Hoe om te gaan met “persoonlijke problemen”?

Hoe om te gaan met “persoonlijke problemen”? Je hoort het wel eens “die heeft problemen van persoonlijke aard”… maar wat bedoelen we daar feitelijk mee? Problemen van persoonlijke aard is heel breed, maar je kunt hierbij uitgaan van psychische problemen, lichamelijke problemen of “leef en sociale problemen”. In dit artikel concentreren we ons op het meest onderbelichte aspect namelijk de “leef en sociale problemen”.

Een geplaveid pad of toch niet?

Iedereen kan op enig moment in de problemen komen, hoe alles ook ogenschijnlijk strak ingepland is. Het gaat in deze niet zozeer om het wel of niet hebben van een doel, maar de stappen die je in het leven zet. Het minste of geringste kan een afbuiging bewerkstelligen en hoewel het goed is om wat alternatieven in het achterhoofd te hebben, kan je het niet altijd voor zijn. Er is dus geen goed of fout.

Wel of geen risico nemen?

Wel is het zo dat iemand die min of meer aan de veilige kant van het leven zit, minder snel in dit type problemen terecht komt. Als je geen risico’s in het leven neemt, dan zijn de pieken en dalen minder en dus ook de kans op problemen in de leefomgeving of sociale aspecten van het leven. Soms gaat het hier over ietwat “bange” mensen, het risico is onbekend en dus onbemind, en soms zijn mensen echt zo dat ze niet houden van pieken en dalen en bij voorkeur heet neutraal leven.

Enkele voorbeelden die meer richting de risicovolle kant gaan:
  • Je hebt een droom die je wilt verwezenlijken, maar met een vaste baan gaat dat niet lukken in tijd en ruimte. Je neemt ontslag (of met wat geluk laat je je ontslaan) en gaat op weg je droom te verwezenlijken … waar dan ook.
  • Je bent hopeloos verliefd op een man die uiteindelijk niet die toegevoegde waarde kan/zal bieden, maar je gaat er toch voor.
  • Je wilt naar het buitenland en daar je bestaan vormgeven (bijvoorbeeld de bekende B&B). Je investeert, zegt hier alles op en gaat op weg.
  • Je hebt een grote vriendenkring en alles gaat goed, tot het moment dat je ze een keer nodig hebt en iedereen het af laat weten. Houd je het contact aan of zet je een streep onder deze contacten en begin je opnieuw.

En zo zijn er nog tientallen voorbeelden te benoemen die allemaal in de groep met “enig risico” geplaatst kunnen worden. Je kunt het nog zo voorbereiden, maar er zit een risicofactor in dat je pijn gedaan wordt, je hart breekt, je berooid uit de strijd komt etc. En toch zijn er veel mensen die er voor gaan en het risico incalculeren. Het risico er een streep onder te zetten en opnieuw te moeten beginnen.

Nieuwe ronde nieuwe kansen

Behalve dat je er zelf je schouders onder wilt zetten, heb je af en toe wat hulp (“een zetje”) van je omgeving nodig. Dit kan en mag natuurlijk ook uit onverwachte hoek komen. Maar het begint toch bij jezelf. Je zult zelf aan de bak moeten en zaken op orde krijgen. Dat wil zeggen dat je moet beginnen met de processen waar het om gaat. Deze moet je overzien c.q. in kaart brengen en dan aan de slag gaan. De basis is wonen en de interne mens en dat wil in de praktijk zeggen, een huis en geld om eten te kopen.

De basis vormgeven

Dus heb je een baan, dan is de woning in de buurt van je werk zoeken een begin. Heb je geen baan, begin dan met solliciteren, benader uitzendorganisaties etc. Vraag intussen in de gemeente waar je gaat wonen een uitkering aan. Je basis moet er, hoe minimaal dan ook, zijn. Nederland heeft echt nog wel een vangnet, zeker in tegenstelling tot veel andere landen.
Vervolgens kijk je naar school voor eventuele kinderen, in huis een “thuis” creëren en kijken of je zelf met wat scholing of netwerken verder kunt komen op het professionele vlak.

Als de ogenschijnlijke liefde van je leven toch je leven uit gewandeld is, dan is het niet de liefde van je leven. Dat is heel klinisch en neemt de eventuele pijn niet weg. Het een plek geven, eventueel met een arm van een vriend/vriendin om je heen, kan je helpen. Toch moet je ook hier zelf aan de bak. Malen waarom het mis is gegaan, voegt niets toe. Ga wel door de pijn, maar leg weer een basis voor een nieuw begin en maak je hoofd stukje-bij-beetje leeg.

Je ooit zo leuke vriendenkring blijkt nergens op gebaseerd te zijn als je die ene keer dat je ze echt nodig hebt, niet op ze kunt rekenen. Men wegduikt als je in beeld komt of allerlei redenen bedenkt, waarom ze toch niet kunnen helpen. Natuurlijk kan iets echt zijn, maar echte vrienden laten je niet vallen, op wat voor vlak dan ook. Echte vrienden bieden een tijdelijke oplossing, denken concreet met je mee, zoeken iets voor je uit waar jij weer verder mee kunt etc. Opnieuw beginnen is niet niks, maar wat is de waarde van je vriendschap als je die ene keer dat jij hem/haar nodig hebt, er niet op kunt rekenen.

Als de basis gehinderd wordt

Wat zou die belangrijke basis (weer) creëren, kunnen dwarsbomen? Als je problemen ervaart, zoals in de intro genoemd, namelijk op lichamelijk of psychisch vlak. Een aspect kan immers een dusdanige psychische druk met zich meebrengen, dat je er (even) niet meer tegen bestand bent. En psychische problemen kunnen vervolgens weer op het lichaam uitwerken. Als je in een vicieuze cirkel terechtkomt, aarzel dan niet en raadpleeg je huisarts. Ook als je een soort schaamte ervaart.

Het leven weer oppakken

Twee stappen vooruit en één achteruit, dat is vaak het proces van opnieuw beginnen, in welke situatie je ook zit. Accepteer het, leef bij de dag en maak globale plannen (niet op één paard wedden), maar probeer ook flexibel te zijn. Dat leuke huis in een bepaalde stad, kan misschien wel in een heel andere stad staan. Die nieuwe partner woont niet naast de deur, maar je moet er voor naar de andere kant van Nederland en je loopt tegen mensen aan die je in eerste instantie niet als vriend in gedachten had.

Je echte levenspad volgen is het beste wat je kunt doen en soms is het in tweede of derde instantie voor het kwartje valt, wat je moet doen. Maar je gaat het merken, want de wrijving bij alles wat je doet wordt meestal ook direct minder.

Moet je dromen weggooien?

Nee, dromen zijn er niet voor niets. Soms moet je ze alleen een beetje bijstellen is je niet perfecte plaatje enig moment wel je perfecte plaatje. Het kan zomaar gebeuren dat je als vanzelf in dat proces komt. Je moet het wel doen (er voor open staan), dat proces moet je namelijk ondergaan en ervaren (voelen!).
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met problemen en het oplossen van problemenOmgaan met problemen en het oplossen van problemenPersoonlijke problemen kunnen zich op allerlei gebieden voordoen. Veel problemen kunnen echter snel worden opgelost zond…
Het voorkomen van psychische problemen bij ouderenHet voorkomen van psychische problemen bij ouderenMensen worden steeds ouder en dat gaat samen met problemen die de oude dag aangaan. Ouderen krijgen niet alleen te maken…
Maatschappelijk werk: Wat kunnen ze voor mij betekenen?Dit artikel gaat over het maatschappelijk werk. Met welke reden zou ik naar het maatschappelijk kunnen gaan? Wat kunnen…
Kinderen onder de 12: gedragsproblemen en criminaliteitKinderen onder de 12: gedragsproblemen en criminaliteitRondom het thema van criminele jongeren is er vooral logische boosheid, en de roep om straf. Maar onderzoeker Charlotte…

Hoe kom ik aan een basisinkomen?Hoe kom ik aan een basisinkomen?Om je heen zie je steeds meer mensen hun baan kwijt raken. Je hoort in toenemende mate verhalen over automatisering en h…
Vergrijzing en bevolkingskrimp juist gunstig voor iedereenmijn kijk opVergrijzing en bevolkingskrimp juist gunstig voor iedereenDe wereldeconomie zal de komende twintig jaar, vanwege toenemende vergrijzing, beduidend minder snel groeien menen de de…
Bronnen en referenties
  • G. Steverding - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.