Hoe omgaan met een slechte baas?
Iedereen maakt het wel eens mee in zijn carrière. Je gaat met tegenzin naar het werk en je resultaten zijn niet meer wat ze geweest zijn. Je baas geeft enkel maar negatieve feedback en brengt je motivatie tot onder het vriespunt. De verleiding om een exit-strategie te overwegen wordt groter en groter maar misschien is deze stap niet noodzakelijk. Heel veel frustraties kunnen al verholpen worden door uit te vissen hoe je zelf kan inspelen op de gebreken en tekortkomingen van je huidige baas om zo terug in zijn gunst te komen staan.
Oorzaken voor stress en werkdruk
Onderzoek heeft uitgewezen dat de belangrijkste reden dat mensen hun job verlaten niets te maken heeft met het feit dat ze overwerkt zijn. Een Deense studie van 4500 werknemers die tewerkgesteld zijn in de de publieke sector toont aan dat de meeste werknemers niet van job veranderen omwille van de job zelf maar omwille van de manager. Volgens psycholoog Matias Brødsgaard Grynderup, een van de onderzoekers achter de studie, hebben we de neiging om depressie en stress te associëren met werkdruk maar dit zou echter geen effect hebben op elkaar. De belangrijkste oorzaak van stress zou bij de manager liggen.
Hoewel je baas zijn vaste karakter en manier van werken heeft kan je altijd proberen deze beter te begrijpen en beheren. Het geheim om dit te doen zonder dat hij eigenlijk beseft dat je het doet.
Je zou je baas moeten zien als moeilijke klant. Iemand waarover je nadenkt om de beste manier te vinden om optimaal te kunnen samenwerken en vooruit te komen, ook al ligt deze persoon je helemaal niet.
Hopelijk kunnen volgende strategieën je verder op weg helpen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen succes, ongeacht de verschillende persoonlijkheden die je tegenkomt tijdens je werkzame leven.
Strategieën om te kunnen omgaan met een slechte baas
Identificatie van zijn waarden en prioriteiten
Hoe beter je begrijpt wat je baas doet, hoe beter gepositioneerd je bent om resultaten te leveren, verwachtingen te beheren, en verliezen te vermijden. Probeer je in hun plaats te stellen en je volledig in te leven hoe zij de wereld zien vanuit hun werkzone.
- Wat vindt hij belangrijk?
- Wat houdt hem bezig?
- Wat zou hem interesseren en wat minder op een dagelijkse basis?
- Wat maakt hem bang?
- Hoeveel belang hecht hij aan andere mensen die uitmuntend presteren?
- Hoe meet hij succes en wat denkt hij over mislukking?
Als je weet wat je baas drijft (ook al is je baas er zelf niet echt van bewust), kan je beter inspelen op zijn karakter en kan je je mening en taalgebruik zodanig aanpassen dat ze gelijklopen met zijn waarden en prioriteiten.
Ondersteuning van hun succes en werken aan hun zwakheden.
Hoewel het niet evident klinkt om een slechte baas te ondersteunen om zo zelf succesvoller te worden moet je zeker begrijpen dat er zeker niets te winnen valt door hem zwart te maken of tegen te werken. Als hij echt zo slecht is als je denkt zal hij hierop dan ook zo reageren waardoor het de situatie alleen maar erger zal maken en je een slechte reputatie kan bezorgen.
Een oplossing is om je baas te helpen focussen op zijn sterke punten. Een andere is om proactief te werken rond zijn zwakheden. Als je weet dat je baas ongeorganiseerd is kan je beter helpen bij een goede organisatie in plaats van te zeuren over zijn gebrek aan organisatorische vaardigheden. Als ja weet dat je baas vaak te laat komt op vergaderingen, geef hem dan een herinnering bij de volgende vergadering. Als hij de neiging heeft om regelmatig zijn gedacht te veranderen of gewoon vergeetachtig is, beheer dan zijn transacties zodat je er altijd naar kunt verwijzen als hij zichzelf tegenspreekt. Als je weet dat je baas vaak traag reageert, blijf dan gewoon doorwerken aan een project terwijl u wacht op feedback van hem. Maak jezelf onmisbaar en iemand waarop je baas kan rekenen om hem te helpen bij zijn werk. Je bent een waardevolle aanwinst als je jezelf de vraag blijft stellen: Wat nu?.
Door alles wat mogelijk is te doen om je baas te helpen slagen in zijn taak leg je een mooie basis van je eigen succes. De beloning laat misschien wel even op zich wachten maar op lange termijn kan je nooit verliezen door anderen te helpen beter te doen dan ze alleen zouden doen.
Werk aan je eigen carrière
Laat het slechte gedrag van je baas nooit een excuus zijn voor je eigen gedrag. Maar al te vaak voelen mensen zicht niet rechtvaardig behandeld, nemen langere lunchpauzes, verliezen interesse in het bedrijf of stoppen goed te presteren vanwege een slechte baas. Probeer dit te vermijden! Houd je focus gericht op topprestaties. Klaag tegen je partner of vrienden maar hou je vrolijk en betrokken vanaf je de werkvloer betreedt. Hoewel dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, mag je er zeker van zijn dat de mensen dat er nog andere mensen kijken en luisteren die invloed kunnen hebben op toekomstige job opportuniteiten.
Vlugger tevreden zijn met een minder goed resultaat, onnodig ziekteverlof opnemen of langer lunchen zijn nooit gunstig en kan je meer benadelen op lange termijn dan elk probleem of irritatie je veroorzaakt voor je baas. Bovendien zorgt het voor een werkachterstand en geeft het je baas een reden om anderen de voorkeur te geven bij toekomstige opportuniteiten. Dus als je baas een “roeper” is reageer je best niet door terug te roepen. Je handhaaft beter een rustige en professionele houding in de omgang met je baas of zoals Gandhi schreef: “Wees de verandering die je wilt zien in de wereld”, handel als de leider die je wou dat je baas was.
Als je voelt dat je geen opties meer hebt om op een redelijke manier met hem om te gaan, da dat da niet rondbazuinen tegen iedereen binnen gehoorafstand. Dat zegt uiteindelijk meer over jou dn over je baas. Integendeel, volg de juiste procedures voor het melden van klachten bij het Human Resources departement of bij hogere oversten.niet voor het omgaan met hem heb lopen redelijk, ga dan niet gerucht zaaien of slecht praten hem naar iedereen binnen gehoorsafstand. Dat zal uiteindelijk meer over jou dan over je baas zeggen (en niet dingen die je zou willen gezegd!) Integendeel, volg de juiste procedures voor het registreren van klachten met Human Resources of met hogere oversten.
Ken zijn voorkeuren en pas je hiernaar aan
Observeer de gedragsstijl, voorkeuren en ergernissen van je baas zeer grondig. Is hij snel tempo en snelle beslissingen te nemen? Denkt hij langzaam na over dingen, heeft hij veel tijd nodig om informatie te verwerken? Communiceert hij graag via e-mail, persoonlijk contact of verkiest hij lange memo’s? Hoe meer je jouw stijl kunt aanpast aan zijn manieren van communicatie zal hij meer geneigd zijn te luisteren.
Een persoonlijkheid assessment kan hierbij helpen. Je leert jouw stijl beter aan te passen aan die van jouw baas wat een hoop spanningen kan vermijden. Werken volgens zijn voorkeur is de beste manier om in te spelen op zijn karakter zonder dat hij het zelf door heeft. Bovendien is het een belangrijk leiderschapskwaliteit dit ontwikkeld wordt ongeacht voor welk type baas je werkt.
Laat je niet intimideren
Mensen die pesten krijgen macht als de persoon die gepest wordt dit beantwoordt door een ingedoken houding aan te nemen en tekenen van angst vertonen. Ook al is je baas een roeper, een criticus, of een rechter, blijf standvastig, houd je hoofd omhoog en geef het niet het gevoel dat hij zomaar over jou heen kan lopen. Probeer te reageren door vragen te stellen om zo te zoeken waar het probleem schuilt en wat je kan doen om deze situatie. Het vergt oefening maar na verloop van tijd zal het verbeteren en zal je baas zijn machtslusten ergens anders botvieren.
Als je je gedwongen voelt om je baas aan te spreken over zijn gedrag kan je dat zeker doen maar bereid goed voor wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn en hoe je hierop zult anticiperen. Wat zijn de opties? Wie zijn je bondgenoten? Heb je zijn gedrag vastgelegd? Kun je omgaan met de mogelijkheid van een eventuele slechte uitkomst? Tuurlijk, het is belangrijk om sterk te staan, maar denk er goed over na. "Soms moet je eens gek doen en iets ondernemen waarvan de risico's hoog zijn.
“But before you climb out, be sure you’ve managed the risks as best you can and set up a safety net should you fall”
Wees proactief
Natuurlijk is de beste manier om om te gaan met een slechte baas, vermijden dat je een slechte baas zult hebben. Wanneer je op zoekt bent naar een nieuwe job in hetzelfde bedrijf of een ander in het belangrijk om je goed te informeren over de bedrijfscultuur, leiderschap en het soort van management praktijken die worden getolereerd en worden ondersteund. Als je intern veranderd van job zorg je er best voor dat je aan networking doet alvorens je de stap zegt. Zo krijg je toch een bepaald idee in wat voor team je zal terecht komen. Zijn er leiders die een omgeving creëren waarin mensen worden geïnspireerd en gesteund om hard te werken of jagen ze mensen angst aan wanneer ze dit niet doen?
Indien je naar een nieuwe organisatie verhuisd is het uiteraard nog belangrijker om de nodige research te doen zodat je niet van de regen in de drop beland. Soms is onze wanhoop om te ontsnappen aan een slechte werkomgeving zo groot dat we geen kennis nemen van de waarschuwingssignalen van de nieuwe baan waardoor je mogelijk in een nog slechtere situatie kan belanden. Drink een koffie met iemand die je reeds kent in het bedrijf en praat over de gangbare bedrijfscultuur, betrokkenheid van medewerkers, moreel en managementstijl. Vooraf aan grondig onderzoek doen kan je een aantal jaren van frustratie besparen.