De grootste goede doelen

Er zijn een heleboel goede doelen verspreid over de hele wereld. Maar wat zijn nu de grootste goede doelen, en waar staan deze doelen precies voor? Ben je op zoek naar een goed doel om te steunen of wil je gewoon meer weten over een bepaald goed doel? Deze grote goede doelen worden toegelicht en besproken.

Het wereld natuurfonds (WNF)

Het wereld natuurfonds is de Nederlandse variant van de World Wide Fund for nature (WWF). Deze organisatie heeft als hoofddoel het beschermen van de natuur en heeft als logo een reuzenpanda. Prins Bernhard was de eerste Nederlandse voorzitter van het wereld natuurfonds. Het WNF streeft ernaar om de rijkdom aan dier- en plantensoorten te beschermen. De grootste doelen van de WWF zijn een veiligere en duurzame toekomst voor iedereen creëren en de hele wereldbevolking blijven voorzien van voldoende natuurlijke middelen voor levensonderhoud.

De Nederlandse Hartstichting

De Nederlandse Hartstichting is opgericht op 29 januari 1964 en strijdt vanaf dat moment voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Deze stichting heeft als doel bij te dragen aan de verbetering en kwaliteit van het leven voor mensen met hart- en vaatziekten. De opbrengst van deze stichting gaat voornamelijk naar nieuw onderzoek naar oorzaken van deze ziekten en met de opbrengst worden medische toepassingen in de praktijk gebracht. Volgens de Nederlandse Hartstichting gaat er van elke euro 0,76 eurocent naar wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, preventie en patiëntenbelangen. Er zijn ongeveer 60,000 vrijwilligers die als collectant voor de Nederlandse Hartstichting werken.

Greenpeace

Greenpeace is opgericht in 1971 in Vancouver (Canada). Greenpeace is een milieuorganisatie die als grootste doel heeft grote milieuproblemen onder de aandacht te brengen, dit doet Greenpeace onder andere door te lobbyen en door veel verschillende geweldloze acties op te zetten. Enkele doelen van Greenpeace zijn dat ze streven naar schone energie, sterke bossen, levende oceanen, een gifvrije wereld en duurzame landbouw. Greenpeace bevindt zich over de hele wereld en het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam. Ook zijn er veel vrijwilligers in Nederland actief die voorlichting geven, dit zijn ongeveer 400 vrijwilligers die vooral op scholen voorlichting geven over de organisatie. Greenpeace bezit ook over een groot aantal schepen die een belangrijke rol spelen bij de acties van de organisatie.

CliniClowns

CliniClowns is een van oorsprong Amerikaanse organisatie en staat in veel landen beter bekend als Clown doctors. Het doel van deze organisatie is om kinderen die ernstig ziek zijn of voor een andere reden lang in een ziekenhuis of kliniek moeten verblijven een aangenamere tijd te bezorgen. De CliniClowns gebruiken verschillende leuke technieken om de kinderen een leukere tijd te bezorgen, zo maken ze veel gebruik van goocheltrucs, muziek en verhalen. In Nederland bestaat CliniClowns ongeveer uit 70 clowns en 45 kantoorleden. Cliniclowns bezit verder over ongeveer 40 ambassadeurs die er alles aan doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor deze organisatie.

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen is opgericht tijdens de bloederige burgeroorlog in Nigeria. De visie van Artsen zonder Grenzen is dat ze vinden dat alle mensen in nood waarvan de gezondheid bedreigd wordt hulp verdienen. Hieronder vallen alle mensen die slachtoffer zijn geworden van natuurrampen, oorlogen of burgeroorlogen. Het belangrijkste kenmerk van AzG is dat ze neutraal zijn. Ze bieden hulp aan iedereen die dat nodig hebben zonder zich te bemoeien met andere zaken. Vrijwel alle medewerkers van AzG zijn vrijwilligers dit betekent dat zij helemaal geen vergoeding krijgen voor hun werk. In 2013 werden 1200 medewerkers uitgezonden naar gebieden waar hulp nodig was. In Nederland wordt AzG gesteund door meer dan 460.000 donateurs.

Amnesty International

Amnesty werd opgericht in 1961 en heeft als grootste doel om de mensenrechten zoals vastgelegd in vele internationale mensenrechtendocumenten te beschermen. Het symbool van deze organisatie is een kaars met prikkeldraad. Amnesty is de grootste mensenrechtenorganisatie van de wereld en wordt vertegenwoordigd in meer dan 150 landen. De belangrijkste onderwerpen waartegen Amnesty in actie komt zijn gevangenschap, marteling en executie. Amnesty in Nederland telt meer dan 255.000 leden en is daarmee een van de grootste Amnesty afdelingen ter wereld.

KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding is opgericht in 1949 en zet zich in voor de bestrijding van kanker. Door middel van donaties wordt via KWF Kankerbestrijding voorlichting gegeven, wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd en patiëntenondersteuning geboden. De stichting ontvangt donaties van ruim 800.000 vaste donateurs en van ongeveer 20.000 bedrijven. Van de opbrengst voor KWF Kankerbestrijding gaat ongeveer 80% naar wetenschappelijk onderzoek, het overige bedrag wordt besteed aan voorlichting en ondersteuning van patiënten.

UNICEF

UNICEF is in 1946 opgericht in de Verenigde Staten, dit had toen als doel om voedselpakketten en gezondheidszorg te bieden aan kinderen die slachtoffer waren geworden van de tweede wereldoorlog. Momenteel helpt UNICEF wereldwijd kinderen die te maken hebben met armoede, geweld, discriminatie of ziekte. In Nederland zijn er ongeveer 4300 vrijwilligers actief die voor de organisatie werken. In Nederland zijn er negen ambassadeurs voor UNICEF die proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de organisatie. Verder telt UNICEF Nederland meer dan 300.000 vaste leden die geld doneren.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlander geeft rijkelijk aan goede doelenNederland telt zeer veel goede doelen. Onder een goed doel moet verstaan worden: Een doel van algemeen belang zoals dat…
Winkansen bij de Postcode LoterijWinkansen bij de Postcode LoterijDe winkansen bij de Postcode Loterij liggen lager dan de meeste andere Nederlandse loterijen. Bij de Postcode Loterij li…
Geld geven, hoe kies je een goed doel?Geld geven, hoe kies je een goed doel?Hoe kies je een goed doel dat echt bij je past? Uit welke organisaties moet je kiezen als je graag geld wil geven aan ee…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…

Wat kan je doen tegen pesten?Wat kan je doen tegen pesten?Pesten komt helaas nog heel veel voor in onze samenleving. Word jij zelf gepest, of ken je iemand die gepest wordt? Dan…
Met groepen werkenBij het werken met groepen komt een heleboel kijken. In hoeverre verschillen groepen van elkaar? Wat zijn weerstanden te…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Fund_for_Nature
 • http://www.wnf.nl/nl/overwnf/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Hartstichting
 • https://www.hartstichting.nl/over-ons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Greenpeace
 • http://www.greenpeace.nl/
 • http://www.cliniclowns.nl/site/page/word-vrijwilliger/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cliniclowns
 • https://www.artsenzondergrenzen.nl/meer-over-onze-organisatie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Artsen_zonder_Grenzen
 • https://www.amnesty.nl/overamnesty
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amnesty_International
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/KWF_Kankerbestrijding
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/UNICEF
 • http://www.unicef.nl/over-unicef/ambassadeurs/
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.