De (nadelige) gevolgen en invloed van social media

De (nadelige) gevolgen en invloed van social media Social media hebben de wereld in een rap tempo overgenomen. In 1971 werd de eerste mail verstuurd, en nu leven we met miljarden internetgebruikers waarvan verreweg het grootste deel het internet dagelijks gebruikt. De invloed van social media drukt echter op onze schouders, dit heeft zo zijn gevolgen.

De invloed en gevolgen van social media

Social media zorgen ervoor dat we gemakkelijk met iedereen in contact kunnen komen over de hele wereld, van een collega tot een 30 jaar oude vriend. Door het gebruik van deze sites kunnen we ons erg verbonden voelen met de wereld, maar zo’n gemakkelijke verbinding met de hele wereld heeft ook zijn negatieve punten.

Spiegelen aan anderen

Social media zorgen er voor dat we onze levens vergelijken met dan van anderen. Er wordt vaak een ideaal beeld gepresenteerd van wat er gebeurt en hoe we eruit moeten zien, met als gevolg dat we onszelf constant vergelijken met anderen en we het zelfbeeld van onze eigen levens verlagen.

Fear of missing out

Ongeveer de helft van de jongeren heeft last van FoMO (Fear of Missing Out). Wat inhoudt dat ze bang zijn om bepaalde dingen te missen die voorkomen op social media. Deze angst zorgt dat ervoor dat je onrustig wordt wanneer je geen verbinding hebt met het sociale netwerk. Je e-mail voor de zoveelste keer controleren, zou er iets nieuws gepost zijn op Facebook? Zou ik een nieuw berichtje hebben op Whatsapp? etc. Dit zorgt ervoor dat mensen niet echt aanwezig zijn. Wie kent niet het beeld van stelletjes, vrienden, familie in een restaurant, allen loerent op hun mobiel? Deze angst om iets te missen zorgt voor een verhoogt stressgehalte, maakt je mentaal drukker en zorgt op lange termijn voor tal van nadelige gevolgen.

Pesten

Social media zorgen er ook voor dat de invloed en gevolgen van pesten groter worden. Waar je vroeger gepest werd in de klas door enkele klasgenoten kun je nu gepest worden door de hele wereld. Ook is deze vorm van digitaal pesten veel gemakkelijker, het kost weinig moeite om iemand uit te schelden via een post op Facebook of zelfs een persoon te bedreigen met een post op Twitter. Misschien nog wel het grootste nadeel van digitaal pesten is dat foto’s en berichten blijven staan. Na 30 jaar kunnen er nog steeds naaktfoto’s op het internet zwerven.

Verhoogde kans op drugs, alcohol en roken door social media

Er bestaat een aantoonbaar indirect verband tussen gezondheid en social media. Een onderzoek van The National Center on Addiction and Substance Abuse van Columbia University (CASA, 2011), toont aan dat er een sterke link bestaat tussen sites als Facebook en Twitter en roken, alcohol- en drugsgebruik.

Onder 2000 geteste jongeren tussen de 12 en 17 jaar wijst uit dat deze vijf keer meer kans hebben om verslaafd te raken aan roken, drie keer zoveel kans om te beginnen met alcohol en een keer zoveel kans om drugs te gebruiken. 40 procent van de geïnterviewden hadden op social media foto's of video's gezien van vrienden die alcohol gebruikten.

Verminder de invloed

Enkele tips om de invloed van social media te beperken zijn;
  • Wees voorzichtig met wat je deelt
  • Beperk de tijd dat je aan social media spendeert
  • Gebruik maximale privé-instellingen
  • Vergeet de populariteitswedstrijd
  • Zorg dat je een klein netwerk hebt

Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel, social media heeft ook zijn positieve kanten. Zo kunnen we gemakkelijker vrienden maken dan ooit te voren, kunnen we gemakkelijk afspraken maken en kun je snel feedback krijgen op geplaatste creatieve werken, foto’s et cetera.
© 2016 - 2024 Florisdekok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Social media biedt organisaties de mogelijkheid om op een ideale manier (goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk, groot bere…
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Betekenis en invloed van social mediaBetekenis en invloed van social mediaDaar waar de invloed van de oude media, zoals kranten, tanende is zien we de opkomst van de social media; ook wel nieuwe…
Wat deelt u op internet?Wat deelt u op internet?Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit ons bestaan. Hyves, Twitter en Facebook zijn zogenoemde 'must h…

Vier je vrije taal – Fier dyn frije taalVier je vrije taal – Fier dyn frije taalVier je vrije taal is een taalproject van Frysk en Frij dat is opgezet in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoo…
nieuws uitgelichtApple vs. FBI: privacydebatIn deze moderne tijden leggen we heel ons leven vast op onze smartphone. Dit kan echter wel gevolgen hebben voor onze pr…
Bronnen en referenties
  • http://www.centeronaddiction.org/newsroom/press-releases/2011-national-teen-survey-finds
  • http://ethw.org/Evolution_of_Social_Networking
Florisdekok (7 artikelen)
Laatste update: 26-02-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.