De jeugd van tegenwoordig
De jeugd van tegenwoordig, ook wel aangeduid met generatie Y, is zowat de enige groep mensen die je nog ongestraft kan beschimpen. Jongeren moeten zich steeds opnieuw verweren tegen het beeld dat van hen wordt opgehangen.
De jeugd van tegenwoordig is lui en onvolwassen
De jeugd van van tegenwoordig ontbreekt het aan karakter, is ongeïnteresseerd, gedraagt zich onvolwassen en is lui. Mogen we dat zeggen? Natuurlijk. Wie mocht denken dat het hebben van vooroordelen over sociale groepen enigszins uit de mode is geraakt, heeft het mis. Want wie zich over jongeren en hun wezen negatief uitlaat, hoeft geen storm van kritiek te vrezen.
“De jeugd van tegenwoordig”
Integendeel. Studenten met schampere formuleringen omschrijven, viert hoogtij. Tieners, middelbare scholieren, studenten aan universiteiten en starters op de arbeidsmarkt, ze worden voor het gemak allemaal op één hoop geveegd en aangeduid met “de jeugd van tegenwoordig”. Daarmee bedoeld is dan de leeftijdsgroep tussen de 13 en 33. In een niet aflatende stroom worden er op deze leeftijdscategorie de meest absurde etiketten geplakt: van Facebookgeneratie en egogeneratie tot pornogeneratie.
Generatie Y
Bijzonder uitgebreid is de literatuur over de zogenaamde “
Generatie Y” . Dat zijn de mensen die geboren zijn na 1980. Generatie Y volgt op Generatie X, en, het is geen grap, daarna komt Generatie Z. Het valt nog te bezien of daarna weer wordt begonnen met de eerste letters van het alfabet, of dat eerst “umlauten” en andere speciale tekens worden benut.
De jeugd mist ruggengraat
Hoe Generatie Y zich gedraagt, wat ze wil en hoe je ermee om moet gaan, publicaties die dat uitleggen zijn er in overvloed in elke goed gesorteerde boekhandel. Kernboodschap: al in sollicitatiegesprekken doet Generatie Y van zich spreken met misplaatste pretenties, ze legt de maatschappij haar regeltjes op, voornamelijk gekenmerkt door veel vrije tijd en work-life-balance. Ze hebben geen ruggengraat, geen body, en de kunst van gezellig feest vieren, verstaan ze ook al niet. Wie dergelijke publicaties leest, houdt zijn hart vast voor wat er van onze maatschappij zal worden.
De jeugd van tegenwoordig is verdorven
Hoezeer al dat misbaar over Generatie Y en studenten tegenwoordig is ingeburgerd, bewijst een simpele zoekvraag in zoekmachine Google. Wie in het zoekveld de woordgroep “studenten zijn” intikt , krijgt door het Google-algoritme de zoekvraag gecompleteerd op basis van de meest frequente zoekopdrachten. Dan verschijnen bijvoorbeeld suggesties als : “lui”, “dom”, “parasieten” en “arm”. Ter geruststelling: de opvatting dat “de jeugd van tegenwoordig” verdorven is, is waarschijnlijk zo oud als de mensheid zelf.
Begrippen als Facebook en Smartphone doen het altijd goed in de discussie
Het gaat er hier niet om om al die typeringen in detail te ontkrachten. Voor veel van wat er over de jeugd en studenten gezegd en geschreven wordt, is dat zelfs niet mogelijk. De auteurs zetten hun beweringen graag kracht bij met anekdotes uit eigen ervaring, mengen er een beetje eigen jeugd bij en voegen er soms ook nog een snufje kritiek over de rol van hedendaagse technieken aan toe. Termen als smartphone, Facebook of PowerPoint doen het altijd goed in zo’n discussie, evenals de rol van de sociale media. Dat klinkt goed en eigen waarneming hoef je niet altijd zo zorgvuldig te beargumenteren.
Studenten kan je niet over één kam scheren
En het is nog maar de vraag of je zo'n grote groep als bijvoorbeeld de studenten, wel over één kam kunt scheren. Nog nooit was deze groep immers zo groot en zo heterogeen als vandaag de dag. Net als de typering van "vrouwen", "vaders" of "migranten", is ook elke algemene uitspraak over "de jeugd" of “studenten” een cliché en niets anders.
Lees verder