Voorbeelden van tekst op kaartje aan ernstig ziek persoon

Voorbeelden van tekst op kaartje aan ernstig ziek persoon Wat schrijf je op een kaartje naar een ernstig zieke vriend of kennis om sterkte te wensen? Dat is niet altijd makkelijk te bedenken. Voor iemand die ernstig ziek is kan het heel fijn zijn om een kaartje met persoonlijke tekst te ontvangen. Maar hoe breng je je gevoelens en gedachten onder woorden? Daarom hier voorbeelden van teksten die je kunt gebruiken ter inspiratie. Voorbeelden van teksten die je kunt gebruiken voor op een kaartje naar een persoon die ernstig ziek is, is dat niet raar? Je tekst moet toch juist 'van jezelf' zijn? En niet klakkeloos overgenomen van internet? Nee hoor, deze teksten zijn niet bedoeld om zo maar over te pennen, maar om inspiratie van te krijgen. Gebruik ze als basis voor je eigen tekst, pas ze aan waar nodig om ze uit jouw eigen hart te laten komen. Immers: liever een tekst waar je door dit artikel een aanzet toe hebt gekregen dan helemaal geen kaartje sturen, omdat je gewoonweg niet weet wat je kunt zeggen of schrijven.

Wat bedoelen we hier met een ernstige ziekte? In dit artikel is dat een ziekte waardoor iemand in ieder geval tijdelijk geen werk kan uitvoeren op de manier zoals dat eerder wel kon, èn de ziekte kan levensbedreigend zijn. De meeste teksten zijn ook geschikt voor een terminale zieke, iemand die niet meer beter wordt en dood zal gaan.


Ik weet niet wat ik moet zeggen...

Vaak weet je niet wat je moet zeggen, enkel dat je geschrokken bent van het slechte nieuws en dat je aan de zieke denkt. Hé, maar daarmee heb je al je eerste tekst als inleiding voor de tekst op je kaartje. Schrijf vooral ook zoals je gewend bent te praten met deze persoon. Ga niet ineens formele schrijftaal gebruiken, dus niet:
Naar aanleiding van het vernemen van jouw ziekte ben ik erg geschrokken...

Maar wel:

Man, wat ben ik geschrokken van het nieuws dat je zo ziek bent. Ik ben er stil van en weet eigenlijk niet wat ik je moet zeggen. Alleen dat ik met je meevoel. Ik denk de laatste dagen vaak aan je.

Voorstellen hoe het is om zo ziek te zijn

Kun je je eigenlijk wel voorstellen hoe de persoon zich moet voelen nu deze geveld is door een ernstige ziekte? Dat kun je eigenlijk nooit 100% natuurlijk. Maar je kunt het wel proberen. Dus kun je zeker schrijven:
Ik probeer me voor te stellen hoe het voor je moet zijn om zo ziek te zijn, dat je leven zo op zijn kop staat. Ik hoorde dat je nogal beroerd bent, ik hoop dat je door je behandelingen snel weer wat beter voelt.

Vragen mag

Een kaartje schrijven lijkt eenrichtingverkeer, maar hoeft dat niet te zijn. Juist door een of meerdere vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en niet 'enkel' wat wensen stuurt:
Hoe is het nu met je? Heb je de eerste behandelingen redelijk goed doorstaan en kun je soms je gedachten wat verzetten?

Juist vragen maken het makkelijker om een opening te vinden om misschien eens langs te gaan:
Ik zou het fijn vinden om binnenkort bij je langs te komen, om van jou zelf te horen hoe het met je gaat, maar natuurlijk alleen als dat uitkomt.

Ziekenbezoek kan te vermoeiend zijn

Bij een ernstig zieke op visite gaan kan heel fijn zijn voor zowel de zieke als de bezoeker. Maar ernstig ziek zijn kan heel vermoeiend zijn, en dan kan zelfs een korte visite gewoon teveel zijn. En dat kan voor de zieke ook weer moeilijk zijn om te zeggen, hoewel deze dat wel zo voelt. Immers die kan het onaardig vinden klinken om 'nee' te zeggen op een voorgesteld bezoekje. Daarom is het fijn om dit als kaartschrijver alvast zelf te zeggen:
Maar als het nu te vermoeiend voor je is dat ik bij je langskom, dan begrijp ik dat natuurlijk. Dan bel ik je over een paar weken even om te horen hoe het dan met je is.

Zie je trouwens op tegen het ziekenbezoek, dan is dat heel normaal. Probeer te bedenken dat de zieke het heel prettig kan vinden en dat je echt wat bijdraagt met de afleiding. Probeer jezelf te motiveren om de zieke een bezoekje aan te bieden, die kan dan zelf bepalen of dat op dat moment mogelijk is.

Jouw dagelijks leven: een welkome afleiding

Je denkt misschien dat jouw sores in het niet vallen bij die van de zieke, en dat jouw bezigheden daarom nu niet aan de orde zijn. Maar het kan voor de zieke juist fijn zijn om iets uit jouw dagelijks leven te horen. Dat geeft het gevoel dat de gewone wereld er ook nog is. Je kunt zeker ook iets over je eigen situatie schrijven, bijvoorbeeld hoe het nu op het werk gaat of op school, zeker als dat de omgeving was waar je de zieke van kent. Zeker als de zieke afweet van bepaalde issues in jouw leven kun je best schrijven over je werkloosheid en jouw zoektocht naar je nieuwe (droom)baan, je hypotheek aflossen of financiële issues. Houd het summier, maar laat wel weten dat het wereldje waar de zieke eerst nog in leefde, gewoon doorgaat. Dit kan de zieke even afleiden van het ziekzijn:
Ik mis je wel tegenover me, je plek is wel erg leeg zo! Hoewel we je in het werk aan ons project erg missen loopt het vooralsnog goed en zijn de eerst resultaten veelbelovend. Mocht je erg benieuwd zijn dan kan ik je wel meer vertellen, maar ik begrijp ook als je even wat anders aan je hoofd hebt nu.

Pep niet op, maar leef mee, en hopen mag

Het heeft weinig zin om te zeggen dat het allemaal wel weer goedkomt, hoe goed je dat ook bedoelt en hoe graag je dat ook zou willen. Je weet het gewoon niet zeker want je bent geen dokter, en zelfs kan het niet met zekerheid zeggen, daar het ernstig is. Zeg niet 'kop op, het komt wel weer goed' want dat klinkt alsof de zieke maar even moet doorbijten en dat het door eigen inzet weer goed kan komen, want dat klinkt alsof de zieke overdrijft en zelf ook de hand heeft in beter worden, wat bij een ernstige ziekte meestal niet zo is. Het zijn gevaarlijke teksten waar je zelfs ruzie door kunt krijgen 'denk je dat ik me aanstel, dat het zo erg niet is?'. Leef liever mee en hoop op een snel herstel:
Ik hoop dat je je gauw weer wat beter voelt, ik vind het echt enorm ellendig voor je. Ik denk terug aan je collegialiteit van de afgelopen maanden, je bent een top collega maar ik mis je ook als persoon, het is hier echt anders zonder jou.

Kijk uit met goedbedoelde adviezen

Adviezen, hoe goed je ze ook bedoelt, zijn vaak teveel ofwel werken juist averechts. De zieke heeft al een hoop te verstouwen gehad: onderzoeken, diagnose, behandelplan, beslissingen over behandelingen, aanpassingen in werk en privé. Die zit doorgaans niet te wachten op allerlei adviezen over alternatieve therapieën, artsen in het buitenland en nieuwe medicijnen die zojuist de krant hebben gehaald. Het kan ook goed zijn dat de zieke allang op de hoogte is van wat jij wilt adviseren. Maar is er echt iets wat de zieke zou moeten weten, meld dat dan zo kort mogelijk en bijvoorbeeld in een toevoeging helemaal onderaan je tekst, ofwel een PS (post scriptum), en liefst nog met een alternatief:
PS Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan is het handig om even contact op te nemen met [naam collega] zodat die ook weet dat jij afwezig bent. Laat me even weten als je wilt dat ik dat doe!

Gevoelens mogen

Over je gevoelens praten, tja dat is voor ons nuchtere Hollanders niet altijd makkelijk. Vaak is een geintje maken makkelijker dan het uiten van je gevoelens. Maar zo'n bijzondere situatie maakt veel in mensen los, zowel bij de zieke alsook bij de personen in de naaste omgeving. Je realiseert je ineens hoe goed en dierbaar je band is met de zieke, iets waar je misschien nog nooit eerder over nagedacht hebt:
Ik realiseer me nu ineens hoe dierbaar je me bent. En hoe naar ik het daarom vind dat je zo ziek bent geworden. Ik mis je tijdens de lunch, onze grappen en grollen maar ook je collegialiteit en je luisterend oor.

Niet doen: andere ziektegevallen

Elk ziektegeval staat op zich, en dat jouw opa deze ziekte prima overleefd heeft zegt eigenlijk niets voor de zieke. En gevallen die minder goed zijn afgelopen zijn al helemaal funest voor het optimisme van de zieke. Richt je liever op de zieke zelf:
Ik hoop dat je de behandelingen goed doorstaat en er niet al te ziek van wordt. Maak je geen zorgen over je werk, dat is hier allemaal goed geregeld en verdeeld.

Bied de zieke aan om ergens mee te helpen

Een aanbod kan voor de zieke heel welkom zijn. Meegaan naar een onderzoek, wat boodschappen doen of iets regelen met een instantie, allemaal dingen die voor een ernstig zieke teveel kunnen zijn om alleen te doen. Zo'n aanbod kun je prima op je kaartje zetten. Maar: biedt enkel aan wat je kunt nakomen. Anders wordt je aanbod uiteindelijk een teleurstelling en voelt de zieke zich daar ook niet prettig bij. Dus:
Laat me even weten of er iets is wat ik voor je kan doen, zoals boodschappen doen of een keer met je meegaan naar het ziekenhuis. Of kan ik een keer iets in je tuin doen?
Lees ter inspiratie meer over hoe je kunt omgaan met een ernstig zieke en waar je mee kunt helpen.

Sterkte wensen en succes wensen is een mooie combinatie

Zolang het doel is om de ziekte te bestrijden kun je iemand beterschap wensen. Sterkte zal een zieke goed kunnen gebruiken want ziek zijn kan een strijd zijn. Succes wensen kan ook: het geeft een positieve kracht aan je wensen, en succes kan ook betekenen dat het op een gegeven moment weer beter gaat met de patiënt en niet zozeer dat de zieke dat dan zelf moet doen. Dus:
Ik wil je heel veel sterkte wensen met je operatie, ik hoop dat je daarna snel opknapt. Houd je taai en succes!

Kort en krachtig beter dan eindeloos lang en overdreven

Meeleven met de nare situatie van de ernstig zieke is dus prima. Maar overdrijven is weer teveel. Weid dus niet eindeloos uit over hoe naar je het allemaal vind, maar houd je tekst kort en krachtig. Meer is minder, heet dat. Meer van iets goeds is niet beter, maar zwakt de boodschap juist af.

Welke kaart kies je voor je wens aan de zieke?

Er zijn veel soorten kaarten om aan een ernstig zieke te sturen, en evenzoveel redenen waarom een kaart wel of juist niet geschikt is. Denk aan bloemenkaarten, vrolijke kaarten, komische of neutrale kaarten. Juist in het geval van een serieus ziektegeval kies je de juiste kaart zorgvuldig.

Lees verder

© 2014 - 2025 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Hypochondrie?Wat is Hypochondrie?Iedereen heeft wel eens de angst om ziek te worden. Bij mensen met Hypochondrie beheerst het hun leven. Bij elke klacht…
Stichting Achterstevoren verovert hartenStichting Achterstevoren verovert hartenTwee meisjes zien de film 'Achtste groepers huilen niet' en raken geïnspireerd om iets voor ernstig zieke kinderen te or…
Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…

Hoe omgaan met een slechte baas?Hoe omgaan met een slechte baas?Iedereen maakt het wel eens mee in zijn carrière. Je gaat met tegenzin naar het werk en je resultaten zijn niet meer wat…
De bevolking en etnische groepen van La RéunionDe bevolking en etnische groepen van La RéunionDe huidige bevolkingssamenstelling van het eiland is ontstaan vanaf de 17de eeuw. In 2014 stond het inwonersaantal op 83…
Bronnen en referenties
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.