Waarom worden wij verliefd? En wat bepaalt onze partnerkeus?
Je voelt je temperatuur stijgen, je knieën beginnen te knikken, je hart gaat sneller tikken en je wordt zenuwachtig. Al die vlinders in je buik. Of toch... een chemische reactie? Het voelt als een drug. Een drug die alleen in werking treedt wanneer je die ene persoon ziet. Maar hoe komt dat dan eigenlijk? En waarom precies die ene persoon?
Chemie in de liefde
Soms kun je voor een paar seconden niet meer nuchter nadenken als je verliefd bent. Maar wat zijn al die chemische stofjes toch in je lichaam die voor dat aangename gevoel zorgen? Het meest bekende stofje is fenylethylamine (PEA). Dit stofje komt van nature voor in je lichaam en wordt aangemaakt wanneer je verliefd bent. Ook wordt dit aangemaakt bij spannende momenten. Wanneer je in een achtbaan zit bijvoorbeeld. Fenylethylamine heeft ongeveer hetzelfde effect als amfetamine. Amfetamine tref je in drugs aan zoals speed. Dit stofje geeft je het gevoel alsof je 'high' bent. Door chocolade te eten kan echter ook het stofje fenylethylamine aangemaakt worden. Daarom eten sommige mensen chocolade als ze niet lekker in hun vel zitten. Dit kan een prettig gevoel opwekken.
Een ander chemisch stofje is de neurotransmitter dopamine die vrijkomt uit fenylethylamine. Dit stofje zorgt voor lust. Dopamine zorgt er weer voor dat oxytocine wordt aangemaakt. Oxytocine is het 'knuffelstofje'. Door dit stofje ben je snel geneigd te knuffelen of verlang je naar een aanraking. Nog een stofje is norepinephrine. Dit stofje zorgt voor aanmaak van adrenaline. Adrenaline ervaar je ook vaak als je in een achtbaan zit. Je voelt die 'kick' in je maag zodra je naar beneden gaat. Ook krijg je o.a. het gevoel alsof je energie oneindig is. Dit zorgt er dan echter ook voor dat verliefde mensen even niet meer nuchter kunnen nadenken. Alsof het een drug is!
Feromonen
Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat mensen feromonen kunnen uitscheiden en waarnemen. Feromonen worden opgevangen in een orgaan in de neus (vomeronasaal), maar zijn echter geurloos. Bij dieren komt dit vaak voor. Ze geven door middel van deze stofjes aan elkaar door dat ze willen paren. Feromonen werken dus als een soort seksueel lokmiddel.
Waarom worden wij verliefd?
Volgens het perspectief van vele mensen worden wij verliefd om ons ras in stand te houden, de mensen. Als wij verliefd worden, wordt ons libido verhoogd. Wanneer ons libido verhoogd wordt, zijn wij geneigd om gemeenschap te hebben met iemand. Gemeenschap hebben met elkaar kan voor nakomelingen zorgen. Liefde bestaat dus inderdaad vooral uit lust. Maar natuurlijk worden wij niet alleen verliefd om uiteindelijk samen kinderen te krijgen. Het is ook voor socialisatie bedoeld. Kijk bijvoorbeeld naar heteroseksuelen die samen geen kinderen willen of naar homoseksuelen die onderling geen kinderen kunnen krijgen. Ondanks dat ze weten dat ze geen kinderen kunnen krijgen (of geen kinderen willen), zijn ze geneigd gemeenschap te hebben wegens hun aantrekkingsgevoelens voor elkaar. Lust binnen de liefde is dus ook bedoeld om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Partnerkeuze
Waarom hij? Waarom zij? Waarom het een en niet het ander? Hier kunnen miljoenen redenen aan vast zitten! De bekendste redenen zijn dat wij vooral zoeken naar iemand die bij ons past qua uiterlijk en innerlijk. We zoeken ons 'type'. We willen voornamelijk iemand waar je veel gemeenschappelijke dingen mee hebt. Zulke personen trekken ons het meest aan. Je kunt onderling je interesses uitwisselen. Elk persoon heeft verschillende interesses en verschillende voorkeuren. Zo zal de een humor aantrekkelijker vinden en de ander juist een serieuzer persoon. Of misschien zal de een vooral vallen op blauwe ogen en lang bruin haar en de ander op een blondine met donkerbruine ogen. Ook zijn er mensen die vooruit denken en graag iemand willen met een hoge status en/of veel geld. Zij streven naar een rijke toekomst. Naar iemand met een goede baan om de zaken op pijl te houden. Dan zullen het uiterlijk en de karaktereigenschappen er minder toe doen.
De manier van daten
Uiteraard ligt het er ook aan hoe je in contact komt met iemand. Stel je voor dat je via internet wilt gaan daten, dan is het uiterlijk 'belangrijker'. Je zult sneller op het uiterlijk afgaan en de persoonlijkheid komt later wel. Je 'macht' met elkaar wanneer je elkaar aantrekkelijk vindt en dan kun je pas chatten. Maar stel dat je al een lange tijd bevriend bent met iemand, dan zal het uiterlijk er minder toe doen. Je kent de persoon zo goed, dat (als je verliefd wordt op die persoon) je vooral valt voor het innerlijk.
Toch komt het nog vaak voor, dat ondanks dat de persoon voldoet aan alle voorkeuren, je toch niet verliefd wordt. Dan komen we weer op de vraag 'Waarom wel het een en niet het ander?'. Tot nu toe hebben we deze vraag niet volledig kunnen beantwoorden. Wel kunnen we aannemen dat we toch nog wel eens onbewust verliefd worden op de 'verschillen' i.p.v. de 'overeenkomsten'. Mensen vinden het vaak wel belangrijk om met elkaar overeen te komen om zich 'begrepen' te voelen. Toch vallen we nog wel eens op de verschillen. Mensen hebben naast hun voorkeuren, ook vaak behoefte aan 'iets nieuws'. Een nieuwe uitdaging of nieuwe interesses.