Misdrijven oplossen met behulp van Opsporing Verzocht

Misdrijven oplossen met behulp van Opsporing Verzocht Opsporing Verzocht wordt in 2017 uitgezonden op dinsdagavond om half negen op NPO 1. Samen met uw hulp, wil de politie zaken oplossen met betrekking tot bijvoorbeeld moord, inbraak of mishandeling. Kijkers kunnen tijdens de uitzending tips online of telefonisch doorgeven aan de politie. Het is zelfs mogelijk om misdrijven anoniem te melden. Met behulp van de uitzendingen van Opsporing Verzocht heeft de politie al vele zaken kunnen oplossen.

Wat is opsporing verzocht?

Opsporing verzocht werd in november 1982 voor het eerst uitgezonden op de Nederlandse televisie. De doelstelling van het tv-programma is om misdrijven in Nederland aan de hand van uw tips op te lossen. In het tv-programma worden foto’s of camerabeelden van daders getoond en er wordt een signalement van de daders vrijgegeven. Bij sommige zaken wordt een reconstructie van het misdrijf weergegeven. Wanneer u tips heeft kunt u deze vervolgens doorgeven.

Het programma is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, Politie en AVROTROS. De presentatie wordt gedaan door Anniko van Santen. Het programma wordt in 2017 bijna elke dinsdagavond om half 9 live uitgezonden op NPO 1. Op woensdag wordt het programma om 11.40 uur herhaald op NPO 1.

In de periode tussen 1982 en 2014 zijn 45 procent van de behandelde zaken opgelost. Grotendeels door de tips die u als kijker heeft gegeven.

Zomerstop Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht heeft elk jaar een zomerstop. Dit is in de periode van half juli tot half augustus. Tips over lopende zaken kunt u tijdens de zomerstop gewoon blijven doorgeven. Misdrijven die tijdens de zomerstop worden gepleegd, worden vaak na de zomerstop uitgezonden.

Opsporing Verzocht telefoonnummers

U kijkt een uitzending van Opsporing Verzocht en ziet ineens mogelijke verdachte die u kent of u hebt een aanvullende tip voor de politie. Schroom dan niet om contact op te nemen met de politie. Elke tip kan voor de politie een waardevolle tip zijn.

Opsporingstiplijn

Een tip kunt u doorgeven bij de opsporingstiplijn. Dit kunt u doen door te bellen naar het telefoonnummer 0800-6070. Het telefoonnummer is gratis.

Meld Misdaad Anoniem

Een tip doorgeven is niet voor iedereen even eenvoudig. U kent misschien de verdachten of bent bang voor represailles. Wanneer u liever anoniem wilt blijven kunt u bellen naar Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000. Het telefoonnummer is gratis.

Team Nationale inlichtingen

U kunt tijdens kantooruren (08.00 uur - 17.00 uur) ook bellen naar het Team Nationale inlichtingen op telefoonnummer 079-3458999. Via dit telefoonnummer kunt u net zoals bij Meld Misdaad Anoniem in een vertrouwelijk gesprek informatie delen over misdrijven.

Live.politie.nl

U kunt uw tips ook online doorgeven de website van politie.nl. Dit kan alleen tijdens en net na de live uitzending.

Opgeloste cold casezaken

Wekelijks worden er diversen misdrijven opgelost. Variërend van een overval, inbraak en moordzaken. Met behulp van Opsporing Verzocht worden er zelfs ook nog cold casezaken opgelost. Cold casezaken zijn misdrijven die lang geleden zijn gepleegd.

Posbankmoord

De posbankmoord is een moordzaak die sinds 2003 speelt. In 2003 werd Alex Wiegmink brandend aangetroffen in een auto. Onderzoek leidde destijds niet naar mogelijke daders. In 2016 werd met behulp van een uitzending van Opsporing Verzocht, twee verdachten aangehouden. De aanleiding van de uitzending was een nieuw onderzoek in 2015, waarbij oude sporen met nieuwe technieken zijn onderzocht. De nieuwe aanwijzingen naar de verdachten, werden in 2016 in het programma getoond. Na afloop van het programma heeft een verdachte zichzelf op het politiebureau gemeld.

Dodelijke beroving Kralingse bos

Bij een beroving in 1993 vielen twee doden. De 56-jarige Theo van Lente werd vermoord. Enige tijd later in 1993 vond er weer een beroving plaats. De 47-jarige Hans Kapteijn werd vermoord. Destijds werden er geen verdachten aangehouden. Tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht werd er opnieuw aandacht besteed aan de zaken. Dit leidde tot 30 tips. Enige tijd later werd er een 47-jarige man uit de gemeente Westland aangehouden.

Website Opsporing Verzocht

Opsporing verzocht heeft een website, waarop u zaken terug kunt kijken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bewakingsbeelden in te zien, maar u kunt bijvoorbeeld ook zicht krijgen in delict voorwerpen. Mocht u aan de hand van het delict meer weten over de dader dan kunt u een tip doorgeven aan de politie. Wanneer er bijvoorbeeld voorwerpen uit uw woning zijn gestolen zoals sieraden, horloges of telefoons, is het aan te raden om eens te kijken op de website van opsporing verzocht. Het kan zijn dat de daders gepakt zijn en dat de politie niet weet van wie de gestolen goederen zijn.

Op de website van Opsporing Verzocht worden ook de resultaten vermeld. U kunt bijvoorbeeld inzien dat een zaak is opgelost of dat er tips zijn binnengekomen. Op de website staat ook een ‘most wanted’-lijst. Hierin staat een lijst met de meest gezochte personen.
© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ooggetuige en oorgetuigeOoggetuige en oorgetuigeNiet iedereen durft zich als ooggetuige te openbaren. In de criminele wereld kan een ooggetuige juist gevaar lopen. Soms…
Goede Business Case opstellen, de onderdelenGoede Business Case opstellen, de onderdelenWelke onderdelen zitten er minimaal in een business case? Als je een business case gaat opstellen is het handig om een c…
Hoe schrijf ik een case report?Hoe schrijf ik een case report?Een case report (ook wel een case study genoemd) is letterlijk vertaald een casus beschrijving. Deze worden vaak geschre…
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…

Wat kan je doen met afgedankte kleding?Wat kan je doen met afgedankte kleding?Gooi jij je oude kleding gewoon bij het huisvuil afval? Weet je niet goed wat te doen met afgedankte kleding? Er zijn ta…
Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen - Tips en uitlegHoe krijg ik meer zelfvertrouwen - Tips en uitlegZelfvertrouwen betekent het vertrouwen dat iemand in zichzelf heeft. Mensen met veel zelfvertrouwen stralen iets positie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/opsporing-verzocht
  • https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/cold-cases-de-zaken
  • http://www.omroepwest.nl/nieuws/2888239/Politie-arresteert-47-jarige-verdachte-uit-Westland-mogelijk-doorbraak-in-Cold-Case-uit-1993
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/2569681443/Mannen+uit+Boekel+en+Veghel+aangehouden+voor+Posbankmoord+uit+2003,+coldcasezaak+opgelost.aspx
  • http://www.opsporingverzocht.avrotros.nl
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.