Alles wat je moet weten over cyberpesten
Wat is cyberpesten nu eigenlijk? Bij cyberpesten moet u zich het versturen van vervelende, kwetsende berichten via internet, meestal social media zoals WhatsApp, Facebook, Twitter etc. voorstellen. Dit is een groeiend probleem naarmate de maatschappij zich steeds meer online afspeeld. Hier een paar weetjes over cyberpesten en tips om het te voorkomen.
Wat is cyberpesten?
Cyberpesten is in verschillende categorieën in te delen. Niet alle vormen zijn hetzelfde. Er wordt in het Engelse taalgebied onderscheid gemaakt tussen de vormen: cyberbullying (bullying betekent pesten in het engels, hier gaat dit artikel over), cyberharassment en cyberstalking. Wanneer volwassenen kinderen proberen te misleiden door ze in chatruimtes te lokken wordt er niet van cyberbullying, maar van cyberharassment gesproken. Als iemand je via internet extreem erg volgt en je voortdurend in de gaten houdt en op je lip zit, wordt er gesproken van cyberstalking. Bij cyberpesten (of cyberbullying) gaat het om het systematisch sturen van kwetsende en vervelende berichten. Het kan alleen om relatief onschuldige, enigszins kwetsende dingen gaan, maar het gaat soms zelfs zo ver kinderen elkaar bedreigen via het web .Eigenlijk kunt u het zich net zo voorstellen als pesten in het echt, bijvoorbeeld op een schoolplein, alleen dan is het nu online.
Een voorbeeld van Cyberpesten
Er zijn zelfs gevallen waarin de pesters zo ver gingen, dat de gepeste zichzelf het leven ontnam. Dit is een zeer ernstige zaak en moet ook uiterst serieus genomen worden. Een 15-jarig meisje uit Groot-Brittannië heeft zelfmoord gepleegd na blijvende pesterijen die ze moest ondergaan op Facebook.
''
Het meisje, Holly Grogan, liep school in in het Saint-Edwards-internaat van Cheltenham. In haar klas zou ze een relatie hebben gehad met de broer van één van de klasgenoten. Drie meisjes van haar klas zagen de relatie echter niet zitten en pakten haar daarover keihard aan. De avond voor haar dood had ze een uitnodiging op zak om naar een feestje te gaan. Echter werd haar via Facebook bewust gemaakt dat ze opnieuw niet welkom zou zijn. Het meisje pleegde zelfmoord op 16 september 2009. Echter werd later pas het nieuws wereldwijd bekend gemaakt.''
Dit is een voorbeeld van cyberpesten met een zeer tragische afloop. En zoiets moet kosten wat het kost voorkomen worden. De vraag is nu: wie moet hiertegen optreden?
Wie moet ertegen optreden?
Er is veel discussie over deze vraag. Veel mensen zijn van mening dat de school tegen cyberpesten op moet treden omdat de school de leerlingen kent en in de gaten kan houden. Maar een andere zijde is dat de school het meestal niet eens weet als iemand via internet gepest wordt. Voor de school is het inderdaad moeilijk om dit te ontdekken, het gebeurt meestal op middelbare scholen en deze scholen hebben vaak veel leerlingen en voor de school is het dus een bijna onmogelijke taal om het internetgedrag van leerlingen bij te houden en te reguleren. Dit komt ook omdat cyberpesten veelal buiten schooltijden gebeurt.
Daarom zou het logischer zijn om het initiatief om iets tegen cyberpesten te doen bij de ouders te leggen. De ouders kennen hun kind beter dan de school en kunnen het internetgebruik en internetgedrag van hun kind ook beter in de gaten houden dan de school. Bij de ouders is helaas ook een maar. Want wat moet je doen als je als ouder erachter komt dat je kind via internet gepest wordt? Veel ouders kennen de pesters niet of nauwelijks en weten niet wat ze ertegen moeten doen omdat zij niet opgegroeid zijn in een maatschappij waar surfen op het web gebruikelijker is geworden dan buiten spelen.
Wat kun je als slachtoffer van cyberpesten doen?
Hier een paar praktische tips en adviezen opgesomd van wat je kunt doen als je slachtoffer van cyberpesten bent.
- Deel niet alles met iedereen, scherm jezelf af, stel in dat alleen vrienden je profiel op een social media site mogen zien.
- Negeer of blokkeer de pester. Als je de pester negeert zal hij er snel niks meer aan vinden en stoppen. Je kunt hem ook blokkeeren, zodat hij je geen vervelende dingen meer kan sturen.
- Als deze dingen niet werken, kun je je ouders of de school inlichten en deze vragen om iets aan het pestgedrag te doen. Weten je ouders en/of de school niet wat te doen, dan kan je ook (bij extreme gevallen) de politie inlichten