Wat kan je doen tegen pesten?

Wat kan je doen tegen pesten? Pesten komt helaas nog heel veel voor in onze samenleving. Word jij zelf gepest, of ken je iemand die gepest wordt? Dan zijn er een heleboel manieren om daar goed mee om te gaan. Ook bestaat er tegenwoordig het begrip cyberpesten. Dit is pesten via digitale communicatiemiddelen, gelukkig zijn hier ook tips voor.

Tips tegen pesten

Kom voor jezelf op

Veel jongeren voelen zich erg onzeker of alleen wanneer ze gepest worden. Het nadeel hiervan is dat pesters hier juist gebruik van maken. Als pesters zien dat je onzeker en alleen bent dan zullen ze niet zomaar stoppen met pesten omdat ze jouw zien als makkelijk slachtoffer. Indien je voor jezelf opkomt en probeert zelfverzekerd te zijn is de kans dat de pesters stoppen een stuk groter. Durf te zeggen wat je vindt tegen je pesters. Zorg er wel voor dat je zelf ook netjes blijft en dus niet gaat schelden of geweld gaat gebruiken.

Vertel het aan anderen

Zolang je er met niemand over praat kunnen anderen ook niks voor je doen. Veel jongeren zijn bang om anderen lastig te vallen met hun problemen, terwijl dit helemaal niet hoeft. Zorg er voor dat je ouders weten dat je gepest wordt. Indien je op school gepest wordt is het aan te raden om ook op school tegen leraren te vertellen dat je gepest wordt, misschien kunnen zij je wel ergens mee helpen. Ook kan je een vriend/vriendin of iemand anders waarmee je een goede band hebt vertellen waarmee je zit, dit is helemaal niet raar en vaak geeft het een extra gevoel van zekerheid.

Schrijf je verhaal op

Behalve je problemen vertellen aan anderen kan het ook heel goed werken om je eigen problemen op te schrijven. Schrijf in een dagboek of via de computer eens precies op waarmee je zit, hoe voel je je erbij dat je gepest wordt en hoe reageer je daarop? Door dit allemaal op te schrijven krijg je een goed beeld over jezelf en vergroot je hiermee je zelfkennis.

Vertrouwenspersoon

Het is fijn om een bepaald persoon te zoeken waar je alles tegen kan zeggen. Dit kan een van je ouders zijn, een goede vriend/vriendin of iemand anders waar je je vertrouwd bij voelt. Als je merkt dat er iemand is waar tegen je alles kan vertellen geeft dit je vaak een goed gevoel en krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Voor elk probleem is een oplossing.

Lichaamshouding

Veel jongeren die gepest worden laten dit merken door hun lichaamshouding, zo zitten gepeste jongeren vaak ineengedoken en weg van andere jongeren. Het is heel moeilijk om zelfverzekerd te gaan zitten en bij de anderen, maar toch gaat dit uiteindelijk helpen, want ook hier geld als de anderen zien dat je je afzondert ben je een makkelijk doelwit. Dus raap je zelfvertrouwen bij elkaar en ga bij de anderen zitten.

Leer jezelf kennen

Het is heel belangrijk om goed te weten wat voor iemand je bent. Probeer eens voor jezelf al je goede en vooral ook je slechte eigenschappen op te schrijven. Denk eens na over wie je precies bent, en hoe je reageert op de pesters. Pesten is nooit jouw schuld maar het is wel goed om te kijken naar hoe je misschien beter kan reageren op de pesters. Als je bijvoorbeeld heel agressief reageert is het een tip om daar aan te gaan werken, het kan zijn dat doordat je zo agressief reageert mensen je blijven pesten.

Kindertelefoon

Mocht je er zelf echt niet uitkomen en praten met mensen uit je omgeving werkt ook niet dan kan je altijd contact opnemen met de kindertelefoon. De kindertelefoon is er voor iedereen die gepest wordt maar ook voor iedereen met andere problemen. Veel jongeren denken dat je perse moet bellen met de kindertelefoon en dat vinden ze eng, maar je kan ook gewoon chatten met medewerkers van de kindertelefoon via hun website. Vaak kunnen medewerkers van de kindertelefoon je heel goed helpen, ze doen dit namelijk als hun werk en hebben al heel veel jongeren geholpen.

Zoek hulp bij andere organisaties

Je kan ook gaan praten met andere organisaties of websites die hulp aanbieden voor gepeste jongeren. Ook hier proberen ze altijd een luisterend oor te bieden voor je en proberen ze samen met jou je problemen op te lossen. Enkele organisaties waar je terecht kan zijn:
  • StopPestenNu
  • PestWeb
  • MindYourOwnLife

Tips tegen cyberpesten

Praat erover

Wanneer je slachtoffer bent van cyberpesten is het belangrijk dat je dat met anderen deelt. Veel jongeren die slachtoffer zijn van cyberpesten schamen zich daarvoor en durven dit niet aan anderen te vertellen. Maar zolang je het aan niemand vertelt kan ook niemand je helpen. Dus praat erover en je zult merken dat er een heleboel mensen zijn die je willen helpen.

Bewijs opslaan

Als je slachtoffer bent van cyberpesten kan het erg nuttig zijn om het bewijs van pesten op te slaan. Indien iemand je bijvoorbeeld pest via een chatbericht kan je deze tekst opslaan en dit aan anderen laten zien zodat anderen een beeld krijgen van hoe je wordt gepest.

Persoonlijke informatie

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk persoonlijke informatie online hebt staan. Mocht je toch ergens persoonlijke informatie hebben staan zorg er dan voor dat het alleen zichtbaar is voor goede bekenden van je. Let dus op je privacyinstellingen via social media.

Wachtwoord

Veel slachtoffers van cyberpesten zeggen dat ze gehackt zijn en daardoor slachtoffer zijn geworden van cyberpesten. Het is daarom heel belangrijk dat je moeilijk te raden wachtwoorden hebt, ook is het een tip om voor verschillende websites/apps ook verschillende wachtwoorden te gebruiken die je zelf wel kan onthouden.

Negeren

De belangrijkste tip tegen cyberpesten is om de pesters te negeren. Jongeren die cyberpesten doen dit vaak voor de lol, en ze vinden het leuk als je reageert. Als je gewoon nergens op reageert gaat de lol er vaak al snel van af en is de kans groot dat ze stoppen met pesten. Ook wanneer je bedreigd wordt via internet is het aan te raden om dit te negeren, op te slaan en aan anderen te laten lezen.

Aangifte

indien het cyberpesten maar door blijft gaan en je er echt erge last van hebt kan je altijd aangifte doen. Je hoeft je niet te schamen om aangifte te doen, want jij hebt er echt last van. Zorg er wel voor dat je bewijs hebt van het cyberpesten en doe alleen aangifte als het echt om een wettelijk verboden vergrijp gaat.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…
Cyberpesten op schoolCyberpesten op schoolPesten is vaak onzichtbaar op school. Maar cyberpesten is nog veel onzichtbaarder. Ongeveer een op de drie kinderen is w…
Cyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenCyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenPesten is bekend gedrag dat je overal tegenkomt: op school, op de werkvloer en tegenwoordig ook online. Vrijwel iedereen…
Pesten - Tips om het te voorkomenPesten is een vervelende gedragsvorm waar veel kinderen op jonge leeftijd (basischool) mee te maken krijgen. Kinderen va…
De grootste goede doelenEr zijn een heleboel goede doelen verspreid over de hele wereld. Maar wat zijn nu de grootste goede doelen, en waar staa…
Bronnen en referenties
  • http://kinderen.moed.nl/pesten/tips_hoe_je_met_pesten_om_kunt_gaan/
  • http://www.gedragsproblemen-kinderen.info/tips-tegen-pesten
  • http://www.stopmetpesten.nl/tips.html
  • www.kindertelefoon.nl
  • www.stoppestennu.nl
  • www.pestweb.nl
  • www.mindyourownlife.nl
  • http://www.pesten.nl/blog/algemeen/een-paar-gouden-tips-tegen-cyberpesten/
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.