De moord op Meredith Kercher

De moord op Meredith Kercher In 2007 werd de Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar woning in de Italiaanse stad Perugia, waar zij als uitwisselingsstudent verbleef. Ze bleek op gruwelijke wijze te zijn vermoord. Voor de moord werden aanvankelijk drie mensen veroordeeld waaronder de Amerikaanse studente Amanda Knox. Zij zat jaren vast voor de moord maar werd uiteindelijk in hoger beroep vrijgesproken. De familie van Meredith Kercher blijft geloven in de schuld van Amanda Knox. Haar verhaal werd in 2017 onderwerp van een Netflix-documentaire.

Inhoud


Wat is er gebeurd?

Meredith Kercher was een 21-jarige Britse studente die deelnam aan een uitwisselingsprogramma van haar universiteit. Op 2 november 2007 werd haar ontzielde lichaam gevonden door de Italiaanse politie in een huis in Perugia dat ze bewoonde met een aantal andere internationale studenten. Ze werd gevonden onder het bed in haar slaapkamer met een verbrijzelde luchtpijp en een gedeeltelijk doorgesneden keel. Ook was ze meerdere malen met een mes gestoken.

Vier dagen later arresteerde de politie een drietal verdachten: Amanda Knox, een studente uit het Amerikaanse Spencer, Raffaele Sollecito, een Italiaanse student en Patrick Diya Lumumba, de eigenaar van een lokale bar. Laatstgenoemde werd vrijgelaten en vrijgesproken. Op 20 november 2007 werd Rudy Guede gearresteerd in Wiesbaden, Duitsland. Er stond een internationaal opsporingsbevel, omdat zijn DNA was aangetroffen op de plaats van de moord. Guede was kort daarna naar Duitsland gevlucht, maar werd na zijn arrestatie uitgeleverd aan Italië. De overgebleven verdachten werden in Perugia vastgehouden en aangeklaagd voor moord, seksueel misbruik en diefstal.

Volgens de aanklager was er bij Raffaele Sollecito thuis een mes gevonden dat met bleekmiddel was schoongemaakt, maar waarop nog wel bloedsporen van Kercher werden aangetroffen. Volgens de verdediging was er te weinig DNA op terug te vinden en kwamen bovendien de verwondingen van het slachtoffer niet overeen met het lemmet van het mes.

Het slachtoffer Meredith Kercher

Meredith Susanna Cara Kercher werd in 1986 geboren in Southwark, Londen en was studente aan de University of Leeds. Als deelnemer aan een ERASMUS uitwisseling ging ze naar Perugia om haar studie af te ronden. Enkele weken voor haar vertrek naar Italië speelde ze een rolletje in een muziekclip van de zanger Kristian Leontiou. In Perugia deelde ze een etage met twee Italiaanse vrouwen en de Amerikaanse studente Amanda Knox. Haar vader is een freelance journalist. Hij schreef in juni 2009 een aangrijpend artikel in een grote Britse krant waarin hij zijn laatste samenzijn met zijn dochter beschreef, alsmede het moment waarop hij hoorde van haar vreselijk dood.

De moord en het onderzoek

Kercher werd op de avond van 1 november 2007 vermoord. De volgende dag vond de politie in de tuin van het huis twee telefoons, waarvan er één op naam van Kercher stond. Toen zij later de deur van het appartement forceerden vonden ze Kercher onder het bloed in de kamer. Haar keel zou zijn doorgesneden met een stuk glas of een klein mes. Aanvankelijk werd aangenomen dat de dader of daders waren gevlucht door een kapot raam, maar kwamen later tot de conclusie dat een inbraak in scene was gezet.

Uit onderzoek van de patholoog bleek dat de luchtpijp niet volledig kapot was en dat zij waarschijnlijk een langzame en zeer pijnlijke dood was gestorven. Volgens de aanklager was Kercher's keel doorgesneden door Amanda Knox, terwijl ze door Guede en Sollecito werd vastgehouden. In de kamer van Sollecito werd gewelddadige literatuur aangetroffen die hem wellicht zou kunnen hebben beïnvloed. De verhalen uit zijn manga strips kwamen opvallend veel overeen met wat er daadwerkelijk was gebeurd. Volgens de verdediging was het allemaal fantasie. In de strips werden echter vrouwen verkleed als vampier vermoord, en was Kercher de avond ervoor nog verkleed als vampier naar een feestje geweest.

Patrick Diya Lumumba was de eigenaar van de bar Le Chic waar Amanda Knox werkte. Hij werd gearresteerd na een beschuldiging van Knox. Tot aan de arrestatie van Guede werd hij verdacht maar later vrijgelaten. Vanwege deze onterechte arrestatie kreeg hij later een schadevergoeding van 8.000. Knox moet Lumumba een bedrag van 40.000 aan compensatie betalen vanwege haar onterechte beschuldiging.

De verdachten Sollecito en Knox gaven beiden verschillende verklaringen, maar hebben nooit bekend. Ze zouden die avond onder de invloed van hash en marihuana zijn geweest. Guede was een zoon van Ivoriaanse ouders die door een rijke Italiaanse zakenman was geadopteerd, maar als snel op het verkeerde pad belandde. Kort voor de moord had hij seks gehad met het slachtoffer.

Eerste rechtszaken in 2008

Eind oktober 2008 werd Guede in een "fast-track" rechtszaak veroordeeld wegens moord. Hij kreeg een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd. De rechtszaak tegen de andere twee verdachten, Amanda Knox en haar ex-vriend Raffaele Sollecito, begon in januari 2009. Op 4 december 2009 werden ze beiden schuldig bevonden aan moord. Amanda Knox, kreeg 26 jaar gevangenisstraf en Raffaele Sollecito 25 jaar. Tegen beiden was levenslang geëist, maar na een beraad van 14 uur werd hier niet toe besloten omdat beiden jong zijn en nog geen strafblad hadden. Echter, volgens de Italiaanse wet kan Knox niet schuldig bevonden worden tenzij het verdict zou worden bevestigd door een hogere rechtbank. Tijdens haar hoger beroep in oktober 2011 werd het originele vonnis ongedaan gemaakt en werd Knox vrijgelaten uit de gevangenis.

Veroordeling en vrijspraak Amanda Knox

In de eerste aanloop werd Amanda Knox veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar voor haar aandeel in de moord op Meredith Kercher. Het Italiaanse juridisch systeem vereist echter dat een hogere rechtbank het vonnis bevestigd. Bij deze rechtbank ontstonden twijfels over het bewijs in de zaak waardoor Knox en Sollecito werden vrijgesproken. Knox keerde na een gevangenschap van ongeveer vier jaar terug naar de Verenigde Staten en pakte daar haar leven weer op. Ze ging weer studeren, gaf diverse interviews en schreef een boek over het hele proces waarmee ze miljoenen verdiende. De openbaar aanklager in Italië ging in cassatie. Het Hof van Cassatie achtte de oorspronkelijke veroordeling wel terecht en veroordeelde Knox opnieuw. Iets als 'double jeopardy' zoals men dat in de Verenigde Staten kent bestaat niet waardoor Knox veroordeeld kon worden voor iets waarvan ze eerder al was vrijgesproken. Uiteindelijk werd ook deze veroordeling in hoger beroep ongedaan gemaakt.

Er is even sprake van geweest dat de familie van de vermoorde Meredith Kercher in een civiele procedure een schadevergoeding zou eisen van Knox, maar zij lieten weten dat niemand financieel beter hoeft te worden van de dood van hun dochter en zus.
© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Op 1 november 2007 wordt de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar huis in Perugia in Ital…
Het verhaal van Amanda ToddVeel mensen hebben wel eens gehoord van Amanda Todd, het meisje dat op 15 jarige leeftijd besloot om een einde aan haar…
President van Amerika, James Polk 1845-1849President van Amerika, James Polk 1845-1849James Knox Polk was voordat hij de politiek in ging een echte losbol. Van zijn politieke peetvader, Andrew Jackson, kree…
Voetbalclub Crotone: van de Serie D naar de Serie AVoetbalclub Crotone: van de Serie D naar de Serie AF.C. Crotone is een Italiaanse voetbalclub uit de stad Crotone, in Calabrië. De in 1910 opgerichte club speelt haar thui…

De Oeigoeren  Inwoners van Xinjiang van Turkse afkomstDe Oeigoeren Inwoners van Xinjiang van Turkse afkomstDe Oeigoeren: In 2009 werd de wereld opgeschrikt door etnische onlusten in China. Het was de ergste situatie in China si…
Kolonisatie van AlgerijeAlgerije is een voormalige kolonie van Frankrijk. De kolonisatie van Algerije vond plaats rond 1830 en duurde 17 jaar. H…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 14-09-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.