar naar school. Veel gemeenten sturen u een brief als uw kind drie jaar wordt. Hier staat dat u uw kind moet inschrijven bij een basisschool. Het is belangrijk dat u uw kind op tjd inschrijft. Veel scholen hebben namelijk een wachtlijst.

Het is daarom goed om nu al na te denken over de school van uw kind. Als uw kind op dit moment naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gaat, kunt u daar vragen of ze samenwerken met bepaalde basisscholen.

Soorten basisscholen

Er zijn verschillende soorten basisscholen: openbarde scholen, bijzondere scholen, en scholen die lesgeven volgens een bepaalde pedagogische opvatting. Ook zijn er scholen voor speciaal onderwijs.

Openbare scholen

Een openbare school staat open voor kinderen van iedere godsdienst of levensbeschouwing. Meestal bestuurt een gemeente, een bestuurscommissie of een stichting een openbare school. De gemeente kan ook een openbaar rechtspersoon als bestuurder instellen.

Bijzondere scholen

Op een bijzondere school wordt lesgegeven vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging. Er zijn veel verschillende bijzondere scholen. Zo zijn er bijvoorbeeld rooms-katholieke, protestants-christelijke, islamitische, joodse, hindoeïstische en vrije scholen. Er zijn ook bijzondere scholen waar het onderwijs niet is gebaseerd op een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging, maar op een bepaalde pedagogische opvatting. Dat zijn de algemeen bijzondere scholen. Een bijzondere school wordt bestuurd door een vereniging of een stichting. Ouders kunnen lid zin van zo'n vereniging.

Scholen met een pedagogische opvatting

Op scholen met een pedagogische opvatting is het onderwijs in overeenstemming met bepaalde pedagogische uitgangspunten. Er zijn bijvoorbeeld Montessorischolen, Daltonscholen, Freinetscholen en Jenaplanscholen. Deze scholen kunnen openbare scholen zijn, maar ook bijzondere scholen.

Scholen voor speciaal onderwijs

Sommige kinderen hebben problemen. Ze kunnen moeilijk leren, hebben een handicap of hebben gedragsproblemen. Deze kinderen kunnen niet naar een 'gewone' school. Voor deze kinderen zijn er scholen voor speciaal onderwijs. De kinderen krijgen op deze scholen extra aandacht of zorg.

Welke school kiest u

U kiest natuurlijk zelf uit naar welke school uw kind naar toe zal gaan. Er zijn verschillende redenen om juist die school te kiezen voor uw kind. Zo kan het zijn dat u een school uitkiest waar alle vriendjes en vriendinnetjes op gaan of al op zitten, de school is dichtbij uw huis. Er zijn ook ouders die kiezen voor een school die aansluit bij hun eigen geloof of ideeën van opvoeden. Vindt u het moeilijk om de juiste school te kiezen, ga dan verschillende scholen met elkaar vergelijken. U kunt bijvoorbeeld bij de scholen kijken, u kunt naar informatie-avonden gaan of u kunt misschien een keer meekijken in een les. Vraag van elke school ook een schoolgids aan. In deze schoolgidsen kunt u veel informatie halen omtrent de doelstellingen die een school heeft en er staan zelfs resultaten in. Kortom kies de school die voor uw gevoel bij u en uw kind past.
© 2007 - 2025 Angie73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Montessori OnderwijsJe kind gaat naar de basisschool. Er moet een belangrijke keuze gemaakt worden. Naar welke school gaat je kind en wat vo…
Soorten basisonderwijsSoorten basisonderwijsIeder kind in Nederland heeft recht op basisonderwijs. Het wordt gegeven aan kinderen van vier tot twaalf jaar en het is…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Dag van de Leerplicht - Recht op onderwijsDag van de Leerplicht - Recht op onderwijsTijdens de Dag van de Leerplicht wordt in Nederland stilgestaan bij het recht op onderwijs. De Dag van de Leerplicht wor…

Het vmbo-onderwijs uitgelegdIn het schooljaar van 1999/2000 werd vbo en mavo samengevoegd tot het vmbo. De naam vmbo geeft het al aan: het is een vo…
Leerstijlen - De leercyclus van KolbIeder mens leert op zijn of haar eigen manier. Leren is een proces dat uiteindelijk leidt tot gedragsverandering. De psy…
Angie73 (8 artikelen)
Laatste update: 13-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.