Oppassen, uitleg en tips

Oppassen, uitleg en tips Vaak wordt oppassen gezien als het perfecte baantje, je speelt eerst wat met de (kleine) kinderen, geeft ze wat te eten en daarna breng je ze naar bed. Daarna wordt het leuk, want je hoeft eigenlijk niks te doen, maar toch krijg je geld! Oppassen is dus een hele leuke bezigheid. Maar hoe pak je dit nou het beste aan?

Bij wie ga ik oppassen?

Ten eerste kan je het best jezelf de vraag stellen: bij wie ga ik oppassen? Doe ik dit alleen bij familie en vrienden, of wil ik ook bij (onbekende) mensen oppassen? Als je liever in een vertrouwde omgeving bent, is het beter om op te passen bij familie en vrienden. Je past af en toe op en verdient daar wat leuks mee bij. Wil je liever veel (meer) geld verdienen? Dan is het wellicht een beter idee om bij zoveel mogelijk mensen te informeren of ze jou als oppas voor hun kinderen willen. Je moet jezelf eigenlijk als het ware verkopen, maak wat flyers, druk die uit en breng die rond. Wellicht happen wat mensen toe en heb jij je bijbaantje gevonden!

Verantwoordelijkheid

Als oppasser heb je een grote verantwoordelijkheid. De ouders hebben jou namelijk ingehuurd om hun verzorgingstaken voor een kleine tijd over te nemen. Oppassen gaat verder dan alleen de kinderen in bed leggen en dan lekker de hele avond volop films draaien met een bak popcorn in je hand. Er komt, ook al denk je van niet, een hoop bij kijken. Kan je niet goed met kinderen omgaan? Dan is oppassen waarschijnlijk niet iets wat voor jou bestemd is.

Wat is leuk om met de kinderen te doen?

De meeste kinderen zijn snel tevreden, als je een leuk spelletje met ze doet of een leuke film aan zet, worden ze al snel heel gelukkig. Leuke spellen om te spelen zijn bijvoorbeeld: Monopoly, Ganzenbord en Mens-erger-je-niet! Probeer niet met volle overtuiging te winnen, dat zullen de kinderen niet leuk vinden. Laat ze ook niet overduidelijk winnen maar geef af en toe wat voordeel aan ze. Doe wel of je keihard je best doet, maar toch verliest, waarschijnlijk zijn ze dan dolgelukkig als ze winnen. Verder is een film draaien leuk. Een goede keus is om een kindercomedy aan te zetten. De kinderen zullen in een deuk liggen van het lachen en met volle teugen genieten. Een potje voetballen of een andere sport, mits de kinderen daar van houden, is ook een leuke bezigheid.

Hoe zorg ik ervoor dat de kinderen mij leuk vinden?

Je bent aan het oppassen, maar een cruciale factor is natuurlijk dat de kinderen je leuk vinden als oppas. Een saaie oppas zorgt er immers voor dat ze er met minder plezier naar uitkijken als de oppas er is. Daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden. Hoe zorg ik er nou voor dat de kinderen juist mij de perfecte oppas vinden? Je kan ze ten eerste bijvoorbeeld veel vertrouwen geven. Toon interesse in ze en laat ze volop vertellen als ze daar zin in hebben, luister vol aandacht naar wat ze te vertellen hebben en geef veel complimentjes aan ze: bijvoorbeeld dat hij/zij zo goed kan voetballen of tekenen, maar dat jij dat niet kan en er daarom stiekem wel een beetje jaloers op bent. Dit zorgt vaak voor een big smile op het gezicht van de kinderen waar je oppast!

Hoe ga ik met problemen om?

Wat nou als het kind maar door blijft huilen? Dan moet jij er voor zorgen dat je het kind gelukkig maakt. Maak bijvoorbeeld een grapje zodat hij gaat (glim)lachen, of zet een leuk (grappig) liedje op. Zo is de kans groter dat het kind stopt met huilen en weer verder gaat met spelen. In het begin kan het kind veel huilen omdat hij mama en papa mist, maar zodra hij gewend is aan jou en je vertrouwt, wordt dat al gauw minder. Het kind zal steeds minder huilen en uiteindelijk, mits je een goede oppas bent, er naar uitkijken als jij weer komt oppassen!

Wat nou als het kind ziek is en/of zich niet lekker voelt? Het beste wat je dan kunt doen is om hem voorzichtig op zijn bed te leggen en een bakje er bij te houden als hij moet spugen. Bel dan ook gelijk de ouders op en zeg dat het kind ziek is, dit geeft het kind een fijn gevoel omdat hij weet dat zijn ouders aan hem denken. Vaak zullen ze zo snel mogelijk naar huis komen en jouw taken overnemen. Doen ze dit niet? Blijf dan zo lang mogelijk bij het kind en zorg dat de rest van de kinderen rustig worden, door bijvoorbeeld een leuke film aan te zetten.

Wat doe ik in de tijd dat ik 'alleen' ben?

Als je bij mensen oppast, is de kans groot dat je toch een tijdje 'alleen' bent, dat wil zeggen: de kinderen liggen op bed en jij moet jezelf maar zien te vermaken. Wat bijvoorbeeld handig is om te doen tijdens het oppassen, is om wat schoolwerk mee te nemen. Je gaat 'werken' (je past op), dus je zit als het ware in de mood van het werken. Door in die tijd schoolwerk te doen levert je dat een voordeel op. Je zit in de mood dat je aan het werken bent, je krijgt betaald, dus als je je schoolwerk in die tijd doet ben je met alles klaar en je verdient er nog wat aan ook!

Wat verdien ik ermee

Er is niet echt een vast oppastarief. Er zijn geen minimumlonen, dus in principe kun je veel uiteenlopende bedragen ontvangen, de ene keer wat meer dan de andere keer. Vaak heeft je 'loon' er ook mee te maken hoelang je oppast en wat je verantwoordelijkheden zijn. Als je een hele dag op vier kinderen oppast, verdien je meer dan dat je in de avond even snel op één kind oppast. Dit zijn zaken die allemaal meewegen. Het best kan je de prijs gewoon laten bepalen door de ouders. Onderhandelen over de prijs is niet zo verstandig, dat kan de band verbreken en er voor zorgen dat je daar niet meer mag oppassen. Miljonair word je niet met oppassen, maar het levert een mooi extra zakcentje op!
© 2016 - 2024 Sven7020, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Wat zijn referrals en hoe krijg je ze?Wat zijn referrals en hoe krijg je ze?Overal op internet vind je sites waar je referrals voor kan gebruiken. Dit kan voor een online game zijn, maar meestal v…
Makkelijk en snel geld verdienenMakkelijk en snel geld verdienenGeld verdienen, het is één van de meest belangrijke bezigheden volgens veel mensen. Iedereen wil en zal geld moeten verd…
Het minimum jeugdloon, ook voor studenten!Het minimum jeugdloon, ook voor studenten!Soms is het best ingewikkeld om het allemaal na te gaan wat je wel en niet mag verdienen, wat het minimum uurloon is, of…

De verschillende soorten migratie in en naar EuropaDe verschillende soorten migratie in en naar EuropaHet vluchtelingenprobleem dat begon in 2014 zorgde ervoor dat de wereld werd geconfronteerd met de grootste migratiecris…
Waarom worden wij verliefd? En wat bepaalt onze partnerkeus?Waarom worden wij verliefd? En wat bepaalt onze partnerkeus?Je voelt je temperatuur stijgen, je knieën beginnen te knikken, je hart gaat sneller tikken en je wordt zenuwachtig. Al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dagon , Pixabay
Sven7020 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.