mijn kijk op

Even leven zonder technologie

Even leven zonder technologie Je kunt het je haast niet voorstellen, maar er zijn nog steeds of misschien wel steeds meer mensen die de voortschrijdende technologische vernieuwingen minder of zelfs helemaal niet op prijs stellen. Niet zozeer de oudere medemens die mogelijk het tempo niet bij kan benen, als wel de jongere mensen die geen moment van rust meer vinden. Dit in een toch al turbulente maatschappij.

De techniek rolt door…

Door de ogen van een ander

Het is een gegeven dat je eigenlijk op bijna geen plaatsen meer anoniem kunt zijn. Zelfs als je je telefoon niet mee neemt, zijn er overal camera’s die er voor moeten zorgen dat de veiligheid van de mens gewaarborgd is. Hoewel het in veel gevallen niet meer dan misschien een beetje afschrikt, houdt het menig dief of agressieveling niet tegen om rottigheid uit te halen.

Inbreuk op onze privacy is aan de orde van de dag, want ook zonder telefoon, kan je webcam van een afstand overgenomen worden en zonder dat je het in de gaten hebt, zit er iemand in je huiskamer mee te kijken. Dan hebben we het nog helemaal niet over software die op de pc gezet wordt en je zelfs je bankcodes afhandig kan maken.
Is het niet de man of vrouw aan de telefoon die je je codes probeert te bemachtigen, dan is het wel een gezellig mailtje wat je binnenkrijgt en open klikt. Er kan zomaar software op je computer gezet worden, die het de dief een stuk gemakkelijker maakt. De dief is de beveiliger in veel gevallen net een streepje voor.

Even niets

Behalve kwaad willende speelt ook het aspect van geen behoefte hebben aan techniek. We associëren dat meestal als eerste met de telefoon die bij sommige mensen aan het oor is vastgelijmd of de scrollende vinger boven het toestel. Maar er zijn echt mensen die ook zonder kunnen en het gesprek aan willen gaan met iemand. Een piepje van een bericht wat binnen gekomen is, is voor menigeen aanleiding de telefoon te bekijken wie en wat dat is, maar voor degene die sec het gesprek aan wil gaan, is dat mogelijk zelfs schofferend. Immers, is die telefoon belangrijker dan je live gesprek?

Gewoon even niets, geen piepjes, belletjes of ander geluid dat een ander mens aankondigt. Een ander mens dat iets met je wilt delen, mededelen, vragen etc. Kortom, live zou je twee gespreken tegelijk zitten … is dat niet vreemd? Toch doen veel mensen het met de telefoon wel en we vinden het niet gek.

Interactief

Behalve de televisie waar je een programma kunt bekijken, kan je het ook later bekijken of op een andere manier. De bioscoop, die toch iets magisch heeft, halen we in huis. We hebben de beschikking over een enorm aantal films, welke we tegen een kleine vergoeding kunnen bekijken op het moment dat het ons uitkomt. Alles “on demand” waarbij steeds meer mensen zich afvragen of dat het leuker maakt. Zeker, we zien meer, maar wat mis je anders?

Het kan ook anders

Kortom … het leven lijkt steeds meer maakbaar te worden. In een dergelijke situatie is er altijd iemand die dat juist niet wil. Dit maakt dat de groep mensen die even zonder al die technologie willen, groeiende is. Men wil niet altijd bereikbaar zijn, waarom zou je ook? Vergaat de wereld als je zo nu en dan niet bereikbaar bent?

De rust die het geeft is erg belangrijk om in balans te blijven, maar zeker op jongere leeftijd merk je daar nog weinig van. Niet zozeer vanwege de telefoon die je niet over hoort gaan of het niet kunnen checken van je email of andere berichten, maar meer om het continu opdoen van allerlei indrukken iets af te laten nemen. Daarmee geef je je hoofd de kans om tot rust te komen en al je hoge gedachten langzaam aan je voorbij te laten gaan. Waar de een deze rust opzoekt door bijvoorbeeld naar de sauna te gaan en daar kan je je telefoon immers niet meenemen, zal de ander de telefoon op bepaalde momenten op “uit” zetten of thuislaten als hij/zij lekker de natuur in trekt, met (klein)kinderen speelt of een hobby gaat beoefenen.
Even geen telefoon, televisie, live registratie, internet (draadloos uiteraard!) of oortje met favoriete muziek.

Kunnen we echt niet zonder?

Natuurlijk kan je zonder bepaalde zaken, maar de technologische snufjes zijn zo in het dagelijks leven opgenomen, dat het wel moeilijk is. Verkeerd rijden doen we niet m eer met onze spraakzame dame of heer in het dashboard. Zakelijk wordt men geacht altijd bereikbaar te zijn, email moet normaliter binnen bepaalde tijd beantwoord zijn en voor de zekerheid wordt de hele wereld ge-cc’t. Dan kan je immers nooit zeggen dat je het niet geweten hebt. Tja, zo werkt dat.

Natuurlijk is een tekstverwerker een stuk gemakkelijker dan de ouderwetse typemachine en haal je met internet de wereld een stuk dichterbij, lees je je krantje eenvoudig en kan je tijdens de reis nog iets doen voor werk of privé. De mobiele telefoon is natuurlijk ook handig, want in gevallen van nood komt dat ding toch wel erg goed van pas.

Tot slot

En verder? … probeer eens een dagje zonder al die technologie en kijk hoe je dat ervaart! Misschien even afkicken, maar het wordt langzaam even rustig in je hoofd, de wereld draait gewoon door en jij kunt lekker opladen. Ook prettig!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Li-ion technologie voor trapondersteuning elektrische fietsElektrische fietsen zijn tegenwoordig in vele merken verkrijgbaar en in alle prijsklassen. Maar uiteraard altijd nog duu…
Technische Universiteit Eindhoven: bachelorstudies 2017Technische Universiteit Eindhoven: bachelorstudies 2017De Technische Universiteit Eindhoven is een van de drie technische universiteiten in Nederland. De andere twee liggen in…
Technologie in razend tempo verderDe term technologie kan op verschillende manieren verklaard worden. In elk geval denken de meeste mensen bij technologie…

Uit de stad verhuizen naar een dorpVerhuizen van de stad naar een dorp is een besluit wat je om vele redenen kunt nemen. Misschien vanwege werk, een nieuwe…
De voedselbank: hoe werkt het?De voedselbank: hoe werkt het?Steeds meer mensen komen onder de armoedegrens. Gelukkig zijn er instanties die je kunnen helpen, zoals de voedselbank.…
Bronnen en referenties
  • M.B. Janssons – filosoof
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.