Suggesties om met geluidsoverlast van de buren om te gaan
Met de komst van de lente en zomer neemt ook vaak de overlast van omwonenden toe. Een beetje lawaai en rumoer hoort er natuurlijk bij tijdens zomerse dagen, maar het is een ander verhaal wanneer de overlast door de buren opzettelijk wordt veroorzaakt. Er is dan een aantal dingen die je zelf kunt doen om met deze situatie om te gaan. Bijvoorbeeld de buren een keer aanspreken op hun gedrag, niets doen, proberen te ontspannen met muziek, of verhuizen.
Inhoud
Geluidsoverlast
Er bestaan mensen die menen dat de wereld alleen van hen is, en die mening willen ze maar wat graag aan de rest van de wereld kenbaar maken door in de zomer extra veel lawaai te gaan maken, zoals veel stem verhef, luide muziek in de tuin, en opzettelijk geschreeuw. Als bewoner van een huis voel je vaak wel aan of deze buren van goede wil zijn of niet. Als de verstandhouding met de buren goed is dan maakt het niet uit als de buren af en toe van hun muziek genieten, dan kun je veel van elkaar hebben, én onderling goede afspraken maken. Maar als er bewust en te vaak veel decibellen worden geproduceerd dan kan de ergernis van omwonenden hoog oplopen. Geluidsoverlast kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vanaf 50 decibel aan geluid komen al stresshormonen vrij. Hier volgt een aantal suggesties om met opzettelijke overlast om te gaan.
Niets doen
Een van de mogelijkheden die er zijn tijdens overlast is niets doen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een wat slappe en passieve houding, immers je bent van mening dat de buren hun boekje te buiten gaan en dat hier wat van gezegd moet worden. Waarom is het dan toch goed om niets te doen? Indien de geluidsoverlast van de buren opzettelijk is, dan wordt elke actie van jou als beloning gezien. Zo werkt het met honden ook, reageren op een puppy die blaft wordt door de puppy als beloning gezien en het blaffen zal zich voortzetten en verhevigen. Niets doen, en dus geen actie ondernemen tegen het slechte gedrag van de buren is in feite een reactie die de buren het minst leuk vinden. Helaas moet je dan wel even de geluidsoverlast doorstaan, maar je bespaart jezelf de confrontatie en dat is goed voor je gezondheid. Bedenk dat de buren zelf ook last krijgen van hun eigen overlast. Als even later de muziek door hen wordt uitgezet heb je twee keer winst behaald; je kan weer van de rust genieten en je hebt je niet laten meeslepen door de overlast van de buren. Alle overlast kun je intussen wel zelf melden bij de woningcorporatie (indien je huurt) of bij de politie.
De buren op het moment van de overlast aanspreken op hun gedrag
Als je meteen wat van de geluidsoverlast zegt op het moment dat het plaatsvindt, dan kan het alle kanten opgaan. Het aanspreken van de buren kan dan door hen als een aantasting van hun "vermeende rechten” gezien of uitgelegd worden. Dit zal de relatie met de buren (die waarschijnlijk toch al niet goed was) niet ten goede komen. Ook bestaat het gevaar dat, wanneer je meteen iets van de overlast zegt, de emoties hoog oplopen. Dit is niet goed voor je gezondheid en het kan zelfs vervelend uitpakken. Kortom, meteen wat van de geluidsoverlast zeggen lijkt vaak een aantrekkelijke optie, maar dit is niet altijd de beste keus, wees hier dus zeer bedachtzaam en terughoudend in. Bij twijfel niet doen, bel bijvoorbeeld eerst even met de politie voor advies.
De buren in een later stadium aanspreken op hun gedrag
Het kan een goede optie zijn om de buren op een later moment aan te spreken op hun gedrag. Bijvoorbeeld als je ze tegenkomt in de straat. Als je dan rustig aangeeft dat je onlangs geluidsoverlast hebt ervaren dan kun je een goed resultaat behalen. De buren voelen zich dan niet meteen op het moment zelf op de vingers getikt. Uiteraard zeg je er niet bij dat je denkt dat de geluidsoverlast opzettelijk was, ga dus geen beschuldigingen uitten. Let er dus op dat je geen discussie aangaat waarin je jouw gelijk probeert te halen, het is in deze situatie al voldoende om even kort aan te stippen waar je last van hebt ondervonden, en dan ben je eigenlijk al helemaal klaar. De buren zullen je waarschijnlijk niet meteen gelijk geven, en wellicht met tegenargumenten komen, bijvoorbeeld dat zij ook van jou last hebben ondervonden. Geef ze die ruimte, laat dat allemaal rustig over je heen komen, bedenk dat je jouw doel al hebt behaald; namelijk het kenbaar maken van het feit dat je overlast hebt ondervonden. Mocht jouw klacht aan de buren geen resultaat opleveren, dan heb je gedaan wat je kon en wordt het misschien tijd om andere instanties erbij te gaan halen als woningbouwverenigingen, buurtbemiddelaars of de politie.
Beloon jezelf, niet je buren
Even op vakantie... /
Bron: Rawpixel, PixabayEen goede manier om met opzettelijke overlast van de buren om te gaan is door zelf te blijven werken aan alle positieve dingen die jou succes opleveren. Dit mogen kleine dingen of grote dingen zijn. Zo beloon je jezelf. Vier vooral ook je eigen behaalde successen. Neem hiervoor af en toe, zover mogelijk, even afstand van de overlast en neem vooral niet alles altijd te serieus. Dus in plaats van je alweer druk te maken over je buren (door je op te winden en dus hen te belonen voor hun gedrag) ga je gewoon aan de slag met die dingen die jou een goed en tevreden gevoel opleveren. Het helpt ook goed door naar meditatieve geluiden of muziek te luisteren, zo krijgt je hele systeem en vooral je geest even de nodige rust. Even een weekendje weg kan ook goed zijn.
Op vakantie gaan of een weekend weg
Op vakantie gaan lost de problemen en de overlast natuurlijk niet op, maar er even tussenuit gaan kan goed zijn voor je gezondheid. Tijdens (een korte) vakantie ontmoet je vaak vrolijke en opgewekte mensen die in tegenstelling tot je buren wél beschaafd en fatsoenlijk zijn, alleen al deze ervaring zal een verademing zijn. Je kan tijdens een vakantie dus wat afstand nemen van de overlast en je zult na terugkomst merken dat je weer iets sterker bent geworden.
De politie bellen
Bij zeer hoog oplopende spanningen kun je natuurlijk altijd de politie bellen op 0900-8844 (“Geen spoed, wel politie”), daar zitten kundige politieagenten aan de telefoon. Je hoeft niet eens te vragen of ze willen komen, je kan ook gewoon even overleggen en kenbaar maken dat de muziek nu alweer loeihard aanstaat. Vaak lucht het op om je klachten te delen, en wie weet biedt de politie zelf aan om toch even een kijkje nemen. En wellicht kan de politie de geluidsoverlast horen terwijl jij met ze aan het bellen bent. Mocht er wel een noodsituatie met de buren ontstaan waarin er gevaar is of dreigt dan
moet 112 gebeld worden (“Als elke seconde telt”).
Een akkoord sluiten of....
Bron: Alexas Fotos, Pixabay Het allermooiste is misschien wel een akkoord sluiten met je buren. Of zij je nu met hun overlast opzettelijk aan het pesten waren of niet maakt dan niet veel meer uit. Want als je eenmaal elkaar de hand hebt geschud ontstaat er een soort overeenkomst, contract waarin alle betrokkenen toezeggingen doen en waaraan ze zich dan moeten gaan houden.
...anders maar verhuizen
Verhuizen is van alle opties eentje waar je niet meteen aan wilt denken, maar soms moet je gewoon erkennen dat een rustige woonplek er de komende jaren met deze lawaaiburen niet inzit. Je kan het als een verlies of opgaaf ervaren door te gaan verhuizen, maar het getuigt ook wel weer van moed en lef door voor jezelf en je gezondheid te kiezen en ergens een rustiger woonplek te zoeken. Het leven is niet bedoeld om voor eeuwig strijd te voeren met lawaai makende buren, geluidsoverlast is slecht voor je gezondheid, dus je gezondheid zal er "blij mee zijn" als je gaat verhuizen.
Goedwillende buren
Er zijn gelukkig voldoende goedwillende buren. Als deze wat geluidsoverlast veroorzaken is dat meestal omdat ze het als verzetje nodig hebben na een dag hard werken of iets dergelijks. Waarschijnlijk kun je met hen altijd even overleggen om afspraken over geluid te maken, maar waarschijnlijker is het nog dat je hun “geluidsoverlast” minder storend vindt omdat je weet dat het niet bedoeld is om te treiteren en bewust overlast te veroorzaken. Als je normale en leuke buren hebt tel dan je zegeningen en laat ze lekker af en toe iets harder de muziek aan hebben staan, want dan kun jij dat ook!