Hoe krijg ik meer vrienden?

Hoe krijg ik meer vrienden? Het leven is leuker met vrienden. Een van de meest basale behoeften die de mens heeft is de behoefte aan vriendschap(pen). Mensen zijn immers sociale dieren, en halen waardering en zelfvertrouwen uit vriendschappen. Wanneer je weinig tot geen vrienden hebt, kan dit uiteindelijk leiden tot eenzaamheid of depressie. Soms raak je door ziekte of door andere omstandigheden vrienden kwijt, waardoor je graag nieuwe vrienden wilt maken. Toch lijkt dit geen makkelijke opgave. Zeker als volwassene lijkt iedereen zijn plek in zijn eigen sociale kring al gevonden te hebben. Toch kunnen enkele tips ervoor zorgen dat je je kansen op het krijgen van vriendschappen vergroot.

Zelfvertrouwen

Allereerst is het belangrijk bij het aangaan van nieuwe contacten dat je met jezelf door een deur kunt. Als je niet in jezelf gelooft, of als je jezelf continue negatief afschildert, waarom zou een ander dan wél interesse hebben om een vriendschap met je aan te gaan? Het kweken van zelfvertrouwen is net als het aangaan van vriendschappen een kwestie van oefening en geduld.

Lichaamshouding

Het begint met je houding: sta rechtop, duw je schouders lichtjes naar achter en praat duidelijk. Ook wanneer je je onzeker voelt, helpt deze houding je hersenen te overtuigen dat je op dat moment wel zelfverzekerd bent. Maak daarnaast regelmatig oogcontact met je gesprekspartner, dit oogcontact straalt op anderen uit dat je zelfvertrouwen hebt. Probeer met een open uitstraling (glimlachen helpt hierbij) de ruimte te betreden. Ga jezelf niet in een hoekje verstoppen, maar zoek een open ruimte op waar mensen je kunnen zien.

Vriendschappen als kind

Wie waren de vrienden in je jeugd? Mensen waarmee je vaak naar dezelfde school ging, in dezelfde straat woonde, of waarmee je op dezelfde sportclub zat. Vriendschappen ontstaan in de kindertijd voornamelijk omdat je toevallig op dezelfde plaats aanwezig bent. Soms blijven deze vriendschappen een leven lang meegaan, maar vaak scheiden jullie wegen omdat je verhuist, of voor een andere middelbare school of opleiding kiest. Op dat moment ontstaat de behoefte om nieuwe vrienden te maken. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam?

Begeef je onder de mensen

Natuurlijk een open deur, maar jezelf omgeven met andere mensen vergroot je kansen op een potentiële vriendschap. Het beste is om te kiezen voor iets wat je leuk vindt en wat bij je persoonlijkheid past: een sport, boekenclub, vrijwilligerswerk, dierenasiel, bordspelenvereniging, wandelen, schilderscursus, enzovoort.

Vrijwilligerswerk is hierbij een uitstekende keuze, omdat naast dat je iets goed doet voor je omgeving, je samen met je mede- vrijwilligers toewerkt naar een doel. Dit doel bestaat niet louter uit financiële motivaties, maar om iets goed te doen voor je omgeving. Dit kan ervoor zorgen dat je een band opbouwt met mensen die dezelfde waarden hebben als jij.

Start gesprekken

Voor veel mensen is het starten van een gesprek met een onbekend persoon een lastige opgave. Niet iedereen zit te wachten op smalltalk en praatjes over het weer. Toch zijn deze gesprekken belangrijk om iemand te leren kennen en om te kijken of er misschien een klik is. Niet elk gesprek zal gelijk fantastisch zijn, sterker nog: veel gesprekken zullen wellicht ontzettend saai zijn. Desalniettemin zul je uiteindelijk merken dat je af en toe een leuk gesprek hebt met iemand. Deze eerste en verkennende gesprekken zullen weer leiden tot meerdere gesprekken met dezelfde persoon. Na een tijdje is de kans groot dat jullie een vriendschap hebben ontwikkeld.

Accepteer uitnodigingen

Een andere tip voor het vinden van vriendschappen is het accepteren van uitnodigingen door de personen in je sociale kring. Het is verleidelijk om lekker thuis te blijven en in je comfortzone te blijven. Toch is deze geïsoleerde houding niet bevorderlijk voor het uitbreiden van je sociale kring. Als je regelmatig uitnodigingen accepteert, zul je mensen ontmoeten die je anders niet ontmoet had. Zeg dus vaker ja tegen uitnodigingen. Je zult merken dat je zelfvertrouwen stijgt wanneer je vaker uit je comfortzone getrokken wordt.

Hoe behoud ik mijn vrienden?

Mogelijk heb je inmiddels al wat nieuwe vrienden gemaakt. Belangrijk hierbij is om deze nieuwe vrienden ook te behouden. Je wilt immers niet dat ze je binnen korte termijn weer verlaten. Hoe doe je dat? Wees een goede luisteraar, loyaal, betrouwbaar en blijf geïnteresseerd in elkaars leven. Goede vriendschappen duren een tijdje voordat ze een solide en jarenlange vriendschap worden. Geef dan ook niet te snel op wanneer je niet direct een enorme vriendengroep hebt; het opbouwen van een kwalitatief goede vriendschap kost tijd, energie en geduld.
© 2018 - 2024 Wonderw0man, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Verliefd! En je vrienden?Verliefd! En je vrienden?Hoe combineer je vriendschappen als je net verliefd bent? Hoe combineer je vriendschappen als je net een liefdesrelatie…
Pubers en vriendenVrienden zijn het belangrijkste bezit voor pubers. Waarom zijn vrienden dan zo belangrijk in de puberteit? Pubers zijn a…

De seksuele ontwikkeling van een kindDe seksuele ontwikkeling van een kindVaak wordt bij seksualiteit gedacht dat dit begint in de pubertijd. Tijdens de pubertijd beginnen jongeren te experiment…
Pesten op de werkvloer: doorbreek het taboePesten op de werkvloer: doorbreek het taboeOp getreiter en gepest op de werkvloer rust een taboe. Volwassen werknemers lopen niet te koop met het feit dat ze struc…
Bronnen en referenties
  • https://www.scienceofpeople.com/how-to-make-friends/
Wonderw0man (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.